doktoru

sâmbătă, 13 septembrie 2014

Sf.Proroc Iona - Viata si Prorociile în comentariile Sf.Parinti


Sfântul Proroc Iona




De către faţa lui Dumnezeu odinioară Iona a fugit, iară acum a vedea faţa Lui s-a învrednicit.[1]
 


Potrivit cu sinaxarele Bisericii Ortodoxe, Prorocul Iona a fost originar
din Gat-Hefer, din ţinutul Cariatmaus, aproape de Azot - cetate gre­cească aflată pe malul mării. Gat-Hefer [cf. IV Regi 14:25] era o aşezare de dimensiuni medii, care se afla în ţinutul lui Zabulon, la aproximativ 8 km în nordul Nazaretului, pe drumul dintre Sephoris şi Tiberias. Astăzi, pe locul respectiv se află satul Meşdad. Tatăl lui Iona se numea Amitai: numele acesta nu se găseşte nicăieri altundeva în Vechiul Testament decât în IV Regi 14:25. Astfel, tot ceea ce ştim despre tatăl Profetului este că locuia în Gat-Hefer. Nu­mele Profetului, Iona, înseamnă „porumbel"[1], în vreme ce Amitai înseamnă ,adevăr"[2].
Trei surse diferite îl identifică pe Profetul Iona cu fiul văduvei din Sarepta Sidonului, şi anume cu acel copil pe care Ilie Prorocul 1-a readus la viaţă [cf. I Regi 17:17-24], acestea fiind: 1. Fericitul Ieronim (342), care citează o tradi­ţie iudaică[3]; 2. Sinaxarub, 3. Sfântul Nicolae Velimirovici. Copilul acesta mai este menţionat şi de către Sfântul Epifanie (cca 315-403), episcopul Salaminei. Alţii susţin că Iona ar fi una şi aceeaşi persoană cu tânărul pe care 1-a tri­mis Elisei spre a-1 unge pe Iehu ca rege în Israel.
Totuşi Alexandru Mavrocordat pune la îndoială, în Judaica, veridicitatea acestor supoziţii, în baza faptului că Iona nu era originar nici din Tir, nici din Sidon, ci era evreu. Pe de altă parte, el remarcă faptul că, dacă Iona ar fi fost una şi aceeaşi persoană cu fiul văduvei, iar noi ştim că Ilie s-a strămutat în ju­rul anului 852 î.Hr., aceasta ar presupune ca prorocul despre care se vorbeşte în această carte să fi avut o vârstă mult prea înaintată la vremea când porneşte în călătorie spre Ninive.
Sinaxarul consemnează că, după ce vremea de foamete a trecut, „tânărul proroc" a intrat în pământul iudeilor[4]. Prin urmare este mult mai probabil ca Profetul Iona, fiul lui Amitai, despre care se vorbeşte la IV Regi 14:25, în le­gătură cu domnia în Samaria a lui Ieroboam al II-lea (793-753), fiul lui Ioaş, rege al Israelului, să fie una şi aceeaşi persoană cu sfântul care a propovăduit pocăinţa celor 120 000 de niniviteni [cf. Iona 4:10].
Flavius Josephus (cca 37-cca 100 d.Hr.), istoric iudeu născut în Ierusalim şi fiu de preot, consemnează: „Iona s-a dus în oraşul Ninive, s-a oprit într-un loc unde putea fi auzit de toţi şi le-a prezis locuitorilor că în curând vor pier­de supremaţia asupra Asiei. După ce le-a dat această veste, el s-a întors acasă. Istorisirea v-am depănat-o aşa cum am găsit-o scrisă în cărţi."[5]
In sinaxarele Bisericii şi în scrierile apocrife se confirmă faptul că, după ce a predicat ninivitenilor, prorocul s-a întors în ţinutul său de baştină. Klemes mai arată că Iona şi-ar fi rostit predicile către niniviteni în limba asiriană, despre ca­re el opinează că nu ar fi fost foarte diferită de ebraica vorbită la acea vreme.
Oricum, se pare că Iona nu a zăbovit prea mult acasă; ci a plecat împre­ună cu mama sa în Asur, „cetate a celor de alt neam", spunând: „Aşa îmi voi ridica ruşinea mea, de vreme ce am minţit, prorocind asupra Ninivei, cetăţii celei mari."[6]
După ce mama sa a trecut la cele veşnice, prorocul a înmormântat-o şi apoi a mers să locuiască în Senaar (Muntele Seir), în apropiere de stejarul Deborei [cf. Facerea 35:8], unde după moartea lui a fost îngropat şi el, în peştera lui Cenezeu, care fusese judecător peste unul dintre triburi, în perioada tulbure ce a urmat monarhiei[7]. Cu toate acestea, mai există încă două tradiţii în legătură cu locul unde se află mormântul Profetului: una care susţine că mormântul se află în Meşdadul Galileii, alta care susţine că se află chiar în Ninive, în Asiria[8].
Potrivit celor arătate de către Teodoret de Cyr (cca 393-cca 466) şi de că­tre Fericitul Teofilact al Bulgariei (765-840), se pare că prorociile lui Iona nu ax fi consemnate integral în Vechiul Testament. In această situaţie ar fi proro­ciile rostite cu referire la semnele minunate si la nenorocirile care se vor abate asupra Ierusalimului şi a întregului pământ: „Când vor vedea piatra urlând cu jale cu viers subţire, şi gândac din lemn grăind către Dumnezeu [cf. Avacum 2:11], atunci se va apropia mântuirea. Atunci vor vedea Ierusalimul stricat pâ­nă în temelie şi vor veni către dânsul toate limbile ca să se închine Domnului. Şi vor clădi pietrele lui [ale Ierusalimului] spre apusul soarelui. Şi acolo va fi închinăciunea Unsului, căci Ierusalimul s-a dat spre pustiire fiarelor sălbatice.Si atunci va veni sfârsitul a toată suflarea."[9]


Profetul Iona în arta religioasă

Reprezentări ale lui Iona Prorocul se cunosc în arta religioasă încă din tim­purile de început ale Bisericii. Numeroase reprezentări apar în catacombe şi pe sarcofage. Anumite momente din istoria Profetului sunt reprezentate mai frecvent: Iona aruncat în mare şi înghiţit de către peştele cel uriaş, numit chit (gr. ketos)-, Iona vărsat de către chit pe ţărm; Iona odihnindu-se la umbra vre­jului. In unele fresce romane, Iona este reprezentat cuprins de tristeţe din pricina faptului că vrejul s-a uscat; sau tulburat din pricina arşiţei soarelui, în icoane este reprezentat mergând pe cale spre Ninive sau urcând pe nişte stânci, după ce a fost vărsat de către chit pe ţărmul mării. In unele creaţii este pictat ca un tânăr fară barbă. In iconografia bizantină tradiţională, apare de cele mai multe ori pleşuv şi cu barbă scurtă, căruntă.
Profetul Iona în slujbele bisericeşti

Profetul Iona este menţionat în numeroase alcătuiri liturgice, mai cu sea­mă în cele din cadrul slujbei de Utrenie. „Cântările acestea se cântau odini­oară de către proroci, iar acum fac parte din rânduiala zilnică de rugăciune a Bisericii - spune Sfântul Simeon al Tesalonicului, în al său Tratat despre rugă­ciune. Cele şase cântări în care se vorbeşte despre Iona sunt, în profunzimea lor, preînchipuiri ale Celui ce a fost îngropat şi a treia zi a înviat."[10]
Profetul Iona a activat în timpul domniei lui Ieroboam al II-lea - fiul lui Ioaş şi al patrulea conducător din dinastia lui Iehu , care a domnit în Israel vreme de 41 de ani. Iona i-a prevestit acestui rege biruinţa asupra sirienilor şi restaurarea regatului în vechile lui frontiere. Prorocia aceasta s-a împlinit [cf. IV Regi 14:25].
In Antichităţile iudaice, Flavius Josephus consemnează că „în cel de al 15-lea an al domniei lui Amazia a început domnia lui Ieroboam, fiul lui Ioaş, asupra israeliţilor, în Samaria şi ea s-a încheiat după 40 de ani. Acest rege era potrivnic lui Dumnezeu şi mare dispreţuitor al legilor, deoarece se închina idolilor si era atras de multe obiceiuri fară noimă si străine, aducând nenumă­rate nenorociri poporului israelit. Prorocul Iona i-a prezis că, în cazul în care va purta război cu sirienii, va clătina din temelii puterea lor şi că-şi va întin­de hotarele regatului său înspre partea de miazănoapte, până la oraşul Amathus şi către miazăzi, până la Lacul Asfalt. Acestea erau graniţele de odinioară ale Canaanului, după măsurătoarea făcută de comandantul Iosua. Ieroboam a întreprins o expediţie împotriva sirienilor şi a pus stăpânire pe întregul lor ţinut, întocmai cum îi prezisese Iona".[11] Ieroboam a putut să restaureze rega­tul în vechile lui frontiere. Cu toate acestea, Israel nu a adus roadele pocăin­ţei. Astfel, judecata lui Dumnezeu s-a abătut asupra Regatului de Nord, după moartea lui Ieroboam[12].

Cartea Profetului Iona dă mărturie despre dorinţa lui Dumnezeu ca toţi oa­menii să se mântuiască, inclusiv ninivitenii. Pentru a înţelege mai bine aceas­ta, va trebui să luăm aminte la o seamă de incidente care au avut loc, la acea vreme, în istoria asirienilor: o anumită tendinţă spre monoteism, manifesta­tă mai cu seamă în timpul domniei lui Adad-Nirari al III-lea (cca 810-783) şi marea epidemie de ciumă din timpul domniei lui Assurdan al III-lea (cca "71-754). Puterea asiriană a intrat în declin după moartea lui Adad-Nirari al III-lea şi odată cu urcarea pe tron a lui Tiglath-Pilesser al III-lea[13], în anul 745 î.Hr. Concomitent cu aceasta, Asiria era angajată într-un conflict pe viaţă şi pe moarte cu triburile de munteni Urartu şi cu aliaţii acestora, Mannai şi Ma- dai, care exercitau presiuni dinspre partea de nord a imperiului şi căutau să-şi aducă hotarul până la mai puţin de 150 km de Ninive.
Ninive, capitala Imperiului Asirian şi cetate de reşedinţă a împăratului, fusese construită de către Nimrod, potrivit cu Facerea 10:8-11, şi de către Ninos, reputatul întemeietor al Imperiului Asirian, potrivit unor izvoare ro­mane şi greceşti. în Sfânta Scriptură, Ninive este desemnată adeseori prin sintagma „cetatea cea mare" [cf. Iona 3:2-3; 4:11] şi se spune despre ea că „îţi trebuia trei zile ca s-o străbaţi" [cf. Iona 3:3]. Aceste afirmaţii concordă cu informaţiile altor autori din epoca clasică, după care Ninos - numele atribu­it cetăţii în sursele greceşti şi în cele romane - era recunoscut ca fiind cel mai mare oraş din lume la vremea aceea. Strabon arată că Ninive depăşea în di­mensiuni Babilonul şi că oraşul era situat în câmpia Aturiei, pe malul stâng al Tigrului. După Ctesias[14], oraşul avea o circumferinţă de 480 de stadii, adi­că aproximativ 20 km - fapt confirmat de către săpăturile arheologice făcute la fata locului[15].

Profetul Iona este socotit a fi al cincilea dintre cei doisprezece Proroci mici ai Vechiului Testament. Evenimentele consemnate în cartea sa trebuie să se fi petrecut înainte de anul 612 Î.Hr., când cetatea Ninive a fost distrusă. Textul ebraic al cărţii este bine păstrat. Limba folosită este cultivată, ebraica clasică, cu câteva aramaisme.
Exegeza acestei cărţi era foarte răspândită în secolele al III-lea-al V-lea d.Hr. Majoritatea explicaţiilor urmau două direcţii principale: fie alegorică, fie hris- tologică- subliniind asemănările dintre Iona şi Hristos. în cel de al doilea caz, Iona este înţeles ca prefigurare a lui Hristos, mai precis a pogorârii Lui la iad. în acelaşi timp, perspectivele de abordare a cărţii variază în funcţie de sensu­rile atribuite misiunii lui Iona pentru niniviteni: astfel, unii exegeţi consideră că Iona este animat de sentimente de simpatie faţă de locuitorii păcătoşi ai Ninivei, în vreme ce alţii, aşa ca Sfântul Efrem Şirul (cca 306-383), îl tratează cu asprime şi chiar îl mustră pe proroc pentru atitudinea lui ezitantă faţă de cei netăiaţi împrejur. Fericitul Ieronim - bazându-se pe cuvântul prorocului: şti­am că Tu eşti Dumnezeu îndurat şi milostiv, îndelung-răbdător şi mult-milosârd şi Iţi pare rău de fărădelegi [Iona 4:2] - consideră că lui Iona îi era cunoscut faptul că Domnul îi va cruţa pe ninivitenii păcătoşi, dacă aceştia se vor pocăi, şi din acest motiv refuză el la început să coopereze. De asemenea, „prin des­coperirea Sfântului Duh, el cunoştea faptul că pocăinţa păgânilor urma să fie căderea iudeilor; şi, iubitor fiind de ţară şi de neam, el nu era însufleţit atât de strădania de a lucra spre mântuirea Ninivei, cât era însufleţit de împotrivire, la gândul că poporul său va să piară"[16]. Unii socotesc chiar că purta pizmă din pricina mântuirii păgânilor, pentru că se temea că întoarcerea lor la adevăra­tul Dumnezeu va atrage după sine o scădere a privilegiilor de care se bucura mai înainte Israel şi va însemna încetarea statutului de popor ales, de popor al lui Dumnezeu, al acestuia. Nu este de mirare că mulţi au văzut în această carte o mustrare adresată poporului iudeu pentru atitudinea lui exclusivistă şi extremist naţionalistă.
Din Cartea lui Iona aflăm că Domnul Dumnezeu cere ca Israel să-şi tra­teze inamicii tradiţionali cu milostenie. Naraţiunea este plină de istorisiri de fapte minunate: stârnirea şi potolirea din senin a furtunii, apariţia monstrului fabulos care-1 înghite pe Iona, creşterea vertiginoasă şi uscarea subită a vreju­lui. Cu toate că profetul este trimis să vestească distrugerea cetăţii Nininve, el o porneşte la drum în direcţie opusă. In antiteză cu atitudinea lui Iona, toate celelalte elemente menţionate în carte manifestă o ascultare desăvârşită faţă de cuvântul lui Dumnezeu: cârmaciul (care, de altfel, era păgân), marea, mon­strul marin[17], regele ninivitenilor, locuitorii cetăţii şi până şi animalele de aici, pocăindu-se de păcatele lor, vrejul care creşte peste noapte şi viermele.
Şi a fost cuvântul Domnului către Iona, fiul lui Amitai, zicând: „Scoală-te şi du-te în cetateâ cea mare a Ninivei şi propovăduieşte acolo, căci fărădelegile lor au ajuns până în faţa Mea!" Şi s-a sculat Iona să fugă la Tarsis, departe de Dom­nul. Şi s-a coborât la Iope, unde a găsit o corabie, care mergea la Tarsis, şi, plătind preţul călătoriei, s-a coborât în ea ca să meargă la Tarsis împreună cu toţi cei de acolo, el fugind din faţa Domnului [Iona 1:1-3].
Sfântul Efrem Sirul (cca 306-383) scrie: „Iona a tocmit o corabie şi a ple­cat pe mare [cf. Iona 1:1]."[18]
Sfântul Vasile cel Mare (cca 330-379), vorbind despre nesupunerea prorocului, arată: „Ştim că, într-o anumită măsură, nici Moise, acel bărbat plin de sfinţe­nie, nici Iona Prorocul nu a rămas fară de vină înaintea lui Dumnezeu, pentru că au nutrit gânduri de răzvrătire. Din pilda acestora, noi trebuie să învăţăm că nu este bine nici să punem la îndoială, nici să contrazicem şi nici să ne împotrivim Domnului, dar nici să nu îngăduim ca alţii să facă astfel. Iar dacă Scriptura în- săsi îndeamnă fară ocoliş să nu cutezăm a face unele ca acestea, cu atât mai mult avem obligaţia de a urma exemplul sfinţilor, în legătură cu toate celelalte."[19]
Sfântul Ambrozie (cca 339-397), episcopul Milanului (374), înţelege altfel fuga profetului şi vorbeşte despre acest episod într-o predică referitoare la fuga sihastrului din această lume, observând că fuga poate să fie metoda de a ne do­bândi nevinovăţia, calea de a ajunge la virtute şi mijlocul prin care ne putem lucra sfinţenia. „Aş îndrăzni să afirm că Iona nu a fugit spre Tarsis [cf. Iona 1:3] trupeşte, ci printr-o înălţare a spiritului, căci el s-a ridicat până la asemă­narea cu Hristos, spre a deveni un simbol al lui Hristos. Că precum a fost Iona în pântecele chitului trei zile şi trei nopţi, aşa va fi şi Fiul Omului în inima pă­mântului trei zile şi trei nopţi [Matei 12:40]. Căci dacă Iona nu ar fi fugit, nu s-ar mai fi auzit nicăieri despre petrecerea lui în pântecele chitului."[20]
Pe lângă darul prorociei, profetul mai este înzestrat şi cu o voinţă liberă. Sfântul Ioan Gură de Aur (cca 347-407) spune despre cei înzestraţi cu acest dar că „îşi exercită darul profetic aşa cum a fost menit pentru persoana lor, cu înţelegere şi în deplină libertate. Prin urmare, vedem bine, ei au posibilitatea atât de a vorbi, cât şi de a tăcea. Căci unii ca aceştia nu sunt legaţi în nici un fel prin darul profetic, ci darul acesta îi onorează şi le este oferit ca un privilegiu. Aşa se explică fugajui Iona [cf. Iona 1:3] [...] Dumnezeu îşi pune încrederea în aceşti oameni şi nu îi constrânge în nici un fel, ci mai degrabă îi sfătuieşte si le dă îndrumare, îi îndeamnă si îi ameninţă. Dumnezeu nu le întunecă minţile, căci a provoca tulburare şi nebunie şi a aduce întunecimea este o lucrare specifică demonilor. Iar lucrarea Domnului constă tocmai în a aduce lumina şi a descoperi lucrurile de folos pentru fiecare. Aceasta este aşadar prima deo­sebire între un ghicitor şi un profet adevărat"[21].
Sfântul Andrei Criteanul (cca 660-740), arhiepiscop al Gortinei din Creta, propune o interpretare proprie la fuga lui Iona, în următoarea alcătuire: „Io­na a fugit în Tars, cunoscând dinainte întoarcerea ninivenilor; a cunoscut ca un proroc milostivirea lui Dumnezeu; pentru că se ferea să nu mintă prorocia lui [cf. Iona 1:3]."[22]
Dar Domnul a ridicat un vânt năprasnic pe mare şi o furtună puternică s-a stârnit, încât corabia era gata să se sfărâme [Iona 1:4]. Sfântul Grigorie de Nyssa (cca 335-cca 395) subliniază că „termenul Tarsis (beriliu) este folosit în Sfânta Scriptură cu mai multe semnificaţii. Adeseori este utilizat în sens ne­gativ, iar alteori are conotaţii divine, nobile. Atunci când Iona fuge de la faţa lui Dumnezeu, el ia o corabie care se îndreaptă spre Tarsis [cf. Iona 1:3]. înţe­leptul David arată că Domnul cu vânt puternic va sfărâma corăbiile Tarsisului  [Psalm 47:6]. Un vânt puternic ca acesta se va fi abătut şi asupra ucenicilor adunaţi în cămara de sus. La început, li s-a părut că aud un vuiet mare, ca de suflare de vânt ce vine repede, iar după aceasta li s-au arătat limbi ca de foc [cf. Faptele Apostolilor 2:3]. Vântul acesta felurit distruge toate răutăţile care uneltesc împotriva firii omeneşti; răutăţile sunt corăbiile Tarsisului; corăbiile Tarsisului simbolizează răul [...]."'
Corăbierii s-au înfricoşat şi au strigat fiecare către dumnezeul său şi au arun­cat în mare încărcătura corăbiei ca să se uşureze. Dar Iona se coborâse în fun­dul corăbiei, se culcase şi adormise. Atunci s-a apropiat de el cârmaciul corăbiei, şi i-a zis: „Pentru ce dormi? Scoală-te şi strigă către Dumnezeul tău, poate El îşi va aduce aminte de noi, ca să nu pierim!" Şi au zis unul către altul: „Haidem să aruncăm sorţi, ca să ştim din pricina cui a venit peste noi nenorocirea aceasta!" Şi au aruncat sorţi, şi sorţul a căzut pe Iona. Şi l-au întrebat pe el: „Spune-ne no­uă din pricina cui s-a abătut nenorocirea aceasta asupra noastră? Care este meş­teşugul tău, de unde şi din ce ţară vii şi din ce popor eşti?" Atunci el le-a răspuns: „Sunt evreu şi Domnului Dumnezeului cerului mă închin — Cel care a făcut ma­rea şi uscatul. "Şi toţi oamenii s-au temut cu frică mare şi i-au zis lui: „Pentru ce ai săvârşit una ca aceasta?" Căci ei ştiau că el fuge din faţa lui Dumnezeu, fiindcă el le spusese. Şi i-au zis lui: „ Ce să-ţi facem ca să se potolească marea?" Căci marea se ridica din ce în ce mai mult. Atunci el a răspuns: „Luaţi-mă şi mă aruncaţi în mare şi ea se va potoli, căci ştiu bine că din pricina mea s-a pornit peste voi aceas­tă vijelie" [Iona 1:5-12].
Şi marinarii vâsleau ca să ajungă la ţărm, dar în zadar, căci marea se ridica din ce în ce mai mult împotriva lor. Atunci au strigat către Domnul şi au zis: „ O, Doamne, de-am putea să nu pierim din pricina vieţii acestui om şi să nu ne îm­povărezi pe noi cu un sânge nevinovat! Că Tu, Doamne, precum ai voit ai făcut!" Şi îl ridicară pe Iona şi îl aruncară în mare şi s-a potolit urgia ei. Şi oamenii s-au temut cu teamă mare de Domnul şi au adus jertfă lui Dumnezeu şi I-au făcut Lui făgăduinţe [Iona 1:13-16].
Clement Alexandrinul (cca 150-cca 215) consideră că nici un popor, fie grec, fie barbar, nu poate să trăiască fară credinţa într-o fiinţă superioară: ,Aceia dintre filosofii eleni care s-au ocupat cu cercetarea, pornind de la filosofia barbară, au dat întâietate Celui nevăzut, Celui unic, Celui preaputernic, Marelui Meşter, Cauzei celor bune şi frumoase; filosofii n-ar fi cunoscut con­secinţele acestor numiri, dacă nu le-ar fi învătat de la noi, dar nici asa n-au gândit despre Dumnezeu cum se cuvine, ci, precum am spus adeseori, au grăit adevărul, parafrazând cuvintele Scripturii. Pe bună dreptate deci a spus Apostolul: Oare Dumnezeu este numai al iudeilor? Nu şi al elinilor? [Romani 3:29]. Pavel, când a spus că vor cunoaşte pe Dumnezeu aceia dintre eleni care vor crede, n-a prorocit numai, ci a arătat şi aceea că Domnul, în ce priveşte pute­rea Sa, este Dumnezeul tuturor şi cu adevărat atotputernic; dar în ce priveşte cunoaşterea, nu este Dumnezeul tuturor. Că ei nici nu stiu ce este Dumnezeu,nici că este Domn si Tată si Creator, nici nu stiu de cealaltă iconomie a credinţei celei adevărate, că nici n-au fost învăţaţi despre ea. La fel, cuvintele profe­tice au aceeaşi putere ca şi cuvântul apostolic. [...] Iar Iona, şi el profet, spune acelaşi lucru în mod acoperit prin cele ce zice: Şi a venit la el cârmaciul corăbiei şi i-a spus: Pentru ce sforăi ? Scoală-te, roagă pe Dumnezeul tău ca să ne scape şi să nu pierim [Iona 1:6], Cuvintele Dumnezeul tău le-a spus cârmaciul corăbiei celui care-L ştia pe Dumnezeu după cunoştinţă; dar cuvintele ca să ne scape pe noi Dumnezeu au arătat simţământul neamului lor, care-şi îndreaptă gândul lor către Cel atotputernic, dar nu cred încă în El. [...] Şi ei au zis: Nicidecum, Doamne! Să nu pierim din pricina sufletului omului acestuia! [Iona 1:9]"'
Sfântul Efrem Şirul inventariază paradoxurile care marchează istoria profe­tului: „Cu arginţi, Iona şi-a agonisit înecul în apă." Şi mai departe: „Domnul 1-a trimis pe uscat, dar el a fugit pe mare; Domnul 1-a trimis în Ninive, dar el s-a urcat în corabie. La Ninive fost-a el trimis, spre a deştepta poporul, dar a adormit pe corabie şi poporul 1-a trezit pe el! În loc să domolească păcatele de pe uscat, el s-a dus să stârnească valurile mării. A lăsat în pace fărădelegile ce­tăţii, pentru a sili spre furtună apele mării. În loc să aducă îndreptare oraşului cuprins de răutăţi, el s-a făcut pricină de sfărâmare a corăbiei. În loc să privegheze pe uscat şi să adoarmă toată greşeala, el s-a dus să se culce pe mare şi a răscolit apa. Cel ce s-a arătat tăcut pe corabie a dezlănţuit strigătul apei."[23]
Fericitul Ieronim, comentând episodul cu somnul adânc în care cade Iona în timpul furtunii, apreciază că acesta denotă „împăcarea sufletească în care se afla profetul; el nu se tulbură nici de furtună, nici de pericolele care ameninţă, ci rămâne în pace, fie că marea este liniştită, fie că se scufundă corabia. Iar atunci când ceilalţi îşi cheamă zeii în ajutor şi aruncă încărcătura peste bord, el nu se tulbură în cugetul său, ci coboară pe fundul corăbiei şi se culcă liniştit"[24].
În privinţa sorţilor, Fericitul Ieronim spune că sorţii au căzut pe Iona „nu pentru vreo virtute de-a fugarului şi nici din pricina vreunei proprietăţi anu­me a sorţilor - cu atât mai mult cu cât obiceiul acesta este unul păgânesc ci pentru că aşa a fost voia Celui care stăpâneşte peste incertitudinea sorţilor". Mai departe, Fericitul Ieronim interpretează în felul următor cuvântul lui Io­na care spune: Luaţi-mă şi mă aruncaţi în mare şi ea se va potoli, căci ştiu bi­ne că din pricina mea s-a pornit peste voi această vijelie [Iona 1:12] — „smerit fiind, arată Fericitul Ieronim, Iona este azvârlit în adânc, pentru ca de acolo să se poată înălţa din nou cu mărire, spre a se face semn pentru Domnul [cf. Matei 12:39-40]."'
Sfântul Efrem, oprindu-se asupra multiplelor paradoxuri referitoare la sorţi şi la îmbrăcarea cu sac, scrie: „Pe când era în corabie, Iona a fost întrebat: De unde şi din ce ţară vii şi din ce popor eşti? [Iona 1:8] Dar ninivitenii l-au ascultat fară să întrebe. Pe când era în corabie, toţi marinarii l-au ridicat pe Iona şi l-au aruncat în mare. Dar în Ninive toţi păcătoşii şi-au aflat îndreptare din cuvin­tele lui. Pe când era în corabie, sorţii au căzut asupra lui. Dar când a intrat în Ninive îmbrăcămintea de sac 1-a înveşmântat [...]. Sorţii i-au fost spre moarte. Sacul a fost spre viaţă. Sorţii au căzut pe slujitorul fugar. Sacul a biruit cetatea care se răzvrătise. Sorţii i-au ridicat pe cei mulţi împotriva unuia singur. Sa­cul i-a îndreptat pe cei mulţi prin unul singur. Sorţii au ridicat glasurile spre judecată. Sacul a înălţat glasurile în rugăciune. Sorţii au făcut ca acuzaţiile să conducă la moarte. Sacul a făcut ca mila lui Dumnezeu să cruţe viata. Sortii s-au făcut pricină pentru condamnare la moarte. Sacul s-a vădit a fi comoară de viată. Sortii au scris nume în adâncuri. Sacul a scris nume în ceruri."[25]
Sfântul Paulin (353/4-431), episcopul Nolei, observă că, aici, „corabia lui Iona a fost mântuită prin sacrificiul unui singur om"[26].
Şi Dumnezeu a dat poruncă unui peşte mare să înghită pe Iona. Şi a stat Iona în pântecele peştelui trei zile şi trei nopţi [Iona 2:1].
Sfântul Efrem Sirul arată: „Pe corabie, Iona a fost sfâşiat de gurile oameni­lor [cf. Iona 1:8-11]. În adâncurile mării, gura balenei l-a înghiţit."[27] Şi adau­gă: „Un peşte a fost să-1 înghită pe cel ce nu a vrut să se ducă să-i elibereze de păcat pe niniviteni, pentru ca gura plină de lăcomie (a păcatului şi a morţii) să-i înghită şi pe aceia. [...] Dar când a căzut în mare, s-a făcut hrană spre săturarea peştelui."[28]
Dumnezeu doreşte să îndrepte strâmbătatea lucrată de neruşinarea ome­nească, încuibată în voia liberă a omului. In judecata la care este supus Iona, ordinea firească a lucrurilor este răsturnată: el devine hrană pentru peşti, iar Ninive devine hrană pentru moarte - după cum arată Sfântul Efrem; cu toate acestea, Domnul Dumnezeu le va reaşeza pe toate în bună rânduială. „Pe co­rabia unde se afla Iona are loc o judecată. Una cum nu se mai cunoscuse până atunci. Sorţii devin pentru el asemenea unui scaun de judecată. Peştele, în chip de judecător, îl îmbucă şi îl zăvorăşte în pântec ca într-o temniţă, ca nu cum­va să scape iarăşi de la faţa Creatorului a toate. Marea cea mare îl încredinţează peştelui celui mare pe nepricopsitul care fugise de la faţa Celui Preaînalt. Pen­tru că fugise, deveni pradă pentru peşte şi lăsă cetatea Ninive pradă morţii."[29]
Sfântul Paulin consideră că „balena 1-a primit în sine pe fugarul profet spre pedepsirea acestuia, dar şi pentru a-1 ocroti"[30]. într-alt loc el spune: „Fiara [...] a fost trezită din somnul ei adânc, la porunca Domnului, pentru a-1 primi pe Iona, cel azvârlit în mare, şi pentru a-1 duce unde trebuia să ajungă, după ce-1 va fi înghiţit."[31] În alt poem descrie felul cum a pătruns profetul în gura peş­telui, după cum urmează: „Chitul cel din vechime îşi ţinu gura larg deschisă către Iona, în semn de bun venit; şi, alunecând în jos pe gâtlejul încăpător şi lunecos, îl primi în pântece, înghiţindu-1 fară a-i face nici cea mai mică vătă­mare cu dinţii, care refuzară să-1 sfărâme [...].
Minunate sunt căile Domnului! Cu toate că este azvârlit [Iona] în ape, va­lurile îl izbesc, dar nu-i fac nici un rău. Mâncat de chitul uriaş, el nu moare, iar fiara ce 1-a înghiţit nu-şi află hrana dintr-însul. El se facu pradă, dar nu şi hrană chitului, al cărui pântec i se facu adăpost. Ce închisoare potrivită pen­tru fugarul cel sfânt al Domnului! Profetul fu prins chiar pe marea unde cre­zuse că-şi află scăparea. Din pântecele corăbiei ajunse în pântecele chitului, care se facu pentru el o închisoare vie. Azvârlit spre pieire din corabie, el plu­ti peste ape, surghiunit de pe uscat şi oaspete ajungând săratei mări. Pătrunse ca în peşteră în pântecul fiarei, ca prizonier şi oaspete în acelaşi timp. Slobo­zit fiind peste ape, le străbătu în chitul ce aluneca prin ele şi plutea pe deasu­pra lor. Şi chiar dacă în chip materialnic era ţinut prizonier, duhul său prinse putere şi se facu liber spre a-şi lua zborul către Domnul. Trupul de trup era ţinut, dar pământeştile chingi nu mai putură zădărnici zborul inimii sale. In pântece zăvorât, cu rugăciune izbuti să iasă din a lui închisoare şi glasul lui ajunse la urechile Domnului. Izbăvit prin rugăciune, dar oprit din fugă, îşi află îndreptarea prin credinţă. De unde căutase mai înainte să scape de la fa­ţa lui Dumnezeu fugind pe mare şi ascunzându-se în corabie, acum ajunse la credinţa că Domnul fusese cu dânsul pretutindeni, chiar şi în pântecul chitu­lui scufundat în mare."[32]
Demonstrând necesitatea credinţei, Sfântul Ioan Gură de Aur întreabă: „Spune-mi dar, cum crezi că a fost cu putinţă ca peştele să-1 fi ţinut pe Iona în pântece, fără ca acesta din urmă să piară? Doar chitul, ştim bine, nu are raţiu­ne, însă mişcările lui fost-au oare în afara oricărui control? Cum de a fost cru­ţat dreptul? Cum de nu 1-a înăbuşit căldura? Cum de nu a fost mistuit în mă­runtaiele chitului? Cum de nu a putrezit? Căci dacă de neconceput este chiar şi numai a petrece atât de mult timp în adâncuri, cu atât mai mult cu nepu­tinţă este a sta aşa de mult în pântecele creaturii. Cum va fi respirat prorocul, oare? Şi cum de a, fost aer îndeajuns pentru două făpturi? Şi cum a putut chi­tul să-1 arunce pe Iona pe ţărm fară de vătămare? Şi cum a mai putut vorbi apoi? Cum şi-a revenit în simţire? Cum s-a rugat? Nu sunt oare toate acestea de necrezut? Dacă le trecem prin sita raţiunii, atunci de bună seamă că sunt neverosimile; în schimb, dacă le trecem prin sita credinţei, atunci ele devin cu asupra de măsură vrednice de crezare."[33]
Atunci s-a rugat Iona din pântecele peştelui către Domnid Dumnezeul lui, zi­când: „Strigat-am către Domnul în strâmtorarea mea, şi El m-a auzit; din pân­tecele locuinţei morţilor către El am strimt, si El a luat aminte la glasul meu!" [Iona 2:2-3] '   '
Sfântul Irineu (cca 130-cca 236), episcop al Lionului, consideră că aici se arată răbdarea, bunătatea şi milostivirea lui Dumnezeu, precum şi faptul că El acţionează fară de zăbavă atunci când trebuie să scape omul de la pieire. Dom­nul este îndelung răbdător în ceea ce-1 priveşte pe Iona: „Domnul Dumnezeu a îngăduit ca Iona să fie înghiţit de chitul cel mare, însă nu spre a fi ucis, ci pentru ca, atunci când va fi slobozit din pântecele acestuia, să se facă slujitor credincios Domnului şi să aducă slavă Celui ce i-a îngăduit libertatea nespera­tă de a-i conduce pe niniviteni la adevărata pocăinţă, pentru ca să se întoarcă şi ei la Domnul, Care îi va izbăvi de la moarte, cuprinşi fiind şi ei de teamă la vederea semnului primit prin cele întâmplate profetului [...]. Aşa se face că în­că dintru început Dumnezeu a îngăduit ca omul, lucrător al fărădelegii, să fie înghiţit de chitul cel mare, dar şi ca aceasta să nu-i fie lui spre pierzare, când dimpreună cu chitul se va afunda în mare, ci rânduind totul în aşa fel, încât acestea să fie trepte spre mântuirea ce se va desăvârşi de către Cuvântul, prin semnul Prorocului Iona. [...] Şi a fost aşa din următoarele pricini: (1) pentru ca omul, primind din mâinile Domnului mântuirea în care îşi pierduse nă­dejdea, să se poată ridica din morţi, să poată da slavă lui Dumnezeu şi să poa­tă rosti şi el cuvântul vestit în prorocia lui Iona: Strigat-am către Domnul în strâmtorarea mea, şi El m-a auzit; din pântecele locuinţei morţilor către El am strigat, şi El a luat aminte la glasul meu! [Iona 2:2-3]; (2) pentru ca omul să dobândească puterea de a aduce slavă lui Dumnezeu în veci şi de a-I mulţumi fară încetare pentru mântuirea primită de la El, ca nici un trup să nu se laude înaintea lui Dumnezeu [I Corinteni 1:29]; (3) pentru ca omul să nu mai pri­mească niciodată o purtare potrivnică lui Dumnezeu, socotindu-se desăvârşit şi drept în chip firesc şi pierzând tocmai prin aceasta cunoaşterea adevărului şi ajungând să fie cuprins de slavă deşartă, ca şi cum el însuşi ar putea fi prin sine asemenea cu Dumnezeu. Căci în aceasta se vădeşte lucrarea Satanei, care caută să-1 îndepărteze pe om de Dumnezeu, ispitindu-1 să se arate nemulţu­mitor faţă de Creator, întunecându-i simţirea ca să nu mai primească iubirea lui Dumnezeu fată de om si orbindu-i mintea ca să nu mai deosebească cele ce sunt potrivite pentru Domnul, ci să se socotească pe sine deopotrivă sau chiar asemenea cu Dumnezeu."[34]
Sfântul Efrem observă că atât de mult ne-am deprins cu năravul păcatului, încât am ajuns să aflăm pricină de bucurie în surghiun şi să ne îndulcim cu acesta în asa măsură, încât de-acum trebuie să fim izbăviţi de aici uneori chiar împotriva voinţei noastre pervertite. El aduce spre pildă pentru aceasta toc­mai pe Iona Prorocul şi ne îndeamnă să luăm aminte şi să ne bucurăm şi noi de mântuirea lui, nu să plângem. Iată ce scrie Sfântul Efrem: „Iona a cunoscut unde îl trimisese Cel Drept; s-a rugat şi a fost scos din nou la loc uscat. [...] Noi însă nici măcar nu ne dăm seama unde suntem şi unde am ajuns. Iona aieşit din chit si a multumit Domnului. El nu s-a arătat nerecunoscător; noi,în schimb, socotim că avem pricină să ne plângem, atunci când suntem scoşi de sub jug. Cu toate acestea, Doamne, Tu ne rabdă şi ne iartă şi ne îngăduie pe noi, cei ce cârtim atunci când Tu ne izbăveşti."[35]
Sfântul Efrem, referindu-se la Domnul nostru Iisus Hristos în legătură cu moartea şi cu Satan, Îl compară pe Mântuitorul cu Iona: „Iisus a biruit [...],păcatul şi iadul s-au cutremurat. Moartea s-a cutremurat, iar cei morţi s-au răzvrătit. Cel rău a văzut Hristosul şi s-a tulburat [...]. Legiune, căpetenia ta nu mai este! Marea 1-a înghiţit, cu toate cele ale sale. [...] Acesta este biruito­rul, puterea Lui covârşeşte — spune cel rău despre Mântuitorul. Căci nu-I es­te de ajuns că pe noi ne surpă, ci încă şi pe Iona, fiul lui Amitai, îl răsplăteşte. L-a răzbunat, atunci când l-a azvârlit în mare. După trei zile Iona a ieşit, nu după multă vreme, căci adâncurile mării s-au închis peste el, ascultând porunca Domnului.
Sfântul Vasile cel Mare compară cu elocvenţă necazurile abătute asupra omului credincios cu soarta pe care o cunoaşte Iona în pântecele chitului: „Să luăm aminte la faptul că cel ce a fost înghiţit de peştele cel mare a fost aflat vrednic de a primi ocrotire, pentru că nu a căzut în deznădejde, ci a strigat că­tre Domnul. Tot astfel şi noi, chiar de este să avem parte de cele mai de temut rele, să nu ne pierdem nădejdea în Dumnezeu, ci să priveghem şi să primim ajutorul venit din partea Lui fară zăbavă."[36]
1. Iisus Hristos şi Iona: pogorârea in adâncuri
Sfântul Chiril al Ierusalimului (cca 315-386) îşi începe comentariul la ru­găciunea lui Iona cu o referinţă la Domnul Hristos: „Moartea fu cuprinsă de spaimă la vederea unui astfel de Oaspete pogorât în adâncurile iadului, fară însă a fi prins în legăturile piericiunii. [...] Chipul acestuia, al Mântuitorului, l-a întrupat Iona Prorocul, când din pântecele chitului s-a rugat cu glas mare şi a zis: Strigat-am către Domnul în strâmtorarea mea - şi mai departe: din pân­tecele locuinţei morţilor către El am strigat [Iona 2:2-3], chiar dacă el se afla în pântecele chitului. In pântecele chitului fiind, el mărturiseşte că se află în Ha­des, în locuinţa morţilor, pentru că Iona preînchipuie aici pe Domnul Hris­tos, ce va să Se pogoare la iad. Ceva mai încolo, întruchipând pe Hristos, el spune: Mă coborâsem până la temeliile munţilor [Iona 2:7/6] - cu toate că el se afla de fapt în pântecul chitului. Ce munţi va fi zărit el acolo? Dar nu despre munţi este vorba aici. Prin aceasta, el mărturiseşte: Ştiu că sunt chip al Lui, al Celui ce va să fie pus în mormânt, într-un mormânt săpat în stâncă. Astfel, cu toate că se găsea în adâncul mării, Iona spune: zăvoarele pământului erau trase asupra mea [Iona 2:7/6] - pentru că era chip al lui Hristos, Care S-a pogorât până în cele mai de jos ale pământului. Şi înaintevăzând faptele iudeilor, care i-au îndemnat pe străjerii romani la minciună, învăţându-i să declare că uce­nicii Lui L-au furat noaptea, pe când ei dormeau [cf. Matei 28:13], Iona con­stată: Cei ce slujesc idolilor deşerţi dispreţuiesc harul Tău [Iona 2:9/8]. Căci Cel ce S-a milostivit de ei şi a venit să-i mântuiască a fost răstignit, dar a înviat din morţi, vărsându-Şi scumpul Lui sânge pentru iudei şi pentru păgâni deopo­trivă; cu toate acestea, ei îndeamnă: Spuneţi că ucenicii Lui L-au furat, slujire făcând prin aceasta idolilor deşerţii.
Mântuitorul însuşi spune în Evanghelie: Că precum a fost Iona în pântece­le chitului trei zile şi trei nopţi [Iona 2:1], aşa va fi şi Fiul Omului în inima pă­mântului trei zile şi trei nopţi [Matei 12:40]. Chitul devine astfel preînchipuire a mormântului în care â fost pus Hristos, aşa după cum se arată şi într-o alcă­tuire dedicată învierii Domnului: „închipuit-a de mai înainte Iona îngroparea Ta, iar Simeon a tâlcuit scularea cea dumnezeiască, nemuritorule Doamne; că Te-ai pogorât ca un mort în groapă, Cel ce ai zdrobit porţile iadului; dar ai înviat fară stricăciune, ca un Stăpân, spre mântuirea lumii, Hristoase Dum­nezeul nostru, Cel ce ai luminat pe cei din întuneric."[37] Sau în alt imn: „Prins a fost, dar nu a fost ţinut în pântecele chitului Iona; că al Tău chip purtând, al Celui ce ai pătimit şi îngropării Te-ai dat, ca dintr-o cămară din fiară a ieşit şi a grăit străjerilor: Cei ce păziţi cele deşarte şi mincinoase, mila voastră aţi părăsit-o [cf. Iona 2:9] ."[38] Sfântul Teofan (f 845), episcop al Niceei, valorifică şi el imaginea aceasta: „Strigat-a mai înainte închipuind îngroparea Ta cea de trei zile Prorocul Iona, în chit rugându-se: Scoate-mă din stricăciune, Iisuse, împărate al puterilor."[39]
2. Crucea
Sfântul Grigorie Teologul (cca 329/330-cca 390), patriarh al Constantino- polului (380), arată că profetul s-a rugat cu braţele deschise în formă de cruce şi spune: „Hristoase, împărate, îndată ce Iona şi-a deschis braţele la rugăciune şi s-a rugat acolo, în măruntaiele chitului, cu puterea Ta a şi fost izbăvit din pântece [cf. Iona 2:1]."[40]
Faptul că profetul prefigurează crucea, atunci când se roagă cu braţele în­tinse, este menţionat în mai multe imne bisericeşti. Astfel, Sfântul Cosma scrie: „în rânza fiarei celei din apă, Iona palmele întinzându-şi în chipul Cru­cii, mântuitoarea patimă mai înainte o a închipuit. De unde a treia zi ieşind, învierea cea mai presus de lume a însemnat. A lui Hristos Dumnezeu, Celui ce S-a răstignit cu trupul, şi cu învierea cea de a treia zi lumea a luminat."[41]La fel, un imn din perioada Triodului dedicat Duminicii Sfintei Cruci arată: „Chipul dumnezeieştii Cruci, Iona mai înainte l-a însemnat în pântecele chi­tului, cu palmele întinse [cf. Iona 2:1-11], şi a ieşit din fiară, mântuindu-se cu puterea Ta, Cuvântule."[42]
3.   Rugăciunea profetului
Aruncat sunt dinaintea ochilor Tăi! Dar voi vedea din nou templul cel sfânt al Tău! Apele m-au învăluit pe de-a întregul, adâncul m-a împresurat, iarba mă­rii s-a încolăcit în jurul capului meu [Iona 2:4-5]. Iată în cele ce urmează o al­cătuire care aseamănă starea aceasta a lui Iona cu pogorârea lui într-un fel de iad: „Strigat-a Prorocul Iona, mai înainte închipuind îngroparea Ta cea de trei zile, în chit, rugându-se: Din stricăciune mă mântuieşte, Iisuse, împărate al puterilor."[43] De asemenea, o alcătuire a Sfântului Teodor: „Adâncul patimilor şi viscolul vânturilor celor potrivnice s-au sculat asupra mea, dar întâmpinân- du-măTu, Mântuitorule, mântuieşte-mă şi mă scoate din stricăciune, precum ai mântuit din fiară pe prorocul."[44]
4.   O preînchipuire a învierii
Şi Domnul a dat poruncă peştelui şi peştele a aruncat pe Iona la ţărm! [Iona 2:11/10]
În Antichităţile iudaice, Flavius Jospehus scrie următoarele: „Prorocul, zice-se, a fost înghiţit de un chit, după trei zile şi tot atâtea nopţi fiind zvârlit pe ţărmul Pontului Euxin, viu şi cu trupul nevătămat."[45]
Sfântul Ioan Gură de Aur observă: „Iona, neluând aminte la folosul celor mulţi, ci doar binele său căutând, în pericol de moarte s-a aflat. Şi, în vreme ce oraşul rezista, el era aruncat încoace şi încolo de valuri şi apele îl frămân­tau. Dar de îndată ce a început a lucra spre folosul celor mulţi, câştig pentru sine şi-a aflat."[46]
Sfântul Paulin vorbeşte despre scăparea lui Iona din pântecele chitului astfel: „Fiara s-a înfrânat de la a mânca trupul prorocului, scoţându-1 afară nemistuit, din temniţa pântecului său, tuşind şi icnind şi vărsându-1 pentru Domnul, la porunca Căruia mai înainte 1-a înghiţit." Apoi, caracterizându-1 pe Iona ca simbol al Mântuitorului Iisus Hristos şi cele trei zile petrecute în chit ca prefigurare a celor trei zile petrecute în mormânt, adaugă: „Odată ce taina Patimilor celor mântuitoare a fost dezvăluită, fiara 1-a slobozit pe proroc în cea de a treia zi, semănând astfel sămânţa nădejdii în înviere."[47]
Istoria Profetului Iona adevereşte şi învăţătura despre restaurarea omului. Sfântul Ioan Damaschin (cca 675-cca 749) se referă la aceasta atunci când cântă: „Din leul cel de mare, prorocul, cel ce s-a aprins minunat timp de trei nopţi în cele dinlăuntru ale lui, iarăşi a ieşit, arătând tuturor, de mai înainte, mântuirea de balaurul cel de oameni ucigător, prin naşterea cea de a doua [cf. Tit 3:5], în anii cei de apoi."[48] Aşa după cum chitul cel mare 1-a dat afară pe proroc, tot astfel iadul i-a slobozit pe morţii cei din veac, atunci când L-a pri­mit pe Hristos: „Pogorâtu-Te-ai întru cele mai de jos ale pământului şi ai sfă­râmat încuietorile cele veşnice, care ţineau pe cei legaţi, Hristoase; iar a treia zi, ca şi Iona din chit, ai înviat din mormânt."[49] La rândul său, Sfântul Casian [născ. 805] scrie: „Prins a fost, dar nu a fost ţinut în pântecele chitului Iona [cf. Iona 2:9]; că al Tău chip purtând, al Celui ce ai pătimit şi îngropării Te-ai dat, ca dintr-o cămară din fiară a ieşit şi a strigat străjerilor: Cei ce păziţi cele deşarte şi mincinoase, mila voastră aţi părăsit-o."[50]
5. Cele două feluri de a gândi ale lui Iona
Sfântul Efrem Şirul aminteşte, într-o serie de imne, despre cele două feluri de gândire ale Prorocului Iona: primul fiind specific gândirii sale naturale, cea din obârşia lui, iar cel de-al doilea celei supranaturale, dobândită prin inter­mediul chitului. Sfântul Efrem cântă acest paradox în cuvinte precum aces­tea: „Un chit ieşit din adâncurile apelor l-a luat în pântece [...] şi uscatului l-a zămislit. Ca pe-un sugar, pământului l-a încredinţat [...]. O femeie a luat în pântece şi a zămislit după fire. Chitul în chip suprafiresc l-a zămislit şi în chip supranatural l-a adus pe lume. Când femeia înzestrată cu darul vorbirii l-a născut, în pântecele ei şi-a aflat el început fară de glas. Dar atunci când fiara cea nevorbitoare l-a zămislit, înlăuntrul acesteia a prins el a cuvânta. [...] Pân­tecele cel trupesc are trebuinţă de luni de zile spre a da naştere. Dar pântecul mării, în doar patru zile l-a scos la viaţă pe proroc. Când maica sa l-a adus pe lume, el crescu, iar ea facu un legământ pentru copil. Dar când peştele mării îl aduse pe lume, copilul însuşi în pântecele lui facu legământ. Unde s-a mai văzut prunc în pântece, săvârşind pentru sine legământ? [...] Unde s-a mai văzut prunc, care să se fi născut pe gură? Dar aici, slujitorul poartă semnul Domnului său în felul cum s-a zămislit, în felul cum s-a născut şi în felul cum s-a ridicat la viaţă [cf. Matei 12:38-41; 11:29-32], Unde s-a mai văzut preot în pântece de peşte, şi care pe deasupra mai şi înalţă rugăciuni către Dumne­zeu? Chitul i s-a făcut lui templu adevărat, iar gura lui Iona s-a preschimbat în altar de tămâiere. Mireasma de tămâie s-a înălţat din adâncuri până la Cel Preaînalt, Care şade mai presus de ceruri."[51]
0  alcătuire imnografică din perioada praznicului Naşterii Domnului face o paralelă sugestivă între ieşirea lui Iona din pântecele chitului şi naşterea du­pă trup a Mântuitorului: „Prins a fost, dar nu s-a ţinut în pântecele chitului Iona; că al Tău chip purtând, al Celui ce Te-ai născut şi cu trup Te-ai arătat, ca dintr-o cămară din fiară ieşind; că născându-Te acum după trup, în mormânt şi la moarte a merge ai voit, şi iarăşi a învia a treia zi."[52] Tot aşa şi în imnul ur­mător: „Din pântece pe Iona ca pre un prunc l-a lepădat fiara mării, precum l-a primit; şi în Fecioară sălăşluindu-Se Cuvântul şi trup luând, a ieşit păzindu-o nestricată. Că Cel ce n-a pătimit stricăciune, pre ceea ce L-a născut o a păzit nevătămată."[53]
6. Rugăciunea lui Iona şi Psalmii
Prorocul Iona, un bărbat de Dumnezeu inspirat, bun cunoscător al Sfinte­lor Scripturi şi trăitor al cuvântului lui Dumnezeu, îşi rosteşte rugăciunea aşa după cum se arată în capitolul 2 al cărţii sale. In mod evident, această rugă­ciune este inspirată din Cartea Psalmilor. Ea conţine o seamă de elemente din Psaltire, după cum urmează:
Versetul 3: Strigat-am către Domnul în strâmtorarea mea, şi El m-a auzit; din pântecele locuinţei morţilor către El am strigat, şi El a luat aminte la glasul meu! [Io­na 2:3] - în paralel cu următoarele locuri din Psaltire: Cu glasul meu către Dom­nul am strigat şi m-a auzit din muntele cel sfânt al Lui [Psalm 3:4][54]; Către Dom­nul am strigat când m-am necăjit şi m-a auzit [Psalm 119:1]; Cuprinsu-m-au du­rerile morţii şi râurile fărădelegii m-au tulburat [Psalm 17:5]; Doamne, scos-ai din iad sufletul meu, mântuitu-m-ai de cei ce se coboară în groapă [Psalm 29:3].
Versetul 4: Tu m-ai aruncat în adânc, în sânul mării şi undele m-au încon­jurat; toate talazurile şi valurile Tale au trecut peste mine [Iona 2:4] - în paralel cu următoarele locuri din Psaltire-. Adânc pe adânc cheamă în glasul căderilor apelor Tale. Toate talazurile şi valurile Tale peste mine au trecut [Psalm 41:8]; Asupra mea s-a întărâtat mânia Ta şi toate valurile Tale le-ai adus spre mine [Psalm 87:7].
Versetul 5: Şi gândeam: Aruncat sunt dinaintea ochilor Tăi! Dar voi vedea din nou templul cel sfânt al Tău! [Iona 2:5] - în paralel cu următoarele locuri din Psaltire: Lepădat sunt de la faţa ochilor Tăi [Psalm 30:23]; Iar eu, întru mulţimea milei Tale, voi intra în casa Ta, închina-mă-voi spre sfânt locaşul Tău, întru frica Ta [Psalm 5:7].
Versetul 6: Apele m-au învăluit pe de-a întregul, adâncul m-a împresurat, iarba mării s-a încolăcit în jurul capului meu [Iona 2:6] - în paralel cu urmă­torul loc din Psaltire: Mântuieşte-mă, Dumnezeule, că au intrat ape până la su­fletul meu. Afundatu-m-am în noroiul adâncului, care nu are fund; intrat-am în adâncurile mării şi furtuna m-a potopit [Psalm 68:1-3].
Versetul 7: Mă coborâsem până la temeliile munţilor, zăvoarele pământu­lui erau trase asupra vmea pentru totdeauna, dar Tu ai scos din stricăciune viaţa mea, Doamne Dumnezeul meu! [Iona 2:7] - în paralel cu următoarele locuri din Psaltire: Dar Dumnezeu va izbăvi sufletul meu din mâna iadului, când mă va apuca [Psalm 48:16]; Că ai izbăvit sufletul meu de la moarte [Psalm 55:13], precum şi Pe Cel ce izbăveşte din stricăciune viaţa ta [Psalm 102:4].
Versetul 8: Când se sfârşea în mine duhul meu, de Domnul mi-am adus aminte, şi la Tine a ajuns rugăciunea mea, în templul Tău cel sfânt! [Iona 2:8] - în paralel cu următoarele locuri din Psaltire: [...] sufletul lor într-înşii se sfârşea [Psalm 106:5] sau Când lipsea dintru mine duhul meu, Tu ai cunoscut cărările mele [Psalm 141:3].
Versetul 9: Cei ce slujesc idolilor deşerţi dispreţuiesc harul Tău [Iona 2:9] - în paralel cu: Urât-ai pe cei ce păzesc deşertăciuni în zadar [Psalm 30:6].
Versetul 10: Dar eu Iţi voi aduce Ţie jertfe cu glas de laudă şi toate făgăduin­ţele mele le voi împlini, căci mântuirea vine de la Domnul! [Iona 2:10] - în pa­ralel cu următoarele locuri din Psaltire: Jertfeşte lui Dumnezeu jertfa de laudă şi împlineşte Celui Preaînalt făgăduinţele tale [Psalm 49:15]; Jertfa de laudă Mă va slăvi [Psalm 49:24]; [...] să-Ijertfească Lui jertfă de laudă [Psalm 106:22] şi în fine: Iar mântuirea drepţilor de la Domnul, că apărătorul lor este în vreme de necaz [Psalm 36:39].

Şi Domnul a dat poruncă peştelui şi peştele a aruncat pe Iona la ţărm! [Iona 2:11]
Şi a fost cuvântul Domnului către Iona, pentru a doua oară, zicând: „Scoală şi porneşte către cetatea cea mare a Ninivei şi vesteşte-le ceea ce îţi voi spune!" Şi s-a sculat Iona şi a mers în Ninive, după cuvântul Domnului. Şi Ninive era cetate ma­re înaintea lui Dumnezeu; îţi trebuia trei zile ca s-o străbaţi. Şi a pătruns Iona în cetate, zicând: „Patruzeci de zile mai sunt, şi Ninive va fi distrusă!" [Iona 3:1-4]
Sfântul Ioan Gură de Aur arată felul cum a fost alcătuit cuvântul profe­tic al lui Iona, în aşa fel încât să stârnească îngrijorare în inimile ninivitenilor. Nimic din mesajul lui Iona nu le vesteşte acestora ce are să se întâmple după ce ei se vor fi pocăit de păcatele lor: „Căci zis-a Domnul: Patruzeci de zile mai sunt, şi Ninive va fi distrusă! [Iona 3:4], dar nu a adăugat la aceasta cum că, în eventualitatea că ninivitenii se vor pocăi, cetatea ar putea fi salvată."[55] Prin ur­mare, „Domnul i-a ameninţat pe niniviteni cu distrugerea, însă nu pentru ca să-i distrugă (căci dacă aceasta ar fi fost voia Lui, atunci nu i-ar mai fi mus­trat), ci pentru ca, înfricoşându-i, să-i îmbunătăţească şi în felul acesta mânia Lui să se stingă"[56]. În alt loc, Sfântul Ioan Gură de Aur adaugă: „Domnul ne ameninţă, ne vădeşte în viaţa aceasta, pentru a nu fi de trebuinţă să fim vădiţi în viata cea veşnică. Insă chiar si atunci când a amenintat cetatea Ninivei cu distrugerea, a ameninţat tocmai pentru a nu mai fi de trebuinţă să distrugă. Căci dacă ar dori cu adevărat să ne dea în vileag păcatele, atunci nu ne-ar mai avertiza dinainte în privinţa aceasta, ci le-ar da în vileag pur şi simplu. Însă El ne vesteşte dinainte, pentru ca noi să ne revenim în fire din teama de a nu fi daţi în vileag şi pentru ca astfel, pentru a scăpa de pedeapsă, să ne curăţim de toate şi să ne îndreptăm."[57]
Sfântul Ioan Gură de Aur, analizând atitudinea profetului şi cea a păgâni­lor din cetate, arată următoarele: „Să ne luăm după înţelepciunea barbarilor; ei, în împrejurări nelămurite, s-au pocăit, căci hotărârea nu spunea: Dacă vă schimbaţi şi veţi face pocăinţă, voi întări cetatea, ci doar atât: încă trei zile, şi Ninive se va nărui [Iona 3:4]. Ce au făcut ei atunci? Cine ştie dacă Domnul Se va căi de nenorocirea pe care a spus că o va trimite asupra noastră? [Iona 3:9]. Cine a ştiut? Ninivitenii nu ştiau, şi totuşi nu au nesocotit pocăinţa; nu şti­au obiceiul lui Dumnezeu de a Se îndura, şi, măcar că lucrul nu era lămurit, ei se schimbară; chiar dacă n-aveau alţi niniviteni pe care să-i vadă că au fost mântuiţi după ce s-au pocăit, nici nu citiseră pe proroci, nici nu auziseră pe patriarhi, n-au avut nici un sfat, n-au căpătat nici un îndemn, şi nici nu erau deloc încredinţaţi că Dumnezeu Se poate împăca prin pocăinţă; căci nici acest lucru nu se cuprindea în ameninţare; ci se îndoiau şi nu ştiau de acest lucru, şi totuşi au făcut pocăinţa cu toată râvna.
Ce iertare vom avea noi, când îi vedem pe aceia, care nici nu aveau vreun prilej să fie lămuriţi asupra sfârşitului, arătând o schimbare aşa de mare; iar tu, care poţi să ai încredere în bunătatea dumnezeiască, şi care ai primit atât de des chezăşia grijii Lui pentru tine, şi ai auzit pe proroci şi pe Apostoli, şi ai căpătat învăţătură de la înseşi lucrurile, să nu năzuieşti măcar să ajungi la acea natură a virtuţii la care au ajuns şi ei? Aşadar mare a fost virtutea acestor oa­meni, dar cu mult mai mare îndurarea lui Dumnezeu, şi asta se poate vedea chiar din grozăvia ameninţărilor (cu care au fost ameninţaţi). Căci de aceea n-a adăugat la hotărârea Lui cuvintele: Dacă vă veţi pocăi, vă cruţ - pentru ca dându-le o hotărâre nedesluşită, să le mărească spaima şi astfel mai degrabă să-i mâne la pocăinţă.
Şi prorocul se ruşinează, că ştie viitorul, gândindu-se că vorbele vor rămâne neîmplinite; Dumnezeu însă nu Se ruşinează, ci caută doar un singur lucru: mântuirea oamenilor, ca să îndrepte pe robul Său. Căci după ce acela s-a su­it în corabie, îndată a stârnit marea, ca să înveţi tu că unde e păcat, acolo e şi furtună; şi unde e nesupunere, acolo e frământare de valuri; şi se clatină ceta­tea din pricina păcatelor ninivitenilor, şi se clatină şi corabia din pricina nesu­punerii prorocului. Atunci, aceia au aruncat pe Iona în mare, iar corabia s-a oprit; iar noi să cufundăm păcatele şi atunci cetatea va sta.
De aceea, fuga nu ne va fi de nici un folos, după cum nici aceluia fuga nu i-a ajutat la nimic, ci l-a vătămat mai degrabă. Căci fugea de uscat, dar nu fu­gea de mânia lui Dumnezeu; fugea de uscat, şi a adus furtuna pe mare; şi nu numai că nu s-a ales cu nici un bine din fuga lui, dar a vârât în cea mai mare primejdie şi pe aceia care l-au primit, şi, câtă vreme şedea în corabie plutind, şi erau de faţă şi marinarii, şi cârmacii, şi toate uneltele marinăreşti, el se gă­sea în cea mai mare primejdie; după ce însă s-a aruncat în mare, lepădându-se de păcat prin pedeapsă, a fost dus într-o corabie fară lest, adică într-un pânte­ce de chit, şi acolo avea toată libertatea, ca tu să înveţi din aceasta că, precum celui ce trăieşte în păcate nu-i slujeşte la nimic nici corabia, tot astfel, pe cel dezbrăcat de păcate nu-1 poate prăpădi nici marea, şi nici fiarele nu pot să-1 mănânce. Căci valurile l-au primit, dar l-au păstrat tot viu; chitul l-a primit, dar nu l-a ucis; ci şi lighioana, şi stihia au dat comoara îndărăt lui Dumne­zeu, neatinsă; şi din toate acestea prorocul învăţa să fie blajin şi omenos, şi să nu fie mai crud nici decât marinarii fară minte, nici decât talazurile sălbatice, nici decât fiarele. Căci nici marinarii nu l-au lăsat în părăsire de la început, ci numai după multă şi mare nevoie; iar marea şi lighioana l-au păstrat cu multă bunăvoinţă, pentru că aşa a rânduit Dumnezeu. S-a întors aşadar, a propovă­duit, i-a ameninţat, i-a înduplecat, i-a înspăimântat şi i-a îndreptat, şi a întă­rit oraşul prin singura şi cea dintâi a lui propovăduire; căci n-a avut nevoie de multe zile, nici de sfat necurmat, ci, vorbind acele vorbe curate, i-a adus pe toţi la pocăinţă."[58]
Atunci ninivitenii au crezut în Dumnezeu, au ţinut post şi s-au îmbrăcat cu sac, de la cei mai mari şi până la cei mai mici [Iona 3:5].
Sfântul Efrem Şirul arată: „Un glas lipsit de vlagă strigă în Ninive. O sută de mii de suflete forfoteau pe străzile oraşului, după treburile lor de zi cu zi. Glasul cel lipsit de vlagă,, semănând cuvântul, a cules rod însutit."[59] Şi iarăşi: „Prin cu­vântul lui Iona, Ninive a aflat tămăduire şi mii şi mii de glasuri s-au unit adu­când lui Dumnezeu slăvire. Prin mijlocirea unui om de bine, Domnul a tămă­duit ninivitenii, iar din gurile adunate ciorchine, cuvintele de slavă au pornit să ţâşnească întru Domnul. Astfel, din mii şi mii de glasuri s-a pornit, de jos în sus, o ploaie de cuvinte de slăvire. Prorocul a lucrat în aşa fel, încât făptura cea stearpă şi fără de vlagă, Ninive, să scoată rod de bună slăvire."[60].
Sfântul Ambrozie atrage atenţia asupra faptului că „Ninive şi-a aflat izbă­virea prin post'M. Sfântul Ioan Gură de Aur, la rândul său, observă că „ninivi­tenii nu au avut trebuinţă de prea multe zile pentru a se curăţi de păcate, ci o singură zi a fost de-ajuns, pentru a se izbăvi de toate nedreptăţile"[61].
Apoi, din porunca regelui şi a dregătorilor săi, s-au strigat şi s-au zis acestea: Oamenii şi animalele, vitele mari şi mici să nu mănânce nimic, să nu pască şi nici să bea apă; iar oamenii să se îmbrace cu sac şi către Dumnezeu să strige din toată puterea şi fiecare să se întoarcă de pe calea lui cea rea şi de la nedreptatea pe care o săvârşesc mâinile lui [Iona 3:7-8],
„Ce vrei să zici? - se întreabă Sfântul Ioan Gură de Aur. Postesc şi dobi­toacele şi caii, şi măgarii se îmbracă în sac? Da, zice el [Iona - ».«.]; căci pre­cum la moartea unui bogătaş rudele nu îmbracă numai slugile şi servitoarele în sac, ci şi pe cai, şi apoi îl dau rândaşilor poruncindu-le să vie cu ei până la mormânt, ca astfel să arate mărimea nenorocirii şi să trezească mila tuturor; tot astfel, când cetatea aceea (Ninive) s-a găsit în primejdie de moarte, au îm­brăcat în sac chiar firea necuvântătoare şi au pus-o la jugul postului. Dar, zici, dobitoacele necuvântătoare nu pot să ştie de mânia lui Dumnezeu; (de aceea) să afle prin foame că năpasta ne vine de la Dumnezeu; căci, zice-se, dacă s-ar prăpădi oraşul, el ar fi groapa de obşte nu numai a noastră, a locuitorilor, ci şi a lor. Deci cine ar avea să ia o parte din pedeapsă, să ia şi o parte din post. Şi ei mai orânduiau şi altceva, precum fac şi prorocii: căci şi aceştia când văd că vine din cer vreo năpastă nesuferită şi că cei care trebuie pedepsiţi n-au cu­raj, ci sunt plini de ruşine şi nevrednici de vreo iertare, nemaiavând ce face, nici de unde să ceară ajutor pentru cei osândiţi, aleargă la dobitoace şi, jelind moartea lor, fac rugăciunea în numele acestora, arătând jalnica şi amarnica lor pieire.
Căutând să lămurească aceasta într-altă parte, Sfântul Ioan Gură de Aur arată: „Aşa s-a întâmplat cu ninivitenii. Când au auzit că încă trei zile şi cetatea Ninive va fii nimicită [Iona 3:4], nu numai că nu au căzut în deznădejde, ba, dimpotrivă, s-au deşteptat la auzul acestor cuvinte, s-au depărtat de păcate aşa de mult şi şi-au mărturisit păcatele cu atâta căinţă, încât au întins mărturisirea şi la animale; nu că s-au mărturisit animalele - cum ar putea-o face când ele nu pot vorbi? -, ci pentru ca prin animale să atragă asupra lor mila Bunului Dumnezeu. Scriptura ne spune că, după ce a fost propovăduit postul, împăra­tul a poruncit ca să nu se atingă .nici de mîncare, nici de apă dobitoacele, boii si toate necuvântătoarele; toti oamenii atunci s-au îmbrăcat în sac si însusi împăratul, cel ce şedea pe tron, s-a mărturisit cu mare căinţă, cu toate că nu ştiau de au să scape sau nu de pedeapsă. [...] Ai văzut inima plină de recunoştinţă a barbarilor? Ai văzut că acele câteva zile nici nu i-au făcut mai trândavi, nici nu i-au dus la deznădejde?"[62] In continuare, el arată: „Ninivitenii [...], folosindu-se de post, au schimbat hotărârea Stăpânului. Au pus la post nu numai pe oameni, ci şi pe animale; şi aşa, despărţindu-se fiecare de obiceiurile lui rele, au aplecat spre milostivire pe Stăpânul tuturor."[63]
Într-un poem de-al său, Sfântul Paulin încearcă să explice reacţia elemen­telor naturii: „Când prorocul s-a pus pe fugă [...], Scriptura ne spune că apa mării şi stelele cerului s-au mişcat, supunându-se poruncii Domnului. În van căutând să se ascundă de la faţa lui Dumnezeu - Cel ce pe toate le ocârmuieşte şi de Care nimeni nu poate să se tăinuiască Iona a stârnit asupra lui mânia cerurilor şi a mării. Natura întreagă, care de Cel Preaînalt se ţine, a ştiut atunci că Iona se împotriveşte şi nu a primit să intre în cârdăşie cu acesta, nedorind să devină complice la răzvrătirea lui, nici măcar prin a-1 scoate la liman pe cel vrednic de ocară. Pentru aceasta, ea pe fugar l-a zăvorât cu vântul şi cu valuri­le. Căci prorocul de Dumnezeu a fost ales spre a înfricoşa neamul păcătos prin cuvânt de ameninţare. De îndată ce a vestit nenorocirile care stăteau să se aba­tă [...], mânia Domnului s-a îndepărtat, păcatele au fost curăţite prin vărsare de lacrimi. Ninive s-a preschimbat şi aşa s-a izbăvit de pedeapsă."[64]
Poate că Dumnezeu Se va întoarce şi Se va milostivi şi va ţine în loc iuţimea mâniei Lui ca să nu pierim! [Iona 3:9] Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă lămu­rit: „Dacă ninivitenii nu s-ar fi temut de distrugere, de bună seamă că ar fi fost şterşi de pe faţa pământului."[65] într-adevăr, „dacă iadul nu ar fi pentru noi o ameninţare - spune Sfântul Ioan Gură de Aur -, atunci în iad am ajunge cu toţii. [...] Domnul Dumnezeu ne încredinţează că va împlini ceea ce nu doreş­te să împlinească, însă ar putea să ducă la bun sfârşit ceea ce doreşte. Domnul nu doreşte moartea păcătosului şi tocmai de aceea îl ameninţă pe păcătos cu moartea, pentru ca El să nu fie nevoit să-1 dea pe om morţii"[66].
Atunci Dumnezeu a văzut faptele lor cele de pocăinţă, că s-au întors din căile lor cele rele. Şi I-a părut rău Domnului de prezicerile de rău pe care li le făcuse şi nu le-a împlinit. [Iona 3:10]
Sfântul Efrem aduce şi el în discuţie actul de pocăinţă al ninivitenilor şi do­rinţa lui Dumnezeu de a vedea aceste roade ale pocăinţei. întâlnirea pocăinţei cu milostivirea dă prilej de negrăite bucurii. Păcatele sunt asemenea valurilor,deci „corabia" Ninivei are trebuinţă de cârma postului, pentru a se ţine la su­prafaţă. „Ninivitenii s-au pocăit şi au adus jertfe, au ţinut post curat, ca nişte prunci curaţi, înţărcaţi de la sânul bogat în lapte, pentru a se putea adăpa din râul milostivirii lui Dumnezeu [...]. împăratul cel Preaînalt a luat aminte la mult doritele roade, pe care ninivitenii le-au cultivat în cele mai de jos. Tatăl Cel ceresc a primit cu bucurie rodul cel hrănitor, crescut din lacrimile pocă­inţei. Cel Preaînalt a flămânzit după acele lacrimi, de vreme ce a gustat din roadele lor."[67]
Sfântul Ioan Gură de Aur are cuvinte de laudă, atunci când vorbeşte des­pre niniviteni: „Ninivitenii - un neam de altfel străin şi barbar, care nu a avut parte niciodată de asemenea bunătăţi, fie ele mici sau mari, prin cuvânt, prin fapte minunate sau prin lucrări —, dacă au văzut că omul acesta a scăpat de la înec şi, cu toate că nu avusese mai înainte nici un fel de legătură cu ei, vine pentru întâia dată în mijlocul lor şi îi avertizează că patruzeci de zile mai sunt şi Ninive va fi distrusă [Iona 3:4], atât de profund s-au întors de la faptele lor şi s-au schimbat, la auzul acestor cuvinte, încât au lăsat la o parte cu totul ve­chile lor răutăţi. Şi au păşit hotărât în lucrarea virtuţii, luând calea pocăinţei,în asa fel, încât văzând aceasta Domnul Dumnezeu Si-a schimbat sentinta.
Aşa au izbutit ei să oprească împlinirea cuvântului de ameninţare, adică dis­trugerea cetăţii şi, avertizaţi fiind de mânia cea cerească, s-au izbăvit de orice fel de înfăţişare a răului. Căci, aşa după cum citim în Cartea Sfântă, Dumne­zeu a văzut faptele lor cele de pocăinţă, că s-au întors din căile lor cele rele. Şi I-a părut rău Domnului de prezicerile de rău pe care li le făcuse şi nu le-a împlinit. [Iona 3:10]. Şi te întreb: Cum oare s-au întors ei atunci? Răutatea lor era fă­ră de margini, de negrăit le era nedreptatea, iar metehnele morale cu nepu­tinţă de tămăduit - după cum aflăm de altfel chiar din cuvintele Domnului, atunci când i Se arată întâia oară prorocului: fărădelegile lor au ajuns până în faţa Mea! [Iona 1:2] Prin mărimea locului, se arată aici mulţimea fărădelegi­lor; însă, cu toate acestea, toată mulţimea de fărădelegi care a ajuns până la ce­ruri, în numai trei zile, adică într-un răstimp foarte scurt, şi din pricina câtor­va cuvinte ieşite din gura unui om - şi acesta un biet străin naufragiat -, a fost surpată, dată la o parte şi cu totul ştearsă la auzul cuvântului: Şi I-a părut rău Dommdui de prezicerile de rău pe care li le făcuse şi nu le-a împlinit [Iona 3:10]. Iată aşadar că, pe de o parte, iudeii nu au nici un folos de pe urma minunilor pe care Dumnezeu le-a înfăptuit în mijlocul lor, iar, pe de altă parte, ninivite­nii nu sunt cu nimic păgubiţi prin faptul că ei nu au parte de asemenea fapte minunate. însă aceştia din urmă se aflau bine aşezaţi lăuntric. Profitând chiar
şi de un mic prilej, ei s-au făcut mai buni, aşa străini şi barbari cum se aflau ei, chiar dacă nu aveau cunoştinţă despre revelaţia dumnezeiască şi cu toate că locuiau atât de departe de Ţara Sfântă."1
Cum anume s-au întors din căile lor cele rele [Iona 3:10]? Iată cum descrie Sfântul Ioan Gură de Aur schimbarea ninivitenilor: „Cine au fost mai nesoco­tiţi ca ninivitenii? Cine mai fară de minte ca ei? Şi totuşi, barbarii şi neghiobii aceştia, care niciodată nu auziseră un filosof, cărora nimeni nu le-a împărtăşit astfel de învăţături, după ce au auzit aceste vorbe ale prorocului: încă trei zile şi Ninive va fi dărâmată [Iona 3:4], în trei zile s-au lepădat de năravul cel rău: curvarul s-a făcut om cuminte, hainul s-a făcut blând, asupritorul şi lacomul s-au făcut cumpătaţi şi prietenoşi, cel trândav s-a făcut harnic. Şi nu s-au tă­măduit de unul, de două, de trei sau de patru patimi, ci de toate odată. De unde se vede aceasta? Tot din cuvintele prorocului, care îi pârâse pe ei şi care spusese adineaori că s-a suit până la cer strigătul răutăţii lor [cf. Iona 1:2]. Tot el a adus şi mărturia cea bună despre ei, zicând: A văzut Dumnezeu că fiecare s-a depărat de căile lui cele rele [Iona 3:10]. Nu s-a referit aici prorocul la fieca­re nărav în parte, la preacurvie, la stricarea casei altuia sau la furt, ci la căile lui cele rele. Şi cum s-au lăsat de ele? Chiar aşa după cum a ştiut Dumnezeu, şi nu după cum a socotit omul. Oare nu ar trebui să ne ruşinăm noi, nu s-ar cădea oare să roşim, că nişte barbari numai în trei zile au fost în stare să se vindece de toată răutatea lor, în vreme ce noi, în atâtea zile, învăţaţi şi dădăciţi fiind, nu suntem în stare a birui nici măcar un singur nărav urât? Dar ninivitenii ajunseseră la cel mai mare grad de stricăciune. Căci, atunci când auzi spunân- du-se: Strigătul răutăţii lor s-a suit până la Mine [Iona 1:2], să nu înţelegi alt­ceva, decât că răutatea lor nu mai cunoştea margini; şi totuşi în trei zile au pu­tut să dobândească întreaga virtute. Căci, unde este frică de Dumnezeu, acolo nu e nevoie de zile sau de vreme îndelungă; după cum, dimpotrivă, unde nu este frică de Dumnezeu, trecerea timpului nu aduce cu sine nici un folos. [...] Să nu amânăm, aşadar, pentru ziua de mâine [...]."[68]
Sfântul Paulin adaugă: „Foloasele rugăciunii şi puterea tămăduitoare a la­crimilor înaintea lui Dumnezeu-Tatăl sunt lecţia pe care noi o avem de învăţat de la Ninive, cetatea care s-a mântuit prin frângerea inimii."[69]

Şi Iona a fost cuprins de mare supărare şi s-a aprins de mânie. Şi a rugat pe Domnul, zicând: „O, Doamne, iată tocmai ceea ce cugetam eu când eram în ţara mea! Pentru aceasta eu am încercat să fug în Tarsis, că ştiam că Tu eşti Dumnezeu îndurat şi milostiv, îndelung-răbdător şi mult-milosârd şi Iţi pare râu de fărăde­legi. Şi acum, Doamne, ia-mi sufletul meu, căci este mai bine să mor decât să fiu viu!" Şi a zis Domnul: „Faci tu oare bine că ţi-ai aprins mânia?" [Iona 4:1-4]
Atunci Iona a ieşit din cetate şi s-a aşezat la răsăritul ei, şi-a făcut o colibă [un cort] şi a stat sub ea la umbră, ca să vadă ce se va întâmpla cu cetatea. Şi Domnul Dumnezeu a făcut să crească un vrej care s-a ridicat deasupra capului lui Iona, ca să-i ţină umbră şi să-i mai potolească mânia. Şi s-a bucurat Iona cu bucurie mare pentru vrej. [Iona 4:5-6]
Dar Dumnezeu, a doua zi, la revărsatul zorilor, a poruncit unui vierme să reteze vrejul. Iar el s-a uscat. Şi la răsăritul soarelui a pornit Dumnezeu un vânt arzător de la răsărit şi soarele a dogorit capul lui Iona, încât el se prăpădea de căldură. Şi şi-a rugat moartea zicând: „Mai bine este să mor decât să trăiesc!" Şi a grăit Domnul către Iona: „Ai tu dreptate să te mânii pentru vrej?" Şi el a răs­puns: „Da, am dreptate să fiu supărat de moarte!" Şi a zis Domnul: „ Tu ţi-ai fă­cut necaz pentru acest vrej pentru care nu te-ai trudit şi nici nu l-ai crescut, care şi-a luat fiinţă într-o noapte şi într-alta a pierit! Dar Mie cum să nu-Mi fie milă de cetatea cea mare a Ninivei cu mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni, care nu ştiu să deosebească dreapta de stânga lor, şi cu un mare număr de dobi­toace?" [Iona 4:7-11]
Sfântul Efrem evidenţiază, şi aici, paradoxurile pe care le exprimă textul. De ce este atât de dornic prorocul să vadă distrugerea ninivitenilor, chiar dacă aceştia se pocăiesc, însă nu şi pedeapsa cuvenită fiilor lui Israel, care nesoco­tesc în continuare poruncile Domnului? Într-un imn, Sfântul Efrem îl pre­zintă pe Dumnezeu chestionându-1 pe Iona: „Fiule al lui Amitai [Iona 1:1], cu ce ţi-a greştit Ninive ţie, de ai'aşteptat cu atâta ardoare pieirea ei? [...] Da­că te arăţi milostiv faţă de cei necredincioşi, cum de se revarsă mânia ta asu­pra celor ce se pocăiesc? Via aceasta este mireasa pe care am scos-o din Egipt [cf. Psalm 79:9] şi care, în loc de rod, a adus numai păcate. Ninive, asemenea ciorchinelor de struguri, a rodit post şi fapte bune; în loc de frunze, ninivitenii s-au acoperit cu sac; şi în locul apei ce pârguieşte fructul, lapte a curs din guri­le copiilor lor. [...] Ninive, cetatea care din neştiinţă a primit chipurile ciopli­te, şi-a dărâmat toţi idolii, pentru ca ea însăşi să scape de dărâmare."[70] Şi mai departe: „Cel plin de har îndreaptă toată strâmbătatea şi îl aduce la rând pe Iona. Îl scapă din pântecele chitului, iar cetatea o scapă de lăcomia păcatului. [...] Chitul a fost făcut spre mâncare, dar aici chitul este cel care îl înghite pe cel ce era menit să-1 mănânce [...]. Prin milostivire sunt îndreptate nedreptăţi­le, iar neorânduiala este schimbată în rânduială. Domnul porunceşte chitului să scuipe omul afară şi să se întoarcă la starea lui firească. Răul este umplut de ocară, iar potrivnicul slobozeşte cetatea Ninivei."[71]
Mai departe, Sfântul Efrem îl compară pe Iona cu alte personaje din Ve­chiul Testament care-L preînchipuie pe Domnul Hristos. „Cel Preaînalt a tri­mis un tămăduitor tăiat împrejur, pentru ca să taie împrejur inimile celor ne­tăiaţi împrejur. Iudeii s-au tăiat împrejur prin sabia lui Iosua Navi. Ninivitenii s-au tăiat împrejur prin glasul lui Iona. Iona, cel tăiat împrejur, a fost ruşinat de către cei netăiaţi împrejur, atunci când a văzut tăiate împrejur inimile ce­lor netăiaţi împrejur [...], după învăţătura lui Moise. Poporul s-a lepădat de credinţă. Tămăduitorul a fost cuprins de mare supărare că leacul nu a folo­sit. Ninive s-a umplut de pocăinţă, spre amărăciunea lui Iona. Tămăduitorul s-a aprins de mânie pentru că leacul său a biruit! [...] Pe cât eşti de aprins de mânie, Iona, pe atât să te bucuri, căci, între toţi prorocii, leacul tău a biruit! Pe cât eşti de mânios, pe atât de mult să te bucuri! [...] Glasul lui Iona se face leac dătător de viaţă. Sămânţă de moarte a semănat el prin cuvânt, însă iată că a răsărit viata."[72]
Pe de altă parte, Sfântul Grigorie Teologul socoteşte că „Iona a fugit pentru ca să nu ducă ninivitenilor o veste rea şi tristă şi pe urmă, când cetatea Ninivei va fi mântuită prin pocăinţă, să fie vădit de profet mincinos. Căci nu de mân­tuirea celor răi se întrista Iona, ci se ruşina pentru că se socotea pus în slujba unei minciuni. Era oarecum gelos de vrednicia de credinţă a prorociei şi vedea că această vrednicie de credinţă era în primejdie de a fi compromisă chiar prin prorocia lui; căci mulţimea nu putea înţelege adâncul rânduielii Domnului"[73].
În continuare, Sfântul Grigorie arată: „Nu se poate presupune că Iona, ca­re era profet, să nu fi cunoscut gândul lui Dumnezeu, că Dumnezeu adică a rânduit, potrivit marii Lui înţelepciuni [...], ca tocmai prin ameninţarea cu pieirea, ninivitenii să nu îndure pedeapsa cu care au fost ameninţaţi; iar, dacă îl cunoştea, să nu se fi supus lui Dumnezeu. [...] Pentru că vedea căderea lui Israel şi pentru că simţea că harul prorocesc se mută la neamuri, de aceea a ză­bovit el cu propovăduirea şi a tot amânat împlinirea poruncii. A părăsit deci turnul bucuriei — că aceasta înseamnă pe evreieşte Iona -, adică vechea înălţi­me şi vrednicie, şi s-a aruncat în marea întristării. Aceasta este pricina că este prins în furtună, doarme, este în primejdie de a i se scufunda corabia, este deş­teptat, tras la sorţi, mărturiseşte că a fugit, este aruncat în mare, este înghiţit de chit, dar nu este mâncat. Acolo, Iona cheamă pe Dumnezeu. Şi, minune, este slobozit a treia zi, asa ca Hristos."[74]
Profetul Iona este originar din Galileea. In aceasta avem un contraargument netăgăduit la cuvântul arhiereilor şi al fariseilor, care îl mustră pe Nicodim: Cercetează şi vezi că din Galileea nu s-a ridicat proroc [Ioan 7:52]. Profetul Iona provenea dintr-o localitate aflată la aproximativ 8 km nord de Nazaret.
Domnul şi Mânuitorul nostru Se referă la viaţa şi la epoca profetului ca la nişte realităţi istorice. In Sfintele Evanghelii, Mântuitorul îi menţionează şi pe niniviteni, aşa după cum putem vedea, de pildă, în Evanghelia după Matei: Atunci I-au răspuns unii dintre cărturari şi farisei, zicând: Invăţătorule, voim să vedem de la Tine un semn. Iar El, răspunzând, le-a zis: Neam viclean şi desfrâ­nat cere semn, dar semn nu i se va da, decât semnul lui Iona Prorocul. Că precum a fost Iona în pântecele chitului trei zile şi trei nopţi [Iona 2:1], aşa va fi şi Fiul Omului în inima pământului trei zile şi trei nopţi. Bărbaţii din Ninive se vor scula la judecată cu neamul acesta şi-l vor osândi, că s-au pocăit la propovăduirea lui Iona [Iona 3:5]; iată, aici este mai mult decât Iona [Matei 12:38-41].
Sfântul Iustin Martirul (cca 100-cca 165), în Dialog cu iudeul Trifon, scrie cu referire la acest loc următoarele: „Cei din neamul vostru au cunoscut cu toţii cele ce s-au făcut de către' Iona, iar Hristos, strigându-vă vouă că vă va da semnul lui Iona, v-a îndemnat ca măcar după învierea Lui din morţi să vă pocăiţi de relele pe care le-aţi făcut şi să plângeţi înaintea lui Dumnezeu, pen­tru ca atât neamul, cât şi cetatea voastră să nu fie luate în stăpânire străini şi distruse, aşa cum vedeţi că au fost distruse. Dar voi, nu numai că nu v-aţi po­căit, atunci când aţi aflat că a înviat din morţi, ci, după cum am spus, aţi ales bărbaţi unul şi unul pe care i-aţi trimis în toată lumea, pentru a propovădui că noi răspândim o nouă erezie fară de Dumnezeu şi nelegiuită, inventată de către un oarecare înşelător, Iisus Galileeanul, pe Care, răstignindu-L, ucenicii Lui L-au furat noaptea din mormântul în care a fost aşezat după ce a fost dat jos de pe cruce, şi că noi înşelăm pe oameni zicând că S-a sculat din morţi şi că S-a înălţat la cer. Voi îl acuzaţi de asemenea că ar fi învăţat şi învăţăturile pe care le arătaţi întregului neam omenesc ca atee, nelegiuite şi nepioase, pen­tru a vă răzbuna împotriva celor ce mărturisesc pe Hristos ca învăţător şi Fiu al lui Dumnezeu. Pe lângă acestea, cu toate că cetatea voastră este luată în stă­pânire străină şi pământul vostru pustiit, voi nu vă pocăiţi, ci îndrăzniţi chiar să-L blestemaţi pe Acela şi pe toţi cei ce cred în El. Noi însă nu vă urâm nici pe voi, nici pe aceia care, din cauza voastră, au astfel de idei împotriva noastră; ci, dimpotrivă, ne rugăm ca, chiar dacă vă veţi pocăi acum, să găsiţi cu toţii milă la Dumnezeu, Părintele cel Preaîndurat si Mult Milostiv al tuturor."[75]
Cu referire la indicarea semnului lui Iona, Sfântul Efrem Sirul arată: „Prin cuvântul acesta, Domnul şi Mântuitorul nostru [...] a lăsat deoparte pe toţi mărturisitorii Lui, regii şi prorocii, şi S-a întors către niniviteni. Aceştia nu au recunoscut nici un fel de semn al lui Iona, însă la sfârşitul veacurilor ei vor fi mărturie împotriva tuturor acelora care, chiar văzând multe semne, s-au lepă­dat de autorul acestor semne [cf. Matei 12:41]. Căci atunci când Iona a ves­tit dărâmarea cetăţii Ninive [...], locuitorii ei au căzut înaintea Domnului cu inima frântă şi smerită şi au adus rod de pocăinţă [cf. Iona 3:1-10]. În felul acesta, păgânii şi cei netăiaţi împrejur au fost chemaţi către Domnul. Păgânii au primit viaţa, iar păcătoşii s-au îndreptat, spre tulburarea celor tăiaţi împre­jur. Aşadar aceştia se vor ridica la judecată cu neamul celor ce s-au lepădat de credinţă şi cu cei ce nu au primit credinţa.
Dar semn nu i se va da, decât semnul lui Iona Prorocul [Matei 12:39]. Sem­nul lui Iona le-a fost de folos ninivitenilor în două feluri: dacă l-ar fi nesocotit, atunci ar fi fost aruncaţi de vii, asemenea lui Iona, în adâncurile iadului; dar ei au fost ridicaţi de la moarte la viaţă, aşa ca prorocul, pentru că s-au îndreptat. Tot aşa a fost şi cu Domnul Hristos: Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ri­dicarea multora [Luca 2:34]. [...] Astfel, semnul lui Iona este înţeles aici ca de­semnând viaţa: [...] precum a fost Iona în pântecele chitului trei zile şi trei nopţi [Iona 2:1], aşa va fi şi Fiul Omului în inima pământului trei zile şi trei nopţi [Matei 12:40], Aşa după cum Iona nu a fost mistuit în pântecele chitului, la fel şi Mântuitorul nostru a rămas nevătămat în adâncurile morţii. Că nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea. [Psalm 15:10]. La fel, după cum Iona a ieşit din mare şi a mers să vestească ni­nivitenilor piericiunea, iar ninivitenii s-au îndreptat şi au dobândit viaţa, totastfel Domnul nostru Iisus Hristos, după ce S-a înălţat cu trupul din iad, Şi-a trimis ucenicii în mijlocul păgânilor, care la rândul lor s-au întors de la deşer­tăciunile lor şi au primit viaţa întru deplinătatea ei. Trei zile sunt menţionate, aşadar, în legătură cu pogorârea şi cu înălţarea din morţi a amândurora."[76]
Sfântul Chiril al Ierusalimului, analizând acest cuvânt evanghelic, scrie: „Când medităm asupra istoriei lui Iona, realizăm cât de apropiată este aceas­ta de istoria Mântuitorului. Iisus a fost trimis să propovăduiască pocăinţa. La fel şi Iona. Insă acolo unde unul fuge, neştiind ce are să se întâmple, Celălalt împlineşte cu priinţă, spre a deschide calea prin pocăinţă, spre mântuire. Io­na adoarme în corabie, în mijlocul mării. La fel şi Iisus a dormit în mijlocul mării, după dumnezeiască iconomie, spre a arăta prin urmarea acestui fapt măreţia Celui ce adormise. I-au spus unuia: Pentru ce dormi? Scoală-te şi strigă către Dumnezeul tău, poate El îşi va aduce aminte de noi, ca să nu pierim! [Iona 1:6]. Iată cum spun ei aici: strigă către Dumnezeul tău - în vreme ce Hristosului I-au zis: Doamne, mântuieşte-ne, că pierim [Matei 8:25]. Iar cel dintâi a răspuns: Luaţi-mă şi mă aruncaţi în mare şi ea se va potoli [Iona 1:12]; Celălalt, El însuşi S-a sculat atunci, a certat vânturile şi marea şi s-a făcut linişte deplină [Matei 8:26]. Iona a fost aruncat în pântecele chitului; Mântuitorul, cu voia Sa, a coborât în adâncuri, pentru ca moartea să-i scoată afară pe cei pe care îi înghiţise, după cuvântul prorocului care zice: Din stăpânirea locuinţei morţilor îi voi izbăvi şi de moarte îi voi mântui [Osea 13:14].
Să cugetăm acum, în acest punct al cuvântului nostru, cui îi este mai greu să scape de la nimicire: unui om îngropat în pământ sau unuia închis în pântece­le unui peşte uriaş? Căci ceea ce oamenii nu cunosc este faptul că în pântecele unui chit este o căldură atât de mare, încât până şi oasele celui ce a fost înghiţit se topesc din pricina ei. Cum este cu putinţă atunci ca Iona, care a petrecut trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului, să scape de acolo viu şi nevătămat? Şi pe lângă aceasta, cunoscând noi toţi că firea omenească este astfel alcătuită, încât nici un om nu poate supravieţui fară să respire aer curat, cum este cu putinţă ca Iona să fi petrecut în aşa o strâmtorare, aşa de mult timp, fară a respira? La aceasta, iudeii au drept răspuns că puterea lui Dumnezeu s-a pogorât şi l-a în­soţit pe Iona, întărindu-1. Prin urmare Dumnezeu are puterea de a Se pogorî împreună cu slujitorul Său şi de a-1 întări pe acesta, însă nu Se poate folosi de aceeaşi putere El însuşi, pentru Sine? Dacă lucrul acesta este posibil în ceea ce-1 priveşte pe Iona, atunci trebuie să fie cu putinţă şi în privinţa Mântuitorului."[77]



[1] Aceasta se arată în The Great Synaxaristes ofthe Orthodox Church, voi. IX, ed. cit., p. 472; art. „Iona", în A Dictionary ofthe Bible, voi. 2, ed. James Hastings M.A., D.D., Hendrick- son Publisher, Peabody, M.A., 1988, pp. 744-747 [în lb. rom., vezi Minei, 21 septembrie, Sf. Proroc Iona, sinaxar (n. tr.)\.
1 Douglas Stuart, „Hosea — Jonah", în Word Biblicul Commentary, voi. 31, Word Books Pub„ Waco, TX, 1987, p. 447.
[3] în Proam. to Jonas.
[4] Ibidem, p. 472.
! Flavius Josephus, The Antiquities of the Jews, c. 9, cap. 10 (3), în voi. The Works of Jose­phus, trad. Wm. Whiston, Hendrickson Pub., Peabody, MA, 1988, p. 260 [Pentru versiunea in lb. rom., vezi Flavius Josephus, Antichităţi iudaice, voi. I, IX.X.2-3, trad. Ion Acsan, Ed. Hasefer, Bucureşti, 1999, pp. 535-536 (n. tr.)}.
[6]  The Great Synaxaristes of the Orthodox Church, voi. XI, p. 472. Vezi şi cap. „The Lives of the Prophets", în The Old Testament Pseudoepigrapha, voi. 2, ed. James H. Charlesworth, Doubleday, New York, 1985, pp. 392-393 [în lb. rom., vezi Minei, 21 septembrie, Sf. Pro­roc Iona, sinaxar (n. tr.)\.
[7] Ibidem, pp. 472-473. Vezi şi cap. „The Lives of the Prophets", în ed. cit., pp. 392-393 [In lb. rom., vezi Minei, 21 septembrie, Sf. Proroc Iona, sinaxar (n. tr.)].
[8] Art. „Iona" în Commentary on the Old Testament, Minor Prophets, ed. cit., p. 380.
[9]  The Great Synaxaristes ofthe Orthodox Church, p. 473; Pseudoepigrapha, p. 393 [In lb. rom., vezi Minei, 21 septembrie, Sf. Proroc Iona, sinaxar (n. tr.)\.
[10] Tratat despre rugăciune, cap. 18, trad. H.L.N. Simmons, Hellenic College Press, col. „The Archbishop Iakovos Library of Ecclesiatical and Historical Sources", nr. 9, Brookline, MA, 1984, pp. 31-32.
[11]     Flavius Josephus, The Antiquities of the Jews, c. 9, cap. 10 (1), în voi. The Works of Josephus, trad. Wm. Whiston, Hendrickson Pub., Peabody, MA, 1988, p. 260 [Pentru versiunea în lb. rom., vezi Flavius Josephus, Antichităţi iudaice, voi. I, IX.X.1, ed. cit., pp. 534-535 (n. tr.)}.
[12]      Commentary on the Old Testament, Minor Prophets, ed. cit., p. 7.
[13]      Tiglatfalasar - în versiunile româneşti ale Bibliei, cf. IV Regi 15:29 (n. tr.).
[14]      Diod., II.3.
[15]      Art. „Iona", în Commentary..., p. 390.
[16]      Ibidem, p. 391.
' In fapt, forma feminină a acestui termen este utilizată o dată [Iona 1:2] în caracterizarea peştelui. Vezi John. F.A. Sawyer, Propbecy and the Prophets of the Old Testament, The Oxford Bible Series, ed. Ackroyd & Stanton, Oxford University Press, NY, 1989, p. 114.
[18]      Hymn., De Virgin., 42.1, în voi. The Classics of Western Spirituality, trad. Kathleen E. McVey, Paulist Press, Mahwah, NJ, 1989, p. 438.
[19]      Ascetical works: Concerning baptism, II. 11, în voi. The Fathers of the Cburcb, ed. 3, voi. 9, trad. Roy J. Deferrari, The CUA Press, Washington D.C., 1970, p. 246.
[20]      Seven exegeticul works: Flight frorn the world, în voi. Fathers ofthe Church, voi. 65, trad. Michael P. McHugh, CUA Press, Washington D.C., 1985, pp. 226-227.
[21]      Homilies on the Epistles of Paul to the Corinthians, Hom. XXIX, în ed. cit., p. 170.
[22]      Cationul cel Mare al Sfântului Părintelui nostru Andrei Criteanul, cântarea a VlII-a.
[23]      Hymns: The Hymns on Virginity and on the Symbols ofthe Lord, 45.10-16, în voi. The Classics ofWestern Spirituality, trad. si introd. Kathleen E. McVey, Mahwah, NJ, Paulist Pres, 1989, p. 447.
[24]      Art. „Iona", în Commentary..., p. 393.
[25]      Hymns, 45.23-31, în ed. cit., pp. 447-448.
[26]      Letters of St. Paulinus ofNola, 23-51, Epist. 49 to Macarius, în ed. cit., p. 268.
[27]      Hymns: The Hymns on Virginity and on the Symbols of the Lord, 42.4, în ed. cit., p. 439.
[28]     Ibidem, Hymn 45.17-20, în ed. cit., pp. 447.
[29]     Ibidem, Hymn 48.1-5, în ed. cit., p. 454.
[30]     Sf. Paulin de Nola, Letters of Saint Paulinus of Nola, 49, în ed. cit., p. 267.
[31]     Idem, The Poems of Saint Paulinus of Nola, 17, în ed. cit., p. 109.
' Idem, ibidem, poem 24, pp. 225-226.
[33] Homilies on Galatians, Ephesians, Philippians, Colossians, Thessalonians, Timothy, Titus andPhilemon, Hom. Von Colossians, în ed. cit., pp. 282-283.
[34]     Adv. Haeres., III.XX, în ed. cit., pp. 449-450.
[35]      Hymns on Paradise XIII. 14, trad. Sebastian Brock, St. Vladimir's Seminary Press, Cres- twood, NY, 1990, pp. 168, 174.
[36]      Epist. 186-368, ep. 242, To the Westerns, în The Fathers of the Church, voi. 28, CUA Pre­ss, Washington D.C., 1970.
[37]     Glas 6, Duminica dimineaţa la Utrenie, sedelnele învierii de după a doua catismă.
[38]     Canonul învierii, cântarea a 6-a, irmos.
[39]     Minei, 19 noiembrie, Sf. Proroc Avdie, Utrenie, canon, peasna a 6-a, irmos, alcătuire a lui Teofan.
[40]     Sf. Grigorie de Nazianz, Trei poeme: Despre rugăciunea de inceput, 1-36, în The Fathers ofthe Chtcrch, voi. 75, trad. Denis Molaise Meehan, O.S.B., CUA Press, Washington D.C., p. 25.
[41]     Minei, 14 septembrie, înălţarea Sfintei Cruci, Utrenie, canon, peasna a 6-a, irmos, al­cătuire a lui Teofan.
[42]     Triod, Duminica Sfintei Cruci, catavasie, cântarea a 6-a.
[43]     Catavasiile Bunei Vestiri, cântarea a 6-a, irmos al Bunei Vestiri.
[44]     Triod, săptămâna a doua, sâmbăta, Utrenie, peasna a 6-a, irmos.
[45]     The Antiquities of the Jews, IX.X.3, în The Works of Josephus, p. 260 [Pentru versiunea în lb. rom., vezi Flavius Josephus, Antichităţi iudaice, voi. I, IX.X.3, ed. cit., p. 535 (n. tr.)}.
[46]     Homilies on the Epistles of Paul to the Corinthians, XXV on I Corinthinas, în ed. cit., p. 147.
' Letters of Saint Paulinus of Nola, 49, ed. cit., p. 268.
[48]       Minei, 6 ianuarie, Botezul Domnului, Utrenie, cântarea a 6-a.
[49]       Canonul învierii, cântarea a 6-a, irmos.
[50]       Rânduiala Slujbei din noaptea Sfintelor Paşti, cântarea a 6-a, irmos.
[51]     Hymns: The Hymns on Virginity and on the Symbols of the Lord, 42 (12-32), în ed. cit., pp. 439-440.
[52]     Minei, 24 decembrie, Inainteprăznuirea Naşterii Domnului, Pavecerniţă, canon, peas­na a 6-a, irmos.
[53]     Minei, 25 decembrie, Naşterea cea după trup a Domnului şi Dumnezeului şi Mântuito­rului nostru Iisus Hristos, Utrenie, alt canon, peasna a 6-a, irmos.
[54]     Autorul citează locurile din Psaltire după numerotarea psalmilor din LXX (n. tr.).
[55]     Sf. Ioan Gură de Aur, Homilies on the Epistles of Paul to the Corinthinas, Hom. XV on First Corinthians, în ed. cit., p. 87.
[56]     Idem, Homilies on the Gospel of Matthew, XVI, în Nicene and Post-Nicene Fathers, voi. X, trad. pr. George Prevost, Baronet, M.A., ed. Philip Schaff, D.D., LL.D., Eerdmans Pub., Grand Rapids, MI, 1975, p. 109 [în lb. rom. ne-am orientat după Sf. Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, în voi. Scrieri III, trad. Pr. D. Fecioru, Editura Institutului Biblic şi de Misi­une al Bisericii Ortodoxe Române, PSB 23, Bucureşti, 1994 (n. tr.)].
[57]     On the Paralytic Let Down Though the Roof în Nicene and Post-Nicene Fathers, voi. IX, trad. pr. R.W. Stephens, M.A., Eerdmans Pub., Grand Rapids, MI, 1975, p. 213.
[58]     Homilies on the Statues, IV, în Nicene and Post-Nicene Fathers, voi. IX, pp. 377-378. [In lb. rom. ne-am inspirat după ed. Sf. Ioan Gură de Aur, Scrieri alese. Predicile la statui, V, 5-6, voi. I, trad. Şt. Bezdechi, Editura Sfintei Episcopii a Râmnicului-Noului Severin, col. Biblio­teca Părinţilor Bisericeşti, nr. 6, Râmnicu Vâlcea, 1937 (n. tr.)].
[59]      Hymns. The Hymns on Virginity, 42:2-3, în ed. cit., p. 438.
[60]      Ibidem, 42:5-11, p. 438.
[61]      Ep. 1, Letters to the Fallen Theodore, în voi. Nicene and Post-Nicene Fathers of the Christi- an Church, voi. IX, p. 95.
1 Homilies on the Statues, III, în ed. cit., voi. IX, p. 358. [în lb. rom. vezi Sf. Ioan Gură de Aur, Scrieri alese. Predicile la statui, ed. cit. (n. tr.)\.
C. Hill, CUA Press, Washington D.C., 1990, p. 118 [Pentru versiunea în lb. rom. am con­sultat Sf. Ioan Gură de Aur, Omilii la Facere (I), XXIV:VI-VII, în voi. Scrieri. Partea întâia, trad. Pr. D. Fecioru, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, PSB 21, Bucureşti, 1987, pp. 297-298 (n. tr.)}.
[63]     Homilies on Genesis 1-17, 1:7, în The Fathers of the Church, voi. 74, trad. Robert C. Hill, CUA Press, Washington D.C., 1986, p. 25 [Pentru versiunea în lb. rom. am consultat Sf. Ioan Gură de Aur, Omilii la Facere (I), 1:111, în ed. cit., pp. 34-35 (n. tr.)].
[64]     The Poems of Saint Paulinus ofNola, 22, ed. cit., pp. 205-206.
[65]      Sf. Ioan Gură de Aur, Omilii la Galateni, Efeseni, Filipeni, Coloseni, Tesaloniceni, Timotei, Tit şi Filimon, II Tesaloniceni, în Nicene and Post-Nicene Fathers, voi. XIII, ed. Philip Schaff D.D., L.L.D., Eerdmans, Grand Rapids, MI, 1976, p. 383.
[66]     Idem, ibidem, p. 462.
[67] Hymns, On Virginity, 47:1:2, 6-8, 18-22, în ed. cit., pp. 452-453.
[68]      Homilies on the Statues, XX, în ed. cit., p. 480 [In lb. rom. vezi Sf. Ioan Gură de Aur, Scrieri alese. Predicile la statui, ed. cit. (n. tr.)].
[69]      The Poems of Saint Paulinus ofNola, 26, ed. cit., p. 257.
[70] Hymns: The Hymns on Virginity and on the Symbols ofthe Lord, 45:1-9, în ed. cit., pp.
446-447.
[71]     Ibidem, Hymn 48:10-12, p. 455.
[72]      Ibidem, Hymn 49, pp. 456-457.
[73] Sf. Grigorie Teologul, Oration I: In defence of his fligbt to Pontus, 106, în Nicene and Post-Nicene Fathers, voi. VII, trad. Charles Gordon Browne, M.A. & James Edward Swallow, M.A., ed. Philip Schaff D.D., L.L.D. & Henry Wace D.D., Eerdmans, Grand Rapids, MI, 1974, p. 225 [Pentru versiunea în lb. rom. am consultat Sf. Grigorie de Nazianz, Cuvânt de apărare pentru fuga în Pont, CVI, în voi. Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Grigorie de Nazianz, Sf. Efrem Şirul, Despre preoţie, trad. Pr. D. Fecioru, Ed. Sophia şi Ed. Biserica Ortodoxă, Bucu­reşti, 2004, p. 288 (n. tr.)}.
[74] Idem, ibidem, 107-109, pp. 225-226 [Pentru versiunea în lb. rom. am consultat Sf. Grigorie de Nazianz, Cuvânt de apărare pentru fuga în Pont, CVII-CIX, în ed. cit., pp. 288-290 (n. tr.J\.
[75] Dialogue with Trypho, CVII-CVIII, în ed. cit., pp. 252-253 [Pentru versiunea în lb. rom., vezi Sf. Iustin Martirul şi Filosoful, Dialog cu iudeul Trifon, CVIII, în ed. cit., p. 219 (n. tr.)].
[76]      Saint Ephrem's Commentary on Tatian's Diatessaron, Syriac MS 709, în „Journal of Semi­tic Studies", 2, trad. Chester Beatty, Oxford University Press, Cary NC, 1993, pp. 175-176.
[77]      Catechetical Lectures, XIV. 17-18, în ed. cit., pp. 98-99 [Pentru versiunea în lb. rom. vezi Sf. Chiril al Ierusalimului, Catehezele, ed. cit. (n. tr.)].


[1] Minei, 21 septembrie, Sf. Proroc Iona, stih.




[1] în tradiţia slavonă, Iona este prăznuit pe data de 22 septembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu