doktoru

joi, 3 octombrie 2024

PSALMUL 49

 

PSALMUL 49
Psalm al lui Asaf.

Pentru suprascrierea al lui Asaf, am spus în Precuvântarea cărţii, şi vezi acolo la capitolul 5, fiindcă de prisos socotesc a zice iarăşi aceleaşi aici. Şi, cum nu se poate mai potrivit, psalmul acesta urmează celui trecut, fiindcă şi întru acesta şi întru acela se face mărturie şi mustrare oamenilor, însă în acela se cheamă toată firea oamenilor ca să asculte, iar aici se cheamă spre ascultare cerul şi pământul: Chema-va, zice, cerul de sus şi pământul (v. 5). Şi în acela se prihăneşte tot omul ce viază cu răutate, iar întru acesta se mustră iudeii. Şi alt prooroc încă închipuie pe Dumnezeu, cum că se judecă şi se mustră, zicând: Ascultaţi, munţi, judecata Domnului, şi prăpăstii, temeliile pământului! Că Domnul este în judecată cu poporul Său şi va grăi împotriva lui Israil (Mih. 6: 2). Şi Isaia zice: Ascultă, cerule, şi ia în urechi, pământule (Is. 1: 2). Chipul acesta al cuvântului este obişnuit în Scriptură, şi este foarte înfricoşător, şi pricinuieşte mare ruşine, pentru că zidirile cele neînsufleţite şi nesimţitoare se fac judecători oamenilor celor însufleţiţi şi cuvântători’. Forma aceasta totodată este şi prea arătătoare [doveditoare] de iubirea de oameni a Preaînaltului Dumnezeu, Care atât de mult Se smereşte, încât [ajunge] să Se judece cu oamenii cei muritori .

1.     Dumnezeul Dumnezeilor, Domnul a grăit şi a chemat pământul

2.     De la răsăriturile soarelui până la apusuri33.

Patru însemnări [semnificaţii] aflăm că are numele lui Dumnezeu în dumnezeiasca Scriptură: 1) ceea ce chiar se zice, adică a se zice Dumnezeu Făcător a toate. 2) Ceea ce se zice după urmare [imitaţie] şi asemănare, precum este aceasta ce se află aici, adică Dumnezeul Dumnezeilor, Domnul a grăit, şi aceasta Dumnezeu a stătut în adunare de dumnezei, şi în mijlocul dumnezeilor va judeca (Ps. 81: 1), şi Eu am zis: dumnezei sunteţi, şi toţi, fii ai Celui Preaînalt (Ps. 81: 6), şi pe Dumnezeu să nu-L grăieşti de rău (leş. 32: 28). Arătat dar este că Dumnezeu, prin cuvintele acestea ale Scripturii, numeşte pe aceia care urmează lui [care-L imită pe] Dumnezeu prin fapta bună, şi pe aceia care se aseamănă cu Dumnezeu după stăpânire şi după judecată, precum sunt stăpânitorii şi judecătorii. 3) Se zice numele lui Dumnezeu după analogie, precum Moise s-a numit Dumnezeu de către Faraon, pentru că lucra minuni împotriva lui, şi-l pedepsea pentru că întrebuinţa voia sa spre a lucra deosebite bătăi, având pe Aaron de prooroc al voinţei sale, şi pentru că se numea înaintea lui Faraon că este domn şi stăpânitor al vieţii şi al morţii; însă chipul acesta al treilea însemnător al numelui lui Dumnezeu se deosebeşte de cel de-al doilea, căci, după acesta, nu se zice simplu dumnezeu şi slobod cel ce se numeşte după a doua însemnare, ci se zice după har[*] [†], adică dumnezeu pentru faraon. 4. Se zice numele lui Dumnezeu [şi] după amăgire, precum este ceea ce a zis Dumnezeu către evreii care se amăgeau că sunt şi alţi dumnezei: Mergeţi şi strigaţi către dumnezeii pe care voi înşivă i-aţi ales, şi aceia să vă mântuiască în vreme de necaz (Jud. 10: 14). Asemenea şi aceasta: Să nu vă faceţi dumnezei de argint şi nici dumnezei de aur să nu vă faceţi (leş. 20: 23). Deci zice Duhul Cel Sfânt prin David că Dumnezeu, Ziditorul şi Judecătorul stăpânitorilor şi judecătorilor pământului, Domnul tuturor, de obşte a grăit. Dar ce a grăit? O a spus alt prooroc, adică Miheia: Ascultaţi, munţi, judecata Domnului, şi prăpăstii, temeliile pământului! Că Domnul este în judecată cu poporul Său şi va grăi împotriva lui Israil (Mih. 6: 2); precum am zis mai sus că lipsesc acestea, iar cu graiul şi cuvintele acestea a chemat, zice, Dumnezeu pământul ca să audă, a chemat însă tot pământul de la răsăritul soarelui până la apusuri, adică de la o margine până la cealaltă margine a pământului, că între aceste două margini se cuprinde tot pământul”54.

                 Din Sion este bună-cuviinţa frumuseţii Lui.

Zicerea aceasta şi cele următoare se află în mijloc, cu paranteze*, fiindcă cuprind proorocii55. Deci această zicere are înţelesul următor: că şi mai-nainte, în Sion, adică în Ierusalim, era biserica lui Dumnezeu şi Tatăl, care era podoaba şi slava Dumnezeirii Sale; şi în urmă iarăşi din Sion va fi biserica Fiului Său, adică luarea omenităţii, care şi aceasta era slava şi podoaba Dumnezeirii Celui ce ipostatic locuieşte într-însul, că prin frumuseţe trebuie să înţelegi Dumnezeirea, căci ce alt lucru este mai frumos decât Dumnezeirea? (după Grigorie Teologul?)56.

3.     Dumnezeu arătat va veni, Dumnezeul nostru, şi nu va tăcea.

Aceasta este proorocie pentru a doua venire a lui Hristos (după Hrisostom), căci în venirea cea dintâi Hristos a venit nearătat*, necunoscut şi de însuşi Diavolul, pentru că de ar fi ştiut Diavolul curat că este Fiul lui Dumnezeu, nu ar fi întrebat deasupra Muntelui Carantaniei, zicându-I: De eşti Fiul lui Dumnezeu...(Mt. 4: 3). Iar întru a doua venire va veni arătat şi cu putere şi cu slavă multă, că atunci, în venirea cea dintâi, a venit cu chip de rob şi smerit, pentru ca să vâneze şi să prindă pe omul care călcase porunca Lui şi se depărtase de Dumnezeu, iar în urmă va veni ca Judecător al făpturii Sale: Că precum fulgerul, zice, iese de la răsărituri şi se vede până la apusuri, aşa va fi şi venirea Fiului omidui (Mt. 24: 27). Arătată va fi şi înfricoşătoare, iar prin nu va tăcea vrea să zică că nu va mai răbda îndelung răutatea şi pe cei răi pe care va să-i osândească57.

4.     Foc înaintea Lui va arde, şi împrejurul Lui, vifor foarte.

Cu aceste cuvinte arată David înfricoşătoarea şi nesuferita privire a dreptului Judecător, că aşa şi Daniil a văzut şi a zis: Râu de foc trăgea înaintea Lui... Scaunul Lui, pară de foc, roţile Lui, foc arzând (Dan. 7: 10). Iar viforul este o pornire de vânt puternică şi nesuferită, după Hrisostom58

          5. Chema-va cerul de sus şi pământul, ca să aleagă* poporul Său.

„Va chema, zice, Judecătorul, cerul de sus (căci zicerea aceasta - cerul de sus - este în formă inversată) şi pământul, pentru ca să judece pe poporul Său care vieţuieşte rău. Iar ca să aleagă însemnează să-l desluşească şi să-l mustre pe acesta. Vezi însă, o cititorule, că şi Moise, băgând pe Israiliteni în pământul făgăduinţei, a luat cerul şi pământul de martori ai poruncilor pe care le-a dat lor: una adică pentru că acestea sunt trupuri mai statornice, şi alta încă, pentru că cerul şi pământul cuprind şi pe cei păcătoşi, şi pe cei drepţi: Vă pun martor, zice, astăzi, cerul şi pământul, că cu pieire veţi pieri de pe pământ (Deut. 4: 26)59. Iar forma aceasta se numeşte facere de faţă*, adică când pe cele neînsufleţite şi necuvântătoare le potrivim cu chipurile şi cu mişcările celor însufleţite şi cuvântătoare. 

6.     Adunaţi-i Lui pe cuvioşii Lui, pe cei ce aşază Aşezământul

[Testamentul] de lege al Lui pentru jertfe.

Cuvioşi numeşte aici David pe iudei, ca pe nişte afierosiţi numai lui Dumnezeu60, care, pe cât se putea, ocârmuiau şi săvârşeau [împlineau] Testamentul Lui cel dat lor cu jertfele pe care I le aduceau. Testament însă zice toată legea, pentru că ei, păzind numai poruncile legii cele ce se rânduiau după jertfe, socoteau că păzesc toată legea, pentru aceasta se şi mândreau ca nişte preacinstitori de Dumnezeu pentru jertfele ce le făceau. Adunaţi-i a zis „[adică adunaţi-i] pe ei la Dumnezeu”, adică în vremile şi zilele acelea ce erau rânduite spre a se aduna şi a asculta citirile legii şi ale proorocilor.

7.     Şi vor vesti cerurile dreptatea Lui,

Vrând Proorocul David să aducă în mijloc pe Dumnezeu că se îndreptează către iudei*, apucă mai-nainte şi propovăduieşte la toţi că toate câte Dumnezeu zice sunt drepte, pentru că însuşi zice că cerurile cele neînsufleţite vor vesti slava lui Dumnezeu*. Ori ceruri numeşte cetele îngerilor celor ce sunt în ceruri, căci acestea totdeauna sunt înaintea lui Dumnezeu şi, pentru aceasta, ştiu dreptatea lui Dumnezeu.

                că Dumnezeu judecător este.

Diapsalma.

Aceasta este pricină şi stare* a dreptăţii lui Dumnezeu, că: „Dumnezeu, zice, care va să Se îndrepteze în cuvânt către iudei, este Judecător al tuturor oamenilor, şi dar va zice cuvinte drepte, că dreptatea o are prin fire”.

8.     Ascultă, poporul Meu, şi voi grăi ţie,

De aici încep cuvintele ce voieşte Dumnezeu a le zice către iudei, iar mai-nainte de toate, [pentru] alte cuvinte porunceşte iudeilor să aibă luare-aminte: „Ascultă, zice, o poporul Meu, adică ia aminte cuvintele Mele!”

                Israile, şi voi mărturisi ţie:

Şi aici, zicerea ascultă se subînţelege astfel: „Ascultă, o Israile, şi voi mărturisi, adică voi vorbi cu tine”. Dar, fiindcă mai sus a zis popor, cu neosebire şi nehotărât , aici îl rânduieşte şi-l zice pe numele său desebit, dar şi dulce* al Său, adică acesta: Israile.

               Dumnezeu, Dumnezeul tău sunt Eu!

„Eu, zice, Care vorbesc cu tine, sunt Dumnezeul tău, pentru aceasta teme-te şi sfieşte-te.” Iar aceasta o zice Proorocul pentru ca să arate negrăita şi covârşitoarea îndelung-răbdare a lui Dumnezeu, care primeşte a vorbi împreună cu robii Săi. De două ori însă a zis numele Dumnezeu, pentru ca să prihănească nesimţirea şi grosimea pe care le aveau pricinile’ sufleteşti ale iudeilor, după Hrisostom.

9.     Nu pentru jertfele tale te voi mustra; şi arderile de tot ale tale înaintea Mea sunt pururea.

„Nu fac vorbirea aceasta cu tine, zice, o poporul Meu, pentru ca să te mustru că nu porţi de grijă şi nu-Mi aduci jertfe, ba, nu pentru aceasta te mustru, căci arderile de tot şi jertfele tale totdeauna se află pe jertfelnicul bisericii Mele, şi [deci], cât pentru jertfe, neprihănit eşti, ci pentru altele te prihănesc.”

        10. Nu voi primi din casa ta viţei, nici din turmele tale ţapi.

„Când aduci, zice, tu, Mie, cu osârdie, jertfe, nu socoti că Mă slujeşti şi Mă odihneşti cu aceasta, pentru că Eu nu am trebuinţă de jertfe, nefiind lipsit de nici un lucru. Ci mai degrabă Eu sunt Cel care dă tuturor cele de trebuinţă lor, pentru aceasta, de aici înainte, nu voi primi jertfele tale cele de acest fel.”61 Mai greu [vârtos] însă prihăneşte pe iudei Dumnezeu despre jertfe prin Isaia, zicând: Ce este Mie mulţimea jertfelor voastre?, zice Domnul. Sătul sunt de arderile de tot de berbeci şi de grăsimea mieilor, şi sângele taurilor şi al ţapilor nu voiesc. Că cine a cerut acestea din mâinile voastre? (Is. 1: 11). Şi prin Ieremia zice: Pentru ce-Mi aduceţi tămâie din Saba? Şi scorţişoara din ţară depărtată? Arderile de tot ale voastre nu sunt primite şi jertfele voastre nu Mă îndulcesc (Ier. 6: 20). Şi alţi prooroci încă despre jertfele cele de acest fel multe zic. [Poate] s-ar nedumeri cineva dar, şi ar întreba: „Pentru ce zice Dumnezeu că nu a legiuit (acestea), de vreme ce a legiuit prin Moise multe porunci pentru jertfe?”. Răspundem că nu a legiuit Dumnezeu după întâia voie pentru Sine", pentru că Dumnezeu nu are trebuinţă de jertfe, ci a făcut pogorământ şi le-a primit pentru împietrirea • . [*] [†] C'Jiudeilor , şi pentru că ei se plecau spre slujirea idolilor, fiindcă zice: „Eu, Dumnezeu, vă cunoşteam pe voi, iudeilor, că v-aţi învăţat în Egipt a face jertfe, şi cu anevoie aţi fi putut lăsa obiceiul acesta, fiindcă vă îndulciţi întru a jertfi, pentru aceasta v-am iertat aceasta, mutând jertfele spre a Mea slujire, ca, prin urmarea cea necontenită a jertfelor, totdeauna să vă aduceţi aminte, şi pentru ca îndulcirea şi împătimirea ce o aveţi întru jertfe, aceasta să păzească cinstirea şi slujirea cea către Mine întru nemulţumitoarele voastre inimi, care cu lesnire uită facerile Mele de bine. Iar acum, ajungând vremea până aici, şi semnele fiind atâtea, care în toate zilele se fac între voi, acestea v-au adeverit că numai Eu sunt Dumnezeu, şi pentru aceasta arăt vorbirea* Mea şi scopul Meu, şi arătat vă opresc să nu mai aduceţi Mie jertfa, pentru că ele sunt de prisos şi netrebnice”. Ruşinându-se de cuvintele acestea, iudeii care trec pe alături de adevăr [îl ignoră] şi-şi închid ochii sufletului lor pentru ca să nu vadă lumina care străluceşte întru acesta cuvinte ale lui David vor încă să lucreze jertfele pe care le rânduieşte legea veche.

11.     Că ale Mele sunt toate fiarele câmpului, dobitoacele din munţi şi boii.

„Pentru aceasta, zice, nu primesc cele mai sus zise, viţei şi ţapi, pentru că ale Mele sunt toate dobitoacele”. Iar fiară a câmpului numeşte David pe cele cu câte patru picioare şi curate care pasc pe câmpii şi prin ţarini, precum oile, boii şi altele asemenea, căci Scriptura pune uneori numele fiarelor dobitoacelor celor sălbatice, iar alteori celor domestice: „Deci ale Mele, zice, sunt toate dobitoacele acestea, pentru că Eu le-am făcut”63. Câteva manuscrise însă au „fiarele pădurii”, iar după Scriptura aceasta, prin „fiare ale pădurii” se înţeleg dobitoacele cele sălbatice, pentru că câmpii se numesc adică ţarinile cele dumesnice* şi locurile cele curate, iar „păduri” se zic codrii şi locurile cele nelucrate care hrănesc fiare şi dobitoace sălbatice, pentru aceasta vei înţelege de aici cum că Dumnezeu zice că ale Sale sunt nu numai dobitoacele cele dumesnice, ci şi cele sălbatice. Iar prin puţinele dobitoace ce le numeşte aici, cuprinde David toate dobitoacele ce se jertfesc.

12.     Cunoscut-am toate păsările cerului, şi frumuseţea ţarinilor cu Mine este.

„Nu numai, zice, dobitoacele cele cu patru picioare sunt ale Mele, ci şi păsările toate le cunosc, şi ştiu câte sunt la număr, pentru că sunt Stăpânitor al lor şi Domn.” Iar frumuseţe a ţarinilor a numit pe cele din câmp, adică roadele cele ce răsar în câmp, că roadele sunt şi frumuseţe, şi podoabă a câmpului: Cu Mine, zice, este frumuseţea în loc de „la Mine şi în stăpânirea Mea se află”. Vezi însă, o cititorule, că Dumnezeu, prin cuvintele ce le-a zis pe scurt, a arătat toate câte iudeii îi aduceau Lui, căci, din dobitoacele cele cu picioare, se aduceau lui Dumnezeu spre jertfa boi, ţapi şi oi, iar din păsările cele zburătoare se aduceau porumbei şi turturele, iar din roade se aducea făină curată, vin şi untdelemn.

13.     De voi flămânzi, nu voi spune Ţie, că a Mea este lumea şi plinirea ei.

Acest cuvânt îl zice Dumnezeu către iudei cu luare în râs şi cu înfruntare, după Teodorit, ca să mustre mintea lor cea groasă care socotea că Dumnezeu are trebuinţă de jertfele lor ca să le mănânce64. Deci zice către dânşii: „Că şi drept de aţi socoti voi cum că Eu flămânzesc şi mănânc, totuşi, de la voi nu aş cere să mănânc, pentru că a Mea este lumea şi toate cele de mâncare din lume ale Mele sunt, şi dar din acelea aş fi putut lua să mănânc, fără a avea trebuinţă de voi”.

14.     Au doară voi mânca carne de tauri, sau sânge de ţapi voi bea?

întrebător face cuvântul acesta către iudei, pentru ca mai mult să mustre necunoştinţa lor: „Au doară, zice, Eu am trebuinţă să mănânc came de tauri? Ori sânge de ţap să beau? Precum au trebuinţă de aceşti dumnezei mincinoşi ai neamurilor, şi pentru acestea cer jertfele acestea de la oameni? Ba, Eu nu am trebuinţă de acest fel de mâncare şi băutură, deoarece şi mulţi din oamenii cunoscători şi de neam mai bun cărnuri crude nu mănâncă, nici sângiuri de vietăţi nu beau, ci se îngreţoşează de acelea”65.

15.     Jertfeşte lui Dumnezeu jertfă de laudă,

Vezi, o cititorule, că Dumnezeu, prin cuvintele acestea lepădă slujirea cea după legea cea veche, şi introduce şi primeşte slujirea Evangheliei şi a darului, după dumnezeiescul Chiril, fiindcă jertfa cea prin laudă şi prin slavoslovie s-a dat creştinilor Noului Dar. Iar laudă numeşte slavoslovia lui Dumnezeu şi mulţumirea, după Hrisostom66. Fiindcă amândouă acestea se cuvine să le lucrăm noi, creştinii, adică şi să slavoslovim pe Dumnezeu, şi să-I mulţumim: întâi, pentru că, din ceea ce nu eram, întru Dânsul ne-am făcut [am fost zidiţi]; al doilea, pentru că de la Dânsul luăm toate cele spre trebuinţă şi spre îndulcirea noastră; al treilea, pentru că de la Dânsul am luat darul cunoştinţei de Dumnezeu, şi de obşte a zice, pentru că de la Dumnezeu atâtea mari şi nepovestite faceri de bine, obşteşti şi în parte, sufleteşti şi trupeşti.

                 şi dă Celui Preaînalt rugile tale.

„Trebuie, zice, o omule, să dai lui Dumnezeu rugăciunile tale pentru mântuirea ta, adică să te rogi lui Dumnezeu ca să te mântuiască, pentru că aceasta eşti dator să o faci.” Ori zice că se cuvine cineva a-şi plini rugile, adică făgăduinţele pe care le-a dat lui Dumnezeu pentru ca să fie bine-plăcut înaintea Lui, fiindcă şi evreii aşa s-au făgăduit să facă, adică bine să placă lui Dumnezeu, că aşa au zis către Moise: Toate câte a zis Dumnezeu vom face şi le vom asculta (Ieş. 19: 8). Aşa şi noi, creştinii, am făgăduit lui Dumnezeu la Sfântul Botez să ne unim cu Hristos, păzind poruncile Lui, şi să ne lepădăm de Satana, adică să-l urâm pe el şi toate lucrurile lui, şi pentru aceasta suntem datori să păzim şi să plinim făgăduinţele acestea, şi să ne facem bineplăcuţi lui Dumnezeu, ca nişte robi ai Stăpânului nostru. Bineplăcut însă să te faci lui Dumnezeu, singurul îmbunătăţit. Iar a jertfi cineva dobitoace, aceasta nu este faptă bună, fiindcă şi păgânii fac jertfe şi covârşiri, dar însă din aceasta nu sunt plăcuţi lui Dumnezeu67 .

16. Şi Mă cheamă pe Mine în ziua necazului tău, şi te voi scoate şi Mă vei proslăvi.

„Cu chipul cel mai sus zis, o omule, zice, adu lui Dumnezeu jertfa de laudă şi plineşte-ţi făgăduinţele cele ce le-ai dat Lui, şi atunci cu îndrăzneală cheamă-Mă, când îţi va urma necaz şi ispită, ori de la draci, ori de la stricata fire a trupului, şi negreşit Eu te voi slobozi de necazul şi ispita aceea, iar tu Mă vei slăvi, ca pe adevăratul şi grabnicul tău ajutor.”68 Se cuvine însă să luăm aminte aici, după Teodorit, că Dumnezeu, prin cuvântul de mai sus deschizând uşă şi introducere slujirii Darului celui nou evanghelicesc, îndată a arătat şi despre Sfânta Treime, că, zicând Jertfeşte lui Dumnezeu, a arătat pe Părintele. Iar zicând dă Celui Preaînalt rugile tale, a arătat pe Fiul. Iar zicând Mă cheamă, a arătat pe Duhul Cel Sfânt. A numit însă acestea astfel nu pentru ca să se înţeleagă numai Dumnezeu-Părintele, şi Preaînalt numai Fiul, şi vrednic de a se chema numai Duhul cel Sfânt, ci pentru ca să arate osebirea dumnezeieştilor Ipostasuri ale Sfintei Treimi prin osebirea numirilor celor de acest fel69

Diapsalma.

17.     Iar păcătosului i-a zis Dumnezeu: pentru ce tu povesteşti dreptăţile Mele şi iei aşezământul Meu de lege în gura ta?

18.     Iar tu ai urât învăţătura, şi ai lepădat cuvintele Mele înapoi.

Păcătos numeşte aici David mulţimea [gruparea] preoţilor şi a cărturarilor iudeilor, pentru că aceştia povesteau poporului dreptăţile şi poruncile legii, şi  numai prin gurile lor aveau tot Testamentul Vechi, dar nu şi în inimile lor, şi întâi de singură aceasta mândrindu-se, că adică propovăduiesc legea numai cu gura şi, părându-li-se că sunt drepţi din aceasta, făceau toate păcatele. Pentru aceasta, despre aceştia a zis Domnul către poporul evreilor: Toate câte vă vor zice vouă, faceţi-le şi păziţi-le; dar după faptele lor nu faceţi, că ei zic, dar nu fac (Mt. 23: 9). Zice dar către omul păcătos şi călcător de legi: „Pentru ce, păcătosule, pe alţii înveţi, iar tu ai urât învăţătura? Adică ai urât îndreptarea sufletului tău, pe care trebuia să o iei din cele ce pe alţii înveţi? Adică te-ai îngreţoşat de ele şi le-ai urât? Pentru că de acela pe care-1 urăşte cineva, de acela se îngreţoşează şi-şi întoarce dosul către el: „Ai urât însă cuvintele Mele, pentru că nu faci cele ce le învaţă şi poruncesc ele. Drept aceea, Tu, cu cuvântul şi cu gura vorbeşti şi povesteşti legea Mea, cu fapta însă şi cu inima o lepezi şi o urăşti”70 .

19.     De vedeai furul, alergai cu el,

Vezi, o cititorule, într-aceste cuvinte ale lui David culorile păcatului: „De vedeai, zice, pe vreun tâlhar, tu fie că furai împreună cu el, fie nu furai, te învoiai însă cu el, pentru că nu îl îndreptai mustrând răutatea lui, ci îl acopereai, şi aşa îl lăsai să alerge în tâlhăria sa”.

                   şi cu cel preacurvar partea ta puneai.

„Şi când vedeai, zice, vreun preacurvar, te împărtăşeai împreună cu el de preacurvie, după voie, în inima ta.” Preacurvar însă numeşte nu numai pe cel ce curveşte cu femeie sau cu bărbat, ci şi pe tot omul cel curvar şi înverşunat*.

20.     Gura ta a înmulţit răutate, şi limba ta a împletit vicleşug.

„Gura ta, zice, este plină de minciună, şi limba ta împletea vicleşuguri de multe feluri.”

21.     Şezând, împotriva fratelui tău ai clevetit, şi împotriva fiului maicii tale ai pus sminteală,

„Când şedeai tu, zice, împreună cu alţi oarecari şi vorbeai împreună cu ei, grăiai de rău pe însuşi fratele tău cel după trup, şi asupra lui ai pus vrăjmăşie şi cursă, pentru ca să-l vânezi.” Iar fiu al maicii îl numeşte pe acelaşi frate, mărind prihănirea prin aceleaşi numiri şi prin zicerile cele asemenea71.

                     acestea ai făcut şi am tăcut.

22.     Ai socotit nelegiuire, că voi fi asemenea ţie;

„Aceste rele, zice, ce se zic mai sus, o omule, le-ai făcut, şi Eu am tăcut, adică am răbdat îndelung şi nu te-am pedepsit, aşteptând pocăinţa ta (după Teodorit), iar tu nu numai că nu te-ai pocăit, nici nu te-ai îndreptat, dar încă ai socotit cugete hulitoare şi necuvioase, adică cum că şi Eu voi fi asemenea ţie după răutate şi că şi Eu mă unesc după socotinţă cu cei ce păcătuiesc (precum tâlcuieşte Hrisostom).”

                     mustra-te-voi şi voi pune înaintea feţei tale păcatele tale.

„în ziua judecăţii, zice, te voi mustra, păcătosule, şi înaintea feţei tale voi pune păcatele pe care le făceai şi în tot chipul le acopereai ca să nu le afle oamenii.”72

„Socotiţi bine, zice, acestea, voi, şi întelegeti-le, care uitati pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu rabdă îndelung şi nu vă pedepseşte îndată când păcătuiţi.”73

                   ca nu cumva să răpească, şi nu va fi cel ce izbăveşte.

„O, nebiruită şi nepricepută îndelungă-răbdare a lui Dumnezeu”! strigă Hrisostom, pentru că încă rabdă îndelung pe păcătoşi, şi cu cuvintele acestea îi deşteaptă, şi mai-nainte le zice că: „Trebuie, o păcătoşilor, să vă pocăiţi şi să vă îndreptaţi, ca nu cumva, văzându-vă Eu că sunteţi nepocăiţi, fară de veste să răpesc sufletele voastre, prin îngeri cumpliţi şi aspri, şi să le dau iadului”74.

                24. Jertfa laudei Mă va slăvi,

Aici iarăşi porunceşte Dumnezeu pentru jertfa cea nouă a Noului Dar al Evangheliei, şi zice că: „Jertfa aceasta a slavosloviei celei către Dumnezeu, aceasta Mă va slăvi, adică Mă va cinsti, şi nu jertfa cea de dobitoace”.

                    şi acolo este calea în care voi arăta lui mântuirea Mea.

„Acolo, zice, adică întru jertfa aceea a laudei şi a slavosloviei lui Dumnezeu, se află calea prin care Eu voi arăta celui ce jertfeşte lauda cea de acest fel. Şi ce voi arăta? Mântuirea cea de la Mine.” Oarecari manuscrise au „pe care o voi arăta”. Iar aceasta se înţelege în loc de „după care”, adică „după care voi arăta lui mântuirea cea de la Mine”. Iar unii pun o pauză mică [virgulă] la voi arăta, şi zic „însăşi mântuirea Mea”. Cale spre mântuire însă trebuie să înţelegem că este ori Sfântul Botez, ori pocăinţa, despre care va vorbi în următorul psalm75.





52     Iar altul zice că sunt doisprezece psalmi care se suprascriu în numele lui Asaf, şi unsprezece adică se află scrişi în şir [la rând], începându-se de la Psalmul 72 până la Psalmul 82, iar acest psalm, osebindu-se de ceilalţi, s-a pus aici, şi nu simplu şi oricum, ci pentru că are urmare cu Psalmul 48 [urmează după el], cel de mai sus, care vorbeşte despre judecată. Vezi şi la capitolul 5 al Precuvântării. Zice însă Isihie: Asaf se tâlcuieşte Sinagogă (adică adunare), despre [la] care, coborându-se psalmul, vorbeşte: Adunaţi-i Lui pe cuvioşii Lui. Drept aceea, de la pricină [] a luat psalmul acesta numele suprascrierii”.

53    Iar Atanasie zice: „Şi ce a grăit? Aceasta: Mergând, învăţaţi toate neamurile (Mt. 28: 19). Şi aceasta: Trebuie a se propovădui Evanghelia aceasta la toată lumea (Mt. 24: 14)”. Iar Isihie zice: Răsărituri, pe cei drepţi, iar apusuri, pe cei păcătoşi, înţelege, că pe toţi i-a chemat la mântuire întrebuinţând îndemnarea aceasta către dânşii: Veniţi toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi vă voi odihni pe voi”. Şi dumnezeiescul Chirii zice: „Trâmbiţa cea mare şi strălucită va fi strigând, zice Isaia: In ziua aceea vor trâmbiţa cu trâmbiţa cea mare...(Is. 27: 13). Deci a chemat nu după văzătorul de cele sfinte, Moise, numai pe Israil, ci şi mai vârtos pe toţi cei de la răsăriturile soarelui şi până la apusuri (La Nichita)”.


* Mitropolitul Veniamin: „ţinere”, traducând pe = posesiune, câştig; stare, condiţie, calitate; har. Deci se referă la cei ce s-au îndumnezeit, care au dobândit harul, starea de fii ai lui Dumnezeu.

54    Iar dumnezeiescul Chiril zice: „Sunt chemaţi sfinţii lui Dumnezeu când Fiul S-a înomenit şi a grăit, şi a chemat tot pământul. Dar ce a grăit? învăţaţi toate neamurile. Şi aceasta: Trebuie a se propovădui Evanghelia aceasta la toată lumea. Că Hristos, [cu] trâmbiţa cea mare (după Isaia) şi strălucită strigând, a chemat, dar nu ca Moise pe Israil, ci mai ales pe toţi de la răsăriturile soarelui până la apusuri [Vedem aici un citat, din memorie se pare, redat a doua oară, adică şi în nota trecută, deşi cu mici diferenţe]”. Iar Patriarhul Ghermano al Ţarigradului cel nou [sau Neon Patron, mare melod şi imnograf din secolul XVII], într-un tropar al pesnei 6, al canonului celui de el făcut, la cele pentru Sinoadele Ecumenice, zice:,Dumnezeul dumnezeilor, Domnul, David mai-nainte cântă, a chemat şi a adunat de la marginile răsăriturilor tot pământul, până şi la apusurile lor, Sinoadele Părinţilor de pretutindeni însemnându-le”.

[†]* adică puse deoparte, ca ceva suplimentar, în plus, ce aduce ceva nou.

55   Că zicerea aceasta prooroceşte pentru întâia venire a lui Hristos, iar acestea următoare: Dumnezeu arătat va veni, Dumnezeul nostru, şi nu va tăcea', Şi aceasta: Foc înaintea Lui va arde, şi împrejurul Lui vifor foarte, acestea proorocesc pentru a doua venire a lui Hristos. Pentru aceasta se şi află între zicerea Dumnezeul dumnezeilor, Domnul a grăit şi a chemat pământul, şi între aceasta: Chema-va cerul de sus şi pământul şi celelalte.

56     Iar după Marele Atanasie, a doua venire a Domnului se va face arătată din Sionul cel de sus, pe cea arătată şi slăvită, pe care şi bunăcuviinţă a frumuseţii o a numit”. Iar Hrisostom zice: „De acolo (adică de la Ierusalim), nenumărate bunătăţi pretutindeni au odrăslit, pa care şi frumuseţe a Sa le zice, că podoabă şi frumuseţe a lui Dumnezeu este bunătatea şi iubirea de oameni, şi facerea de bine cea către toţi”.

* Nu a venit în slava-I proprie.

57     Şi dumnezeiescul Chiril zice aceasta, şi cele de mai jos le potriveşte şi la cea dintâi venire a Domnului.

58     Iar Isihie zice: „Ce este mai iute decât viforul acela, ori decât furtuna? Când de conştiinţa noastră ne batem, şi de gândurile cele ce ne pârăsc, sau ne şi dezvinovăţesc, ca nişte balauri ne lovesc (La Nichita)”.

*    = să separe, să judece, să facă deosebire între poporul Său şi cel al Diavolului.

59 Altul zice că, de vreme ce şi când s-a dat legea stihiile acestea ale cerului şi ale pământului s-au luat ca martori, după zicerea aceasta a lui Moise, pentru aceasta se cuvenea şi la a doua venire a se lua iarăşi aceste două stihii ca martori, pentru ca să se mărturisească călcarea de lege pe care au făcut-o oamenii cei ce au luat legea; şi se cheamă stihiile ca martori împotriva necredincioşilor, căci ele s-au făcut pricină oamenilor spre cunoştinţa de Dumnezeu, precum zice Pavel că: Cele nevăzute ale Lui, de la zidirea lumii, cu făpturile înţelegăndu-se, se văd limpede [ = se înţeleg, se învaţă; procesul implică atât percepţia prin simţuri, cât şi priceperea intelectuală]. Şi David: Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi lucrul mâinilor Lui o vesteşte tăria. Iar Sfântul Chiril a înţeles prin ceruri pe îngerii cei din cer, iar prin pământ pe oamenii de pe el, [tocmai] ca să nu socotim că acestea sunt însufleţite. Iar Sfinţitul Teodorit zice: „Le cheamă spre mărturie nu ca pe nişte însufleţite, ci ca pe cele cuprinzătoare ale celorlalte făpturi, spre înfricoşarea celor ce aud. Aşa şi Avraam, pe cele 7 junince le-a pus spre mărturie (Fac. 21: 28). Aşa şi Iacob şi Laban, muntele l-a numit martor (Fac. 31: 47).

*    Traducere literală; în context: personificare; dramatizare. Dumnezeu „dramatizează” sau „regizează” Judecata de Apoi aducând ca martori cerul şi pământul pe care cumva le personifică, ca unele care s-au resimţit de stăpânirea sau influenţa omului pe care Dumnezeu i-a încredinţat-o. Numai că în această adevărată „scenă”, personajele, cei judecaţi, cei ce au trăit în „teatrul” realităţii lumii lui Dumnezeu, au fost (şi sunt încă) liberi să aleagă ce scenariu au vrut: cel dumnezeiesc, care promitea un „deznodământ fericit”, sau cel diavolesc, care promitea „multe”, dar nu se ţinea de cuvânt. Vezi şi tâlcuirea lui Zigabenul de mai departe.

60 Iar Hrisostom zice că pentru multa prihănire numeşte cuvioşi pe aceştia ce au aşezat testamentul în jertfe. „Aşa şi noi, când vedem pe oarecari că au greşit, şi voim mai tare a-i mustra, cu dregătoria lor îi numim, zicând: «Numeşte pe diacon, ori pe prezbiter (când greşesc)»; ca mai adevărată să se facă prihănirea”. A zis însă şi Isihie: „Despre poporul iudeilor vorbeşte aici, că pentru părinţi îi numeşte pe ei cuvioşi, care testamentul lui Dumnezeu îl rânduiesc spre jertfele legii, neştiind ei că Dumnezeu, cu o jertfa cuvântărească [înţelegătoare, raţională], nu cu cele multe, necuvântăreşti [iraţionale, ale gândurilor şi dobitoacelor iraţionale] se mulţumeşte, pentru care şi a poruncit împreună a se aduna ei spre a învăţa aceasta”. Iar Eusebie şi Didim zic că îngerilor porunceşte şi bărbaţilor celor sfinţiţi ca să adune pe cuvioşii Săi la jertfe duhovniceşti. Iar Atanasie adaugă că cereştile puteri laudă pe Judecătorul că a început de la cei cuvioşi, împreună bucurându-se ei pentru mântuirea lor (La Nichita).

* Se vădeşte ca drept prin cuvintele şi faptele Sale. Vezi mai jos.

*Cf. Ps. 18.

61  Zice însă şi Marele Atanasie: „Limpede mută Dumnezeu închipuirile legii întru adevăr. Că până la vremea îndreptării s-a pus, zice întru tot înţeleptul Pavel, porunca cea dată prin Moise (cf. Evr. 9: 10), iar vremea era aceea întru care a strălucit Hristos la cei de pe pământ, luminat zicând: Eu sunt Adevărul, nefolositoare este dar închipuirea [tipul] după care s-a arătat adevărul (La Nichita)”.

[†] Lit. „prin cuvântul Său”. Vrea să zică aici, după omenească cuviinţă, că n-a fost de la început în voia sau intenţia lui Dumnezeu să legiuiască jertfele de care vorbeşte mai sus, ci alta a fost pricina pentru care s-au dat.

62    Altul însă zice: „Alta este ceea ce ţi s-a legiuit în ghicituri prin jertfe, trebuie adică patimile întru tine a se junghia, că nici nu voia Dumnezeu a se aduce la pragul jertfelnicului sânge de tauri şi de ţapi decât numai partea cea poftitoare şi cea mânietoare a sufletului prin rugăciune osârduitoare, şi a se topi prin starea înaintea celor sfinte”. Iar Hrisostom zice că de vreme ce dracii cereau ca elinii să le jertfească lor oameni, pentru aceasta, pogorământ a făcut Dumnezeu şi a îngăduit iudeilor să jertfească Lui dobitoace necuvântătoare, pentru ca să-i oprească să nu jertfească oameni.

 * = stare, condiţie, alcătuire, constituţie a unui lucru, a unei persoane etc.

 *  Fără a se referi la un popor anume, fără a face vreo deosebire între un popor şi altul.

  * Pricinile de învinovăţire, acuzaţiile de natură sufletească responsabile pentru starea de nesimţire pomenită mai sus, ce se constituie ca temei pentru o acuzare. Acestea pot fi sinonime cu patimile.

*   Vezi v. 9.

63 Iar Isihie zice: „Poate însă fiară şi dobitoace pe neamuri le zice, iar boi, pe cei ce au crezut din poporul iudeilor, a căror aducere având-o, nu mai primeşte de aici pe cele de la poporul iudeilor, [privindu-le] ca pe nişte lucruri de prisos. Iar prin păsări ale cerului [v. 12] înţelege pe cei ce filosofează cu fecioria şi înfrânarea, deoarece sus, către cer, asemenea cu îngerii filosofând, zboară. Iar frumuseţe a ţarinilor numeşte Biserica, fiindcă frumoasă S-a făcut cu darul Botezului, pentru aceasta nu a zis la Mine, ci cu Mine, ca Mireasa cu Mirele (La Nichita)”.

*   Cele pentru dobitoacele blânde, domestice.

64     Pentru aceasta a zis Isaia: Dumnezeu veşnic este; Dumnezeu, Cel ce a făcut marginile pământului, nu va flămânzi, nici va osteni (Is. 40: 28).

65     Pentru aceasta şi moarte porunceşte Dumnezeu să ia cei ce mănâncă sânge: Tot cel ce va mânca sânge, acela se va stârpi din poporul său (Lev. 7: 27). Iar Didim zice: „Mântuitorul flămânzeşte de mântuirea unora, precum despre samarineanca către ucenici: Eu am să mănânc hrană pe care voi nu o ştiţi. Şi: Mâncarea Mea este ca să fac voia Celui ce M-a trimis. Deci, fiindcă cei ce se tăiau împrejur se ţineau de umbră, de ca şi cum ar fi flămânzit Dumnezeu, aduceau jertfele cele simţite. Despre acestea zice lor Dumnezeu: «De voi flămânzi, nu voi spune Ţie, că am avuţia Mea, Biserica cea făcută slăvită, iar plinirea ei este Evanghelia, nu închipuirea sau umbra; hrănindu-Mă dar plinirea neamurilor, nu voi cere de la tine hrana cea umbroasă, iar de voieşti a Mă sluji pe Mine, Cel ce sunt adevăratul tău Dumnezeu, jertfeşte Mie jertfă de laudă, lăudându-Mă şi teologhisindu-Mă (La Nichita)»”.

66 Pentru aceasta, acelaşi Hrisostom zice: „Ceea ce zice aceasta este: «Aşa viază, încât să se slăvească Stăpânul tău»; că lauda este slava şi buna-numire [= recunoaşterea statutului cuiva, a vredniciei lui]; că mulţimea jertfelor o leapădă, şi cere numai o jertfa: ca fiecare însuşi să se aducă pe sine lui Dumnezeu, înfaţişându-se jertfa vie prin cuvântăreasca slujire... Şi cum zice, «voi jertfi fără de sânge»? Cu adevărat, aceasta este cu deosebire jertfa cuvenită lui Dumnezeu, duhovniceasca slujire: cea cuvântărească şi nesângeroasă, cea a laudei. Fie viaţa ta în acest fel, încât să se binecuvânteze Stăpânul tău, şi [astfel se poate zice că] ai adus jertfa deplină”. Şi Isihie zice: ,,«Fă-te, zice, îngerilor următor, urmează cu slavoslovia pe serafimi, povesteşte ca şi cerurile slava lui Dumnezeu, jertfeşte jertfa pe care toată zidirea o aduce neîncetat slăvindu-L». Dar poate că jertfa de laudă zice faptele cele bune prin care Dumnezeu se laudă, adică se binecuvântează şi se slăveşte, pentru care zicea Apostolilor: Aşa să strălucească lumina voastră înaintea oamenilor, ca să vadă faptele voastre cele bune, ca să slăvească pe Părintele vostru Cel din ceruri (Mt. 5: 16)”.

67 Zice însă Hrisostom: „Şi bine a zis Dumnezeu că, după făgăduinţă, datorie se face lucrul; iar mai ales de va cerceta cineva cu scumpătate [acrivie] şi de nu ar făgădui cineva, datorie este lui Dumnezeu cu cele ale faptei bune. Şi aceasta arătând-o Domnul, zicea că ce eram datori a face am făcut”. Şi altul încă zice că să nu zăboveşti a da făgăduinţă ta (cf. Sirah 5: 3). Făgăduit-ai? Dă! Ca nu cumva, venind moartea, să te oprească. Şi ce să fac eu, că nu sunt stăpânul vieţii mele [nu mă pot controla cum trebuie]? [Dar] că pentru aceasta trebuia să nu zăboveşti, ia în minte neştiinţa ieşirii tale [ia aminte, că nu ştii când vei ieşi din viaţa aceasta]: că părută ta dezvinovăţire îţi este pâră, că dar nici neştiinţa morţii nu s-a făcut pricină a amâna şi întârzia făgăduinţa.

68 Zice însă Hrisostom: „Şi pentru ce aşteaptă a se chema de noi? Vrând a ne face nouă mai mare apropierea, şi iubirea cea către Dânsul mai fierbinte, şi cu darea, şi cu chemarea, şi cu luarea. Fiindcă fapta bună către Dumnezeu apropie, şi răsplătirea aceasta o lucrează şi rugăciunea: întăreşte apropierea”. Şi Teodorit zice: „Noul Testament îl deschide şi jertfa cea plăcută Lui o legiuieşte, şi la vreme potrivită descoperă cinstitul număr al Sfintei Treimi pe care l-a înjugat cu Noul Testament. Că prin Noul Testament şi cunoştinţa Treimii o a primit. A osebit însă lucrurile, nu pentru ca să despartă lucrările nedespărţitei Treimi, ci ca numărul Ei să-l înveţe [predea] în chip proorocesc celor din urmă, că zice: Jertfeşte lui Dumnezeu jertfă de laudă - aceasta însemnează pe Tatăl; ...şi dă Celui Preaînalt rugile tale - aceasta pe Fiul; ...şi cheamă-Mă pe Mine - aceasta pe Duhul Cel Sfânt; şi din Aceste Trei Feţe ne-am învăţat a cunoaşte nu doar că singur Tatăl este Dumnezeu, nici singur Fiul Preaînalt, nici Duhul primind jertfa de laudă singur dăruieşte cererile, ci fiecare deosebire, adică fiecare Faţă [Persoană] este şi Dumnezeu Preaînalt, şi Dătător de bunătăţi”.

69 Pentru aceasta zice dumnezeiescul Dionisie Areopagitul că: „întâi se cuvine a face cineva, şi apoi a învăţa. Aceasta este buna-cuviinţă şi rânduiala obşteşte cuprinzătoare [recunoscută de toţi, fiind în firea lucrurilor], mai întâi însuşi să fie împărtăşit şi să plinească pe sfinţitul povăţuitor (adică mintea) de cele ce printr-însul de la Dumnezeu să se dea altora, şi aşa va da şi altora. Pentru aceasta, cei ce cu îndrăzneală întrebuinţează dumnezeieştile învăţături mai-nainte de împlinirea şi deprinderea cea după acestea, nesfinţiţi şi afară sunt [se fac] din toate cele ale sfinţitei puneri de lege. Că trebuie a se lumina, şi apoi a lumina. Iar cel ce nu după toată deprinderea sa s-a făcut prea-ştiutor de Dumnezeu, nu e de folos a îndrăzni să înveţe pe alţii”. Zice însă Hrisostom: „Deci ca nimeni să nu poată zice că, dacă toţi suntem păcătoşi, iar păcătosului i-a poruncit a nu povesti dreptăţile, cine [ne putem întreba] va fi să le povestească pe acestea? Deci, ca să nu zică cineva acestea, pune după fel felurile păcatelor, şi însemnează pe păcătos prin cele de aici: care este dar păcătosul căruia îi porunceşte a nu povesti dreptăţile? De vedeai fiurul, zice, alergai cu el, şi cu cel preacurvar partea ta puneai', aceasta este pricina tuturor răutăţilor, când oarecari nici măcar nu-i ceartă, ci şi se îndulcesc împreună cu cei ce păcătuiesc. Aceasta nu este mai mic lucru decât a păcătui: că cel ce fură, măcar că zice că fură dintr-o trebuinţă oarecare, pricinuieşte sărăcie celuilalt, pricina lui nefiind binecuvântată. Dar tu, de unde lauzi fapta, nici folosindu-te de îndulcirea cea dintr-însa? Şi acela poate că se va şi pocăi, iar tu şi aceste uşi ţi le închizi [uşile pocăinţei], de pretutindeni astupând limanul întoarcerii celei către pocăinţă. Că, precum de multe ori, mulţi oameni nu numai simplu din mintea lor dau o hotărâre asupra celor ce le-ar face, ci se şi sprijină pe stricata alegere a altora. Iar dacă cei ce păcătuiesc, de ar vedea pe toţi întorcându-şi faţa de la ei sau împotrivindu-li-se, mare lucru şi rău ar socoti că ar face; dar dacă i-ar vedea nu numai nemâniindu-se asupră-le, ci şi arătând oarecare sprijin asupra lor, atunci judecata cea din conştiinţa lor se strică, ajutându-le lor socotinţa celor mulţi la stricata lor cunoştinţă [adică cele gândite mai sus]. Şi atunci ce rău n-ar încerca să facă? Când, dimpotrivă, ar încerca să osândească numai răul din ei, atunci ar apuca-o pe calea cea bună de depărtare de la rău. Şi deşi nu face cele bune, trebuie [totuşi] a le lăuda; că osârdia se face cale către lucrare; iar acestea s-au zis nu numai pentru furi [şi furt], ci pentru toate păcatele, însă dintre păcate, cel mai din urmă (adică cel mai mic) a fost pus furtişagul, că să vezi că dacă pentru acesta n-are iertare, cu mult mai vârtos pentru altul mai mare, şi nu va dobândi nici o mângâiere. Ascultă dar şi cele de aici înainte: şi cu cel preacurvar partea ta puneai. Deci dacă cel mai mic [păcat] este neiertat, cu mult mai vârtos preacurvia! Deci de vei vedea pe vreunul din cei ce petrec cu tine curvind şi de Sfintele Taine apropiindu-se, spune celui ce slujeşte despre împărţirea acestora (împărţitorului, zicând): «Acesta e nevrednic de Sfintele Taine, opreşte mâinile cele spurcate». Că dacă nici a povesti dreptăţile nu este vrednic, gândeşte-te la măsura pedepsei la care va ajunge pentru greşeală, nu numai pentru el, ci şi pentru cel ce-i acoperă vinovăţia, atunci când îşi pune şi mâinile pe sfinţita masă. Dar oare cum se va atinge de sfinţita masă? Şi vezi că nu a zis „ai făcut preacurvii”, ci cu cel preacurvar partea ta puneai. Vai cât de rău este a acoperi şi ascunde străinele putrejuni! Şi să nu zici: «Ce-mi pasă? De ale mele eu îmi port de grijă». Că mai ales atunci vei purta grijă de ale tale, când le vei căuta în folosul celui de aproape, că aceasta [negrija] nu este a iubirii de oameni, ci a lenevirii: cum faţă de cel ce nedreptăţeşte ai îngăduinţă, iar pe fratele care n­a făcut nici o nedreptate îl vorbeşti de rău. Că Şezând, zice, împotriva fratelui tăi ai clevetit, şi celelalte”.

70 Zice însă Isihie: „Necazul dar să-l socoteşti a fi fie din ispita care se face de la oameni, fie şi de la Satana. Deci atunci, de vom chema pe Dumnezeu, [Acesta] ne izbăveşte, precum oarecând a izbăvit pe Zosan [ebr. Şeşan], şi potrivit îl vom slăvi pentru lucrurile cele ce se iconomisesc pentru noi cu proslăvire (La Nichita)”. Vezi şi zicerea lăudând, voi chema pe Domnul şi de la vrăjmaşii mei mă voi izbăvi (Ps. 17: 4), pentru ca să te înveţi că şi mai-nainte de izbăvire, şi după izbăvirea de vrăjmaşi trebuie cineva a slavoslovi pe Dumnezeu”.

* = încăpăţânat, neînfrânat, nestrunit, imoral, stricat, nedisciplinat.

 71 [Avem aici un paralelism sinonimic.] Iar dumnezeiescul Maxim zice: „Cel ce prihăneşte fapta celui deopotrivă cu el, de ca şi cum ar şedea întru ocara acestuia, acesta potrivit se zice că grăieşte de rău pe fratele, pentru că fiu al maicii este cel cu dumnezeiască înţelepciune împodobit (că aceasta este ca maica facerii lumii, care lume întru înţelepciune s-a făcut). Deci cel ce cleveteşte pe unul ca acesta, de pizmă lovindu-se şi la toate sminteală făcând, acesta pune sminteală fiului maicii sale”. Iar Origen zice: „Iudeii cei din tăierea împrejur au urât învăţătura întru venirea lui Hristos şi au lepădat înapoi cuvintele lui Dumnezeu cele pentru Iisus Hristos, au alergat împreună cu furul şi . vânzătorul Iuda şi cu cei ce preacurveau [posibil romanii], (...) lemne şi pietre şi-au pus ca parte a lor, şi către alţii grăiesc de rău pe fratele lor, pe norodul cel din păgâni, dar şi asupra celor de o maică cu dânşii, şi care din tăierea împrejur cred, sminteli le-au pus, vrând a-i întoarce pe ei (La Nichita)”.

72 Adaugă însă Hrisostom şi acestea: „Voi arăta în mustrarea, cea asupra ta păcatele tale, ca să ştii că nu neştiindu-le răbdam îndelung, nici bine părându-mi pentru cele ce făceai, ci vreme dând ţie de pocăinţă; şi le voi arăta acestea ca să le cunoşti pe ele, şi să te imbraci cu ruşine, şi ca să te muncească conştiinţa ta, şi însăşi greşeala să se lupte cu tine, şi aceasta a ta pârându-te şi osândindu-te”. Zice însă şi Grigorie Teologul: „Deci ce vom face în ziua întru care Dumnezeu îşi arată dreptatea Sa către noi? Când se vădeşte înaintea noastră şi ne stau împotrivă păcatele înaintea feţei noastre, punându-le ca pe nişte pârâşi amari; dar şi pe acelea întru care bine nădăjduiam, prin care am nelegiuit, împotrivă scoţându-le, în sfârşit ne scoate pe noi de înşine osândiţi şi judecaţi, nemaiputând noi nici a zice că cu nedreptate pătimim”. Iar Marele Vasile zice: „Precum trupului urmează umbra, aşa şi sufletelor urmează păcatele învederate, faptele închipuindu-le; pentru aceasta, acolo nu este tăgăduire, ci şi gura cea mai fără de ruşine se va astupa, că înseşi lucrările fiecăruia vor mărturisi, nu glas slobozind, ci astfel arătându-se, adică în ce fel s-au făcut de către noi, că, după Osea, pe fiecare îl va înconjura sfaturile sale, şi vom vedea împreună toate lucrările, oarecum stând înaintea noastră prin pomenire, şi în mintea noastră prin însuşi chipurile lor, precum s-au făcut de fiecare, sau precum s-au grăit”. Zice însă şi Teodorit: „«De vreme ce doctoriile cele blânde ale îndelung răbdării, zice, nu te-au vindecat, voi găti ţie unele mai iuţi, şi fierul cel arzător al mustrărilor ţi-1 voi adăuga». Se conglăsuiesc însă acestea cu glasurile acelea Apostoleşti: ...neştiind că bunătatea lui Dumnezeu te aduce spre pocăinţă, şi după împietrirea ta, nepocăinţa inimii tale, ţi-aduni mânie în ziua urgiei şi a descoperirii, şi a judecăţii lui Dumnezeu, care va răsplăti fiecăruia după faptele lui (Rom. 2: 4 ş.u.)”.

73    Iar Hrisostom zice: „Iubitor de oameni fiind Dumnezeu, după mustrare adaugă şi sfatuire, loc de pocăinţă dând”.

74     Iar Teodorit zice: „Cu siguranţă, zice, înţelegeţi pe fiecare din cele zise: şi cei ce boliţi de boala uitării lui Dumnezeu (că uitarea lui Dumnezeu pricinuieşte păcatul) cu doctoriile pocăinţei vindecaţi rănile, mai-nainte de a vă răpi moartea, care ca un leu năvăleşte asupra oamenilor, nimeni neputând a sta împotrivă groaznicei sale năvăliri”. Şi Isihie zice: „Ziua morţii o însemnează, întru care chemându-se fiecare, cu grăbire se răpeşte, drept aceea, trebuie să luăm aminte spre ştergerea [= nimicirea] păcatelor, până se dă din nou vreme de pocăinţă”.

73 Iar dumnezeiescul Chiril zice: „Mântuirea lui Dumnezeu este Hristos, şi legiuirile Acestuia şi poruncile, precum zice Isaia: Şi va fi acolo cale curată, şi cale sfântă se va chema (Is. 35: 8). Şi Ieremia: Staţi în căile Domnului, şi întrebaţi de cărările Domnului cele veşnice, şi vedeţi care este calea cea bună, şi umblaţi într-însa, şi veţi afla curăţire sufletelor voastre (Ier. 6: 16)”. Iar Isihie: „Care este aceasta şi ce fel [este] calea? împărtăşirea de Stăpânescul Trup şi Sânge, pe care El întâi începând-o în Sion o a arătat nouă; că de vreme ce izbăvire de păcate le-a dat celor ce le iau, potrivit se zice mântuirea lui Dumnezeu”. Zice însă şi Atanasie: „După multa prihănire, a arătat doctoria păcatului, adică dobândirea Tainelor, că aceea este adevărata jertfa de laudă care slăveşte pe Dumnezeu, fiindcă cu îngerii împreună lăudându-L, atunci stăm şi eu zidirea (La Nichita)”. Şi Teodorit: „De jertfa laudei, zice, Mă bucur şi pe aceasta o socotesc slavă potrivită, şi prin aceasta voi arăta calea Mea celui ce o aduce pe aceasta, al cărei sfârşit [scop] este mântuirea cea de la Dumnezeu”.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu