doktoru

miercuri, 2 octombrie 2024

PSALMUL 48

 

PSALMUL 48

întru sfârşit, fiilor lui Core. Psalm al lui David.

Psalmul acesta povesteşte pentru judecata ceea ce va să fie, care este sfârşit al vieţii acesteia, pentru aceasta şi psalmul se suprascrie întru sfârşit, după Teodorit, fiindcă va să spună pentru ziua cea mai de pe urmă. Iar celelalte cuvinte ale suprascrierii le-am tâlcuit mai-nainte la Psalmul 47, şi vezi acolo.

1.    Ascultaţi acestea toate neamurile, puneţi în urechi toţi cei ce locuiţi în lume:

Prin cuvintele acestea cheamă Proorocul David toată firea oamenilor spre a asculta cele ce le va spune. Şi fiindcă de obşte neamurile şi seminţiile oamenilor care vorbesc osebite limbi locuiesc unii împreună uniţi prin cetăţi şi prin sate, iar alţii nu locuiesc uniţi, ci deosebiţi fiecare, prin munţi şi prin peşteri, şi prin crăpăturile pietrelor, pentru aceasta, prin urmare, a zis mai obşteşte, adică „toţi cei ce locuiţi în lume în orice chip”. Iar aceasta o a zis ca să nu rămână cineva în afara chemării şi a ascultării cuvintelor lui, iar puneţi în urechi, măcar că nu pare a fi asemenea cu „ascultaţi”, căci [puneţi în urechi] are oarecare mai multă întindere [accentuare] decât aceea [„ascultaţi”], că întinderea înseamnă a nu auzi cineva simplu, ci a pune în urechea sa ceea ce se aude.

2.     Pământenii şi fiii oamenilor,

Marele Vasile numeşte „pământeni” pe cei ce cugetă cu totul cele pământeşti, şi cu totul se îndeletnicesc la pământ, iar fii ai oamenilor pe cei ce sunt împodobiţi cu dreptul cuvânt, fiindcă omului îi este proprie cuvântărimea [raţionalitatea]. Iar Hrisostom altfel tâlcuieşte acestea, zicând că Proorocul, după ce a chemat pe toţi oamenii de obşte, îi smereşte pe ei de la început, de [în caz că] are cineva vreo mândrie asupra altuia, le aduce aminte că toţi sunt pământeni, adică făcuţi din acelaşi pământ, şi din materie necinstită; apoi, ca să nu socotească că aşa din început au răsărit din pământ, după [cum scriu] basmele [miturile] elinilor, care zic că unii oameni au fost semănaţi şi au răsărit din pământ, pentru aceasta, prin urmare, a zis şi fiii oamenilor. „Ascultaţi, zice, oameni, cei ce cu adevărat sunteţi pământeni, pentru strămoşul cel ce din pământ s-a făcut (că Adam se tâlcuieşte pământesc)...”. Iar fii ai oamenilor îi numeşte pentru naşterea cea din împreunarea bărbaţilor cu femeile după moştenire.

împreună bogatul şi săracul

„Nu osebesc, zice, din învăţătura mea pe bogat de sărac, fiindcă întocmai şi deopotrivă pe toţi îi cheamă la ascultare Duhul cel Sfânt, pentru că Acesta caută suflet care poate să înţeleagă cuvintele cele ce aude, pe care înţelegere nu o pricinuieşte bogăţia, ci o dăruieşte frica de Dumnezeu.” Iar împreună a zis în loc de „deopotrivă”30.

3.     Gura mea va grăi înţelepciune, şi cugetul inimii mele pricepere.

Prin aceste cuvinte îndeamnă David pe ascultători să ia aminte, căci nu are a grăi de oarecare lucruri vremelnice, ci de mari şi înfricoşătoare. Iar înţelepciune numeşte cuvintele cele pline de înţelepciune, adaugă însă că nu are să grăiască fără înainte-cugetare şi socotinţă: „Cugetarea inimii mele, zice, adică socotinţa inimii mele cea cu de-amănuntul [acrivie], va grăi cuvinte pline de pricepere, ori cuvinte ce au trebuinţă de pricepere spre a fi înţelese”31 .

 

4.     Pleca-voi spre pildă urechea mea,

„Când vă vorbesc, zice, şi vă învăţ, voi pleca şi eu îndeosebi urechea sufletului meu cea gânditoare la pilda aceea pe care o ar răsuna şi o ar insufla întru mine Duhul Cel Sfânt”, după dumnezeiescul Hrisostom. Iar pildă zice acum precum ghiciturile, căci cuvintele proorocilor sunt ghicitoreşti şi întunecate, pentru nedescoperirea ascunselor înţelesuri pe care le au. A pricinuit însă încredinţare cuvintelor sale Proorocul, fiindcă a zis că de sus i se insuflă acestea, după tâlcuirea Marelui Vasile 32 .

                 deschide-voi în psaltire gândul* meu.

Gând numeşte David cuvântul pe care îl propune spre sfatuire şi folos celor ce-1 aud33. Deschide-voi însă a zis în psaltire, adică: „Arăta-voi cuvântul meu [în] cântarea psaltirii”. Fiindcă cel ce deschide uşa vreunei case, acela arată cele ce se află în casă. Deci de la cea dintâi a arătat David pe cea următoare, căci cântarea organului va deschide gândul său ca să se facă mai dulce celor ce-l aud. Deschide însă în psaltire gândul său acela care şi face şi învaţă, şi care are lucrările şi faptele sale potrivite cu cuvântul său, pentru că cântarea psaltirii cu mâinile se face, iar mâinile sunt semn al lucrării (după Marele Vasile).

5. Pentru ce mă tem în ziua cea rea? Fărădelegea călcâiului meu mă va înconjura.

Cu chip întrebător trebuie a se citi stihul acesta: „Voiţi, zice, a şti pentru ce mă tem în ziua judecăţii?” Că pe aceasta o numeşte rea (după Marele Vasile). Şi după cum zice în Psalmul 40, tâlcuind zicerea: în ziua cea rea îl va izbăvi pe el Domnul...-. „De voiţi să ştiţi, ascultaţi: «Mă tem de ziua judecăţii, pentru că atunci mă va înconjura fărădelegea păcatului meu, adică păcatul meu”. Căci călcâi se zice amăgirea (după Teodorit) precum am tâlcuit mai-nainte în pre-zisul Psalm 40, şi amăgirea este păcatul, pentru că amăgeşte pe cel ce îl face. Văzut-ai că David a grăit aici cuvânt înţelept şi priceput, precum mai sus a zis că va grăi înţelepciune şi pricepere? Pentru că el, arătându-se pe sine pildă altora, cum că se teme de păcat şi de judecata lui Dumnezeu, sfătuieşte şi pe ceilalţi ca să se teamă de păcat şi, prin urmare, învaţă că judecata este neluătoare de mită şi necăutătoare în faţă [nepărtinitoare]34.

6.    Cei ce nădăjduiesc spre puterea lor şi întru mulţimea bogăţiei lor se fălesc.

Aici zicerea trebuie a se subînţelege astfel: „Ascultaţi, ascultaţi, zice, voi, cei ce vă nădăjduiţi în puterea voastră...”. Puternici numeşte aici pe cei puternici în lucruri, şi pe cei puternici în cuvânt. Iar bogaţi zice nu numai pe cei ce au bani, ci şi pe cei ce au cunoştinţă şi desluşire [discernământ] şi înţelegeri [noime] văzătoare [de pe urma vederilor duhovniceşti] (după Marele Vasile). Iar după [la] ce i-a chemat, zice în continuare35.

7.    Fratele nu izbăveşte; au izbăvi-va omul?

„Acolo, zice, în ziua judecăţii, nici faptele cele după trup nu pot să mântuiască pe fratele său din iad, pe cel prea iubit după fire, căci nici puterea lucrurilor şi a cuvintelor, nici bogăţia banilor şi a ştiinţelor, nici rudenia fraţilor nu trebuie acolo, şi dacă fratele nu poate izbăvi acolo pe fratele său, cum îl va mântui alt străin? Că fratele nu izbăveşte se citeşte ca hotărâre*, fără întrebare; iar au izbăvi-va omul? se citeşte ca întrebare, cu greutate şi putere în glas: „Acolo dar, zice, în ziua judecăţii, nu este izbăvire şi mântuire*, ci aici se cuvine cineva a se izbăvi pe sine prin pocăinţă şi prin împărţirea bogăţiei sale, fiindcă izbăvirea sufletului omului este însăşi bogăţia sa (Pilde 13: 8). Că zice Dumnezeu prin Iezechiil: De vor fi aceşti trei bărbaţi - Noe, Daniil şi Iov - în mijlocul lor, viu sunt Eu, zice Domnul, de se vor izbăvi fiii sau fiicele lor, aceştia întru dreptatea lor îşi vor mântui sufletele lor (Iez. 14; 14), şi nu vor mântui adică pe fiii şi fiicele lor36.

Nu va da lui Dumnezeu îmblânzire* pentru sine,

8. Şi preţul răscumpărării sufletului său;

„Nici fratele, zice, nici străinul nu va da acolo îmblânzire, adică izbăvire şi răscumpărare pentru sine sau pentru altul, căci cum va da răscumpărare pentru altul când însuşi este vinovat de muncă? Dar nici preţul, nici răscumpărarea izbăvirii sufletului său nu va da, pentru că decât omenescul suflet, nici lumea toată nu este vrednic[*] [†], pentru aceasta şi Stăpânul Hristos, vrând să mântuiască sufletul omenesc care s-a robit de Diavolul, nu a dat pământul, nici marea, nici toată lumea spre răscumpărarea lui, ci Şi-a dat Sângele Său cel scump şi mai cinstit decât toate preţurile, şi dar de vreme ce este aşa, care preţ de izbăvire vrednic va găsi cineva acolo? Cu adevărat, nici unul. Vezi însă, o cititorule, cuvintele dumnezeiescului David, înţelepte totodată, şi cu pricepere şi ghicitoreşti?

şi s-a ostenit în veac şi viu va fi până în sfârşit.

După ce mai sus a prihănit Prooroc-împăratul pe cei nepocăiţi, acum, aici, se întoarce către cei ce se pocăiesc şi mângâie osteneala pocăinţei lor cu nădejdea bunătăţilor celor viitoare: „Ostenit-ai, zice, tu, cel ce te pocăieşti în veacul acesta? Vei fi viu apoi totdeauna”. Că aceasta însemnează zicerea până în sfârşit, „vei vieţui însă chiar viaţa cea adevărată, adică cea fericită şi fără durere, fiindcă viaţa veacului acesta nu este chiar viaţă, ci numai cu rea-întrebuinţare [prin analogie] se zice viaţă, precum am zis mai-nainte. Prin sfârşit să înţelegi şi veacul cel viitor, fiindcă acela este sfârşitul acestuia37.

9. Nu va vedea stricăciune, când va vedea pe cei înţelepţi murind;

„Omul, zice, cel ce se pocăieşte, fiind încredinţat de săvârşitul său pentru viitoarea judecată, când va vedea că mor cei înţelepţi după cele dumnezeieşti şi lucrătorii faptei bune, nu vede întru dânşii stricăciune, adică nu socoteşte cum că ei se vor topi întru nefiinţă, ci moartea acelora o socoteşte schimbare din stricăciune întru nestricăciune”, după tâlcuirea lui Hrisostom. Dar şi când vede cel ce se pocăieşte, şi crede cum că este judecată şi răsplătire, şi vede, zic, că mor cei înţelepţi după deşarta înţelepciune a lumii, nu socoteşte că se face stricăciune şi pieire trupurilor şi sufletelor unora ca aceştia - [deci nu] precum aceşti rătăciţi, încă şi înţelepţi, vii fiind, au hotărât [cum] că moartea este şi a sufletelor (ca la dobitoacele necuvântătoare) - ci socoteşte că moartea acestora este o mutare într- altă lume . Şi acestea sunt după tâlcuirea mai simplă.

Iar Marele Vasil, mai cu înaltă înţelegere [anagogic] tâlcuind graiurile acestea, zice că: „Zicerea au izbăvi-va omul? şi celelalte s-au proorocit pentru Hristos, că, de vreme ce noi, oamenii, de demult ne-am robit de către Diavolul, pentru aceasta mai-nainte a spus David că fratele cel robit nu izbăveşte’ pe celălalt frate robit, adică proorocii n-au putut a ne izbăvi, că fraţi ai noştri sunt proorocii cei trimişi pentru noi, fiind de aceeaşi fire cu noi. De vreme ce fraţii noştri prooroci nu ne-au izbăvit, pentru aceasta ne va izbăvi omul, adică Hristos, Cel ce este Om desăvârşit, precum şi Dumnezeu desăvârşit, Cel ce a păzit întreagă vrednicia omenităţii, pentru aceasta este chiar şi cu adevărat Om , Care nu va da lui Dumnezeu îmblânzire pentru Sine, nici preţul izbăvirii sufletului Său, pentru că Acesta păcat nu a făcut, pentru noi dar a dat El izbăvire, şi nu pentru Sine. [Şi anume] ce lucru? Sângele său Cel scump, Care a şi ostenit în veacul acesta - când a obosit de călătorie, a şezut la puţul lui Iacov, în Samaria, după Evanghelistul Ioan (In. 4: 6) - Care nu va vedea stricăciune, când [în timp ce] ceilalţi oameni mor, iar trupurile lor se topesc. Că nu vei da, zice, pe cuviosul Tău să vadă stricăciune (Ps. 15. 10).

împreună cel nebun şi cel fără de minte vor pieri;

„Asemenea, zice, vor pieri de pe pământ şi din partea celor ce se mântuiesc atât nebunul, adică cel ce nu cunoaşte pe Dumnezeu, că zice: Zis-a cel nebun întru inima sa:, nu este Dumnezeu (Ps. 13: 1), cât şi cel fără de minte, adică acela ce cunoaşte că este Dumnezeu, dar se îndeletniceşte cu cele pământeşti, şi nimic nu înţelege din cele cereşti.”

10.     Şi vor lăsa străinilor bogăţia lor şi mormânturile lor, casele lor în veac.

11.     Locaşurile lor în neam şi în neam;

„Cei de mai sus, zice, nebunul şi cel fără de minte, când de năprasnă vor muri, vor lăsa oamenilor străini bogăţia lor, iar ei, după ce au făcut case mari şi de multă cheltuială ca să locuiască într-însele, alţii le vor lua şi vor locui în ele, iar ei vor locui în mormânturi întunecoase şi puturoase întru tot veacul acesta40; iar mormânturile lor se vor face locaşuri şi locuinţe ale lor întru toate neamurile oamenilor.’’ Că acelaşi zice în osebite ziceri, prihănind socotinţa şi nebunia lor cea rea.41

 

             numitu-şi-au numele lor pe pământurile lor.

Vezi aici şi altfel de răutate a oamenilor celor zişi mai sus, fără de minte şi bogaţi, pentru că zice: „Ei, pentru iubirea de slavă a lor, după numele lor au numit locurile ce le-au câştigat, spre o neştearsă pomenire a lor: aşa s-a numit Bizantion, de la Bizanţ, ctitorul ei; aşa Diogenianul[*] [†], aşa şi Ermoneionul, teatrul, s-a numit de la Ermon, asemenea şi alte multe locuri şi-au luat numirile lor de la fondatorii lor, în vreme ce trebuia ca cei mai sus zişi a nu-şi purta de grijă ca să-şi facă numele nemuritor în lumea aceasta, ci să se fi silit pentru veşnica mântuire a sufletelor lor”42.

12. Şi omul, în cinste fiind, n-a priceput, alăturatu-s-a cu dobitoacele cele fără de minte, şi s-a asemănat lor.

„Omul, zice, cu toate că s-a pus să fie cinstit *, fiindcă singur el a fost zidit după chipul lui Dumnezeu, lăsând El a urma prototipului său, Care este Dumnezeu. Ce a făcut? S-a alăturat lor! Adică s-a numărat cu dobitoacele cele fară de minte şi necuvântătoare. Şi acesta, zic, ce s-a cinstit de Dumnezeu cu cuvântărimea [raţionalitatea], şi căruia i s-a poruncit să stăpânească peste toată zidirea cea simţită de cuvântărimea sa, acesta, zic - o, ce ticăloşie! - s-a numărat pe sine cu dobitoacele. Cât după necuvântărime, fiindcă nu socotea cele cereşti, căci se îndeletnicea în singure lucrurile cele pământeşti, ci ca un necuvântător în patimi purtându-se, de câte ori voia mânia şi pofta a-1 pomi, vâna în tot chipul singură îndulcirea trupului”. Dobitoace însă de obşte numeşte toate vietăţile cele necuvântătoare43.

13. Această cale a lor sminteală este lor, şi după acestea în gura lor bine vor voi.

„însăşi asemănarea, zice, a oamenilor celor cuvântători cu dobitoacele cele necuvântătoare s-a (acut lor împiedicare de mântuire şi vătămare prea mare sufletelor lor, pentru că ei, nu numai prin lucrarea păcatelor se aseamănă cu dobitoacele, dar încă şi cu gura zic că au plăcere, şi se laudă întru faptele cele dobitoceşti pe care le fac”. Că aceasta vrea să zică aici cuvântul bine vor voi, care este şi de mai mare prihană, ca un lucru neîndreptat, căci nu numai cu fapta lucrează răul, ci şi cu cuvântul îl laudă şi îl cinstesc, şi, pentru aceasta, unii ca aceştia niciodată nu se pot îndrepta, după Hrisostom44.

Diapsalma.

14.     Ca nişte oi în iad s-au pus, moartea îi va paşte pe ei.

„Pe unii ca aceştia, zice, Dumnezeu i-a pus apoi în iad ca pe nişte oi, adică pentru că s-au făcut ca nişte dobitoace necuvântătoare, ori pentru că nu pot înşişi pe sine a se ajuta, ori pentru că aceştia sunt gătiţi spre a se junghia ca şi oile.” Şi fiindcă a zis oi, a adăugat şi despre păstor, pentru ca să păzească puterea cuvântului, iar moarte numeşte munca: „Pentru că aceştia, zice, după ce se vor junghia ca nişte oi, nu se vor slobozi din muncă, ci munca are să-i pască, adică îi va munci totdeauna, rămânând nedespărţită de dânşii”. Că trebuie să ştim că Scriptura obişnuieşte a numi moarte a sufletului şi pieire a sufletului nu dezlegarea întru a nu fi, ci pedeapsa şi munca sufletului45.

15.     Şi îi vor stăpâni pe ei cei drepţi până dimineaţa,

Dimineaţa se înţelege aici în loc de „în grabă”, iar prin îi vor stăpâni vrea să zică că se vor face mai presus de dânşii. Zice dar David că cei ce vieţuiesc drept şi cei cu fapte bune curând se vor face mai buni decât toţi oamenii cei ce s-au asemănat cu dobitoacele, şi măcar că aceştia de mai sus sunt săraci şi sărmani, şi nu numai în veacul cel viitor - când sunt [se vor da] cununile, [când] aceştia se vor face mai presus decât cei răi -, ci încă şi în veacul acesta de faţă, pentru că aceştia de Dumnezeu se păzesc, de oameni se cinstesc şi de bântuielile celor răi nu se biruiesc. Şi vezi, o cititorule, spre încredinţarea adevărului acestuia, pe preafrumosul Iosif, care măcar deşi era rob, s-a făcut însă domn chiar mai înalt decât doamna sa, pentru că el a stătut virtuos şi întreg-înţelept [cumpătat], iar aceea, dimpotrivă, a stătut preacurvă şi rea.

            şi ajutorul lor se va învechi în iad,

„Ajutorul oamenilor celor răi, zice, se va învechi, adică se va arăta netrebnic şi nefolositor în iad.” Precum am zis, oamenii cei răi nu vor lua nici un ajutor în iad, că lucrul cel vechi este şi netrebnic, iar cel netrebnic mai nimic este: „Răii aceştia, zice, nădăjduiau în ajutorul bogăţiei şi al prietenilor lor, însă nu vor folosi în iad nici bogăţia, nici prietenii, pentru că nu iau cu sine nimic din lucrurile lumii acesteia”.

Diapsalma.

            din slava lor s-au scos.

Nu numai aceasta au pătimit (oamenii cei răi, cei ce au ales necuvântărimea), ci încă au pierdut şi slava ce o aveau, pentru care [slavă] au şi pierit46; fiindcă s-au silit să-şi lase nume de pomenire lăudată între oameni, au pierdut [pe deasupra] şi această lăudată pomenire, ori pentru că s-au stins şi au pierit împreună cu faptele lor cele rele, ori pentru că aceasta [lăudata pomenire] s-a schimbat în prihănire şi ocară.

16. Insă Dumnezeu va izbăvi sufletul meu din mâna iadului, când mă va apuca.

Aceasta este proorocie pentru înomenirea lui Dumnezeu-Cuvântul, şi pentru slobozirea sufletelor care se aflau în iad: „Când Fiul lui Dumnezeu, zice, mă va lua pe mine, omul, casă şi locuinţă a Sa prin omenitatea Sa, atunci va izbăvi sufletul meu din temniţa iadului”47.

17.     Să nu te temi când se va îmbogăţi omul, sau când se va înmulţi slava casei lui.

18.     Căci când va muri el, nu va lua toate, nici se va pogorî cu dânsul slava lui.

Om numeşte aici David pe cel nedrept şi lacom de averi: „Să nu te temi, zice, o cititorule, nici să zici cum că nu vede Dumnezeu şi nu poartă grijă mai-nainte de lucrurile omeneşti, după Marele Vasile, că nici un lucru din lucrurile omului nedrept şi al lacomului de averi nu se va coborî împreună cu dânsul în iad, ci singur el, ticălosul, golit de toată slava sa şi de toate avuţiile sale, se va coborî48”. Zicând însă David slavă, prin numele slavei arată mărimea omului nedrept, mândria, bogăţia, şi tot celălalt alai al lui. Ori slava omului nedrept, după Hrisostom, este a avea casa lui, boite frumoase, loc de preumblare, acoperământ aurit, aşternuturi pe duşumea, vase de argint şi de aur, şi altele asemenea cu acestea. Iar slavă a trupului omenesc este puterea, frumuseţea, mărimea, sănătatea şi altele ca acestea; iar slava sufletului este singură fapta bună sau virtutea. Deci cuvântul acesta ce-l zice David, adică că nu se va coborî împreună cu dânsul slava lui, se înţelege pentru slava casei şi a trupului, iar nu pentru slava sufletului, că singură aceasta rămâne nedespărţită de om şi după moarte.

19.     Că sufletul lui în viaţa lui se va binecuvânta,

„Omul bogat, zice, numai până este viu se laudă [este lăudat] şi se fericeşte, grăindu-se de bine de către oamenii aceia care nu ştiu care este viaţa cea cu adevărat fericită, iar după ce moare bogatul, urmează toate cele dimpotrivă: că se prihăneşte de către toţi că nu şi-a chivernisit cu înţelepciune bogăţia sa prin milostenie, ca prin aceasta să se izbăvească de muncă: Că izbăvire, zice, a sufletului omului este bogăţia sa (Pilde 13: 8).”49

mărturisi-se-va Ţie când vei face bine Iui.

Acest cuvânt se zice către omul sărac, după Hrisostom, că zice: „Când tu, săracule, vei face bine bogatului, adică vei grăi ori vei face cele ce-i plac, numai atunci te [îţi] va mulţumi, iar la urmă te va defăima şi te va batjocori, măcar de ai avea tu toate faptele bune”. Ori către Dumnezeu se zice cuvântul acesta, după Marele Vasile, adică: „Când Tu, Doamne, îi vei da cele bune şi norociri omului celui bogat şi nedrept, numai atunci îţi va mulţumi acela, iar când va cădea în nenorociri şi în necazuri, atunci Te va huli, iar omul cel drept totdeauna mulţumeşte şi slăveşte pe Domnul, atât în bunele norociri, cât şi în relele întâmplări”50.

20. Va intra până la neamul părinţilor săi; până în veac nu va vedea lumină.

„Când va muri, zice, omul cel bogat şi nedrept, se va pogorî înăuntru, în părţile cele mai de jos ale pământului, şi până la iad, unde se află seminţia celor asemenea lui întru răutate, a născătorilor şi a rudelor lui, şi nu va vedea lumină, încât este şi va rămâne în veacul viitor, şi fiindcă veacul acela nesfârşit rămâne, pentru aceasta şi ticălosul acela bogat niciodată nu va vedea lumină, ci de-a pururea se va afla întru întuneric.”31

21. Şi omul, în cinste fiind, n-a priceput, alăturatu-s-a cu dobitoacele cele fără de minte, şi s-a asemănat lor.

Iarăşi şi aici repetă David acelaşi cuvânt pe care l-a zis mai sus, jelind şi tânguindu-se că omul, cel ce este cu puţin mai jos decât îngerii şi pentru care a zis Solomon: Mare lucru este omul, şi de mult preţ bărbatul milostiv (Pilde 20: 6[1] [2]), acesta, zic, omul care atâta s-a cinstit s-a alăturat şi s-a asemănat cu dobitoacele cele necuvântătoare, după Marele Vasile.




30     Pentru aceasta, Marele Vasile a zis: „Trei sunt perechile celor ce sunt chemaţi, în care se cuprinde tot neamul oamenilor: neamuri şi cei ce locuiesc în lume, pământenii şi fiii oamenilor, bogaţii şi săracii. Deci pe cine a lăsat afară din ascultare? [Cine este cel ce n-a auzit?] Cei străini de credinţă prin neamuri s-au chemat. Cei ce sunt în Biserică sunt cei care locuiesc lumea; pământeşti, cei ce cugetă cele pământeşti şi se ţin de voile trupului, iar fii ai oamenilor, cei ce fac oarecare silinţă şi iscusire [] în cuvânt, că însuşire a omului este cuvântarea [raţionalitatea]; bogaţi şi săraci, de acolo [din cuvântare] îşi au cunoscuta însuşire: cei dintâi, covârşind cu averea celor trebuincioase, iar ceilalţi, întm lipsa acestora aflându-se”.

31     Pe amândouă, cuvântul întru una le-a împreunat [fiind vorba de un paralelism climatic sau sinonimic] (după Vasile): şi lucrarea gurii, şi cugetarea inimii. Că de nu va fi binele păstrat in inimă, cum va scoate vistieria prin gură cel ce nu o are întru ascuns? Iar dară având cele bune ale inimii, dar nu le va împărtăşi cu cuvântul, i se va zice înţelepciune ascunsă şi vistierie nearătată, [drept care] ce folos este întru amândouă? (Sirah 20: 30). Pentru aceasta, la cea pentru alţii folositoare, gura grăieşte înţelepciune, iar la cea pentru sporirea noastră, inima cugetă pricepere. Iar Origen a zis: „Când cugetarea inimii va fi pricepere, nu vor ieşi dinăuntrul inimii gânduri rele, nici nu se vor afla atunci cele ce spurcă pe om (cf. Mt. 15: 18), nici nu se va da Diavolului loc (La Nichita)”.

32 (care în limba românească se zice pildă), după Sfântul Ioan Hrisostom, este un nume de multe însemnător [= polisemantic]. Pilda este şi grăire, şi pildă [= semn, indiciu, model], şi mustrare, precum zicerea aceasta: Ne-ai pus pe noi spre mustrare între neamuri (Ioil 2: 19); şi cuvânt ghicitoresc, pe care mulţi îl zic întrebare, după zicerea aceasta: Atunci vei înţelege pilda şi cuvântul întunecat (Pilde 1: 6). Pildă se zice (ori parabolă) şi asemănarea, precum aceasta: Altă pildă a pus înaintea lor (Mt. 13: 31). Se zice şi chip de cuvântare [], precum aceasta: Fiu al omului, spune lor pilda aceasta'. Vulturul cel mare, cel cu aripi mari...(lez. 17: 3), vultur zicând pe împăratul. Pildă se zice şi închipuire şi chip [= tip şi icoană], precum aceasta: Drept aceea, şi din pildă l-a adus pe el, adică în închipuire şi în chip (citat neidentificat). Iar David ghicitoresc face cuvântul, şi multă greutate având, (...) pentru ca să deştepte pe ascultător, fiindcă lesnirea pe mulţi îi aduce la lenevire”. Iar Teodorit zice: „Ceata Apostolilor are înţelepciunea lui Dumnezeu, adică pe Hristos (că Hristos este puterea lui Dumnezeu, şi înţelepciunea lui Dumnezeu), prin gură purtându-L ziceau: Gura mea va grăi înţelepciune, pentru că pe Hristos, teologhisindu-L la tot neamul omenesc, îl propovăduiau cu gura lor, iar cele ale gândirii lor nimic altceva nu cugetau decât pricepere, şi aşa, mintea lor se închipuia spre pricepere, încât pildele Mântuitorului nostru, toate câte se află în Evanghelie, le puteau înţelege şi mai-nainte de tâlcuirea Lui, că îndată după punerea înainte a pildelor, Mântuitorul îi întreba, zicând: Înţelegeţi acestea toate? Iar ei ziceau Lui că da (cf. Mt 13: 51). El zicea: «Ascultaţi gândirea Mea spre priceperea mântuitoarelor pilde, am putut a urma gândirii celei ce se poartă intr-însele, iar pentru cei ce nu pot a o face aceasta pentru pruncie [din pricina neputinţei priceperii lor], voi deschide cele ascunse prin psaltirea mea, adică prin trupescul organ»”.

*= lit. ceva pus înainte, proiectat, propus - fie ca o apărare, fie ca un obstacol; piatră de poticnire; problemă. Mitropolitul Veniamin redă prin „propunere”.

33 Iar Hrisostom zice: „Gândul [vezi nota de mai sus] este un cuvânt umbrit şi ghicitoresc, pentru aceasta a şi îndrăznit a-1 numi înţelepciune, bizuindu-se pe dumnezeiasca descoperire”.

34 Zice însă şi Marele Vasile: „Zi rea numeşte ziua judecăţii... întru care zice Proorocul Osea că acum i-a înconjurat pe ei sfătuirile lor întru care nimeni altul nu-ţi va fi ţie pârâş, fără numai însăşi faptele, că se vor închipui [arăta] pe sine preacurvia, furtul, curvia cu noapte [...], cu însuşirile ce o caracterizează pe ea, şi, pe scurt, toate, fiecare păcat cu învinuirea sa se va înfăţişa învederat, aducând aducerea-aminte, iar călcâiul însemnează amăgirea păcatului”. Adevereşte şi Hrisostom, zicând: „Mă tem, zice, de cel care amăgeşte, de cel care mă va înconjura”. Pentru aceasta, şi Pavel lesne întâmplător [eînrepioTaTov = grabnic, năprasnic] îl numeşte pe cel ce adeseori îl înconjoară [păcatul adică], pe cel lesnicios, pe cel îndemânatic. Iar alţi dascăli, mai cu cercetare adâncă [minuţioasă], au tâlcuit [zicând] că fărădelegea călcâiului numeşte David aici trupescul păcat pe care l-a făcut cu Batşeba, căci, după socotinţa doctorilor, de la călcâi porneşte o vână care porneşte pofta trupului. Iar Grigorie al Nyssei zice: „Nu ştie zidirea lui Dumnezeu de vreo facere a vreunei zi rele, precum mărturiseşte cuvântul facerii lumii, ci păcatul, ziua cea de bucurie o a făcut zi de pedeapsă, de care se putea a nu ne teme, dacă şarpele, cel ce pândea călcâiul nostru, al cărui nume este nelegiuirea, nu ar fi cuprins cu tragerea sa călătoria vieţii, cu felurimile patimilor şi cu solzii, înfricoşător plutind pretutindeni şi împietrind”. însemn însă că Marele Vasile aşa a citit zicerea aceasta: fărădelegea călcâiului meu nu mă va înconjura”. Dar zice şi Teodorit: „Mulţi obişnuiesc a numi şi rea [ziua] aceea în care se întâmplă lor a cădea în oarecare întâmplări mâhnicioase. Deci după cuviinţă se numeşte aşa, ca una ce este văditoare a răutăţii fiecăruia, şi ca una ce aduce muncile asupra necinstitorilor de Dumnezeu prin urgia ce îi aşteaptă pe ei”.

35 Iar Teodorit zice: „Eu, a zis Proorocul, mă tem şi mă cutremur de ziua ceea ce se aşteaptă, iar voi, cei îndestulaţi cu bogăţie, de aceea, nici o purtare de grijă nu aveţi, ci cu fudulia avuţiei falindu-vă ca de nişte lucruri statornice şi temeinice nădăjduindu-vă în cele trecătoare, care curg”.

*   Ca o afirmaţie.

*    Deosebit de sugestivă este traducerea de mai sus a acestui termen. Propriu-zis, Mitropolitul Veniamin identifică libertatea (sensul prim al lui ) cu mântuirea, adică eliberarea de robia păcatului. Deci, strict vorbind, a dobândi libertatea înseamnă NU a face ce voieşti, ci a scăpa de ceva chinuitor; orice fel de chin sau presiune pe care îl îndură oamenii e semn al unei lipse de libertate, care este una cu robia. Revolta împotriva presiunilor şi chinurilor de tot felul se manifestă astăzi în bună măsură printr-o covârşitoare latenţă, sinonimă fie cu o laşitate faţă de ceea ce este respins (care pur şi simplu poate fi ignorat), fie printr-o serie de reacţii nervoase inutile şi ineficiente (care nu fac decât să ne umplem şi mai mult de chinurile şi presiunilor cărora ne facem cu voi robi).

36   Zice însă Hrisostom: „Şi ce zic de viitoarea judecată, când şi în viaţa aceasta nimic folosind-mi prietenia? Cât de mult s-a tânguit Samuil, şi pe Saul din osândă nu l-a scos? Cât de mult s-a rugat Ieremia, şi pe iudei cu nimic nu i-a folosit? Şi chiar a fost ocărât pentru rugăciune. Dar ce? De prisos sunt rugăciunile sfinţilor? Nicidecum! Ci au chiar multă tărie când şi tu le ajuţi pe ele”.

* = lit. Preţ, jertfă, dar de pace sau de mântuire. Mitropolitul Veniamin redă prin „schimb”.

*[†]         Nimic nu este mai de valoare decât sufletul.

37   Pentru aceasta a zis Marele Vasile: „Deci cel ce a ostenit în veacul acesta, acela va vieţui în sfârşit, iar cel ce petrece în desfătare şi întru toată deznodarea pentru multa îndestulare, cu porfiră şi vizon îmbrăcându-se, şi în toate zilele strălucit desfătându-se, şi care fuge de ostenelile faptei bune, nici în veacul acesta nu [se socoteşte că] a ostenit, nici în veacul cel viitor nu va fi viu, ci de departe va vedea viaţa, el muncindu-se în văpaia cuptorului, iar cel ce înoată în nenumărate nevoinţe pentru fapta bună, şi care se va întinde mai mult în osteneli pentru a o dobândi pe ea, acesta este cel ce va să vieţuiască precum Lazăr cel ce mult s-a ostenit în necazuri. Şi precum Iov, cel ce cu totul împovărat în nevoinţele cele către potrivnicul, că acolo zice: ...cu totul împovăraţi, s-au odihnit (Iov 3: 17)”. Zice însă şi Teodorit: „Această sfatuire aducând-o înaintea celor ce rău întrebuinţează bogăţia, întoarce cuvântul către lucrătorii faptei bune şi zice: ...şi s-a ostenit în veac”. .

38     Iar Teodorit zice: „Acesta, suferind sudori pentru buna cinstire de Dumnezeu şi pentru dreptate, îşi are rodul ostenelilor viaţa cea fară pieire, şi nu se va împărtăşi cu cei înţelepţi ai lumii - pe care nebuni îi numeşte apostolescul cuvânt - [şi deci] nu se va împărtăşi de veşnica stricăciune şi de nesfârşita muncă”. Şi Origen: „întru tot veacul său, şi întru toată viaţa sa ostenind, în sfârşit va via cu adevărat viaţă, nevăzând stricăciune, când vor muri înţelepţii, şi împreună nebunul şi cel tară de minte vor pieri”. Şi Simmah a zis: „încetând în veacul acesta, va petrece pururea vieţuind”.

*Atât dintr-o neputinţă duhovnicească, cât şi neîngăduinţa lui Dumnezeu.

39     Pentru aceasta, Marele Vasile a zis: „Deci să nu cauţi pe fratele tău spre izbăvire, ci pe cel ce te covârşeşte cu firea [...], nici om gol [nici pe vreun oarecare om simplu], ci Om şi Dumnezeu, pe Iisus Hristos, care şi singur poate da lui Dumnezeu dar de izbăvire pentru noi toţi, că pe Acesta mai-nainte L-a pus Dumnezeu Izbăvitor prin credinţă întru sângele Lui”. Şi Origen zice cam la fel: „Omul nu va da lui Dumnezeu dar de izbăvire pentru sine, şi preţul izbăvirii sufletului său, că Hristos S-a dat pe sine pentru toţi (La Nichita)”. [Verbul a da, deşi e la timpul viitor, implică şi „prezentul istoric”, arătând şi aceea că omul n-a putut oferi o jertfa de izbăvire (kţihxayux, vezi nota de mai sus) desăvârşită (atât pentru că n-a voit de la început aceasta - prin păcatul primilor oameni -, cât şi pentru că a ajuns neputincios şi rău pentru necazurile ce şi le-au pricinuit) prin care să se ofere Lui cu totul, ci numai niscai alimente sau animale, o parte din „mândria” sau averile sale; „în schimb”, Hristos S-a dat pe Sine ca preţ suprem, lepădând ca om orice urmă de neascultare, neputinţă şi mândrie, şi încredinţându-Se cu totul voii şi iconomiei Tatălui.]

40 Iar după Sfântul Grigorie al Nyssei: „Prihăneşte Proorocul urmarea cea silitoare [sârguincioasă] în viaţă după cele zadarnice, zicând: «Cum petrec oamenii în ostenelile nebuneşti, de ca şi cum s-ar sili să vieze de-a pururea? Cum nu aşteaptă stricăciunea cea prin moarte cei ce văd pe cei ce au murit mai-nainte de dânşii? Dar nebuni sunt, şi cu adevărat fără de minte, cei ce nu ştiu că, după viaţa cea de acum, altora vor lăsa bogăţia lor, iar ei, de aici înainte, în mormânturi vor locui”.

41    Pentru aceasta Hrisostom, a zis: „Pentru cei ce se uimesc de către cele de aici,fără de minte îi numeşte, că ce este mai fară de minte decât omul cel ce se osteneşte şi se ticăloşeşte şi [aleargă] după nenumărate avuţii, ca alţii să se desfete [apoi] întru bogăţiile sale, şi poate nu casnicii şi cunoscuţii lui [se desfată], ci de multe ori vrăjmaşii şi luptătorii. Şi ce poate fi mai fară de minte decât cel ce pentru cele viitoare nimic filosofează, şi despre ce va fi după aceasta, nimic socoteşte; şi mormintele le socoteşte a fi case veşnice, şi pentru acestea se sârguieşte?” Zice însă şi Teodorit: „Aceştia ce se numesc înţelepţi, nici un folos din înţelepciunea aceasta aflând, pieire vor suferi ca şi cei neînvăţaţi”. Că aşa şi Simmah a tâlcuit: „împreună fără de minte este adică şi cel ce se numeşte înţelept, ca unul care nu a voit a înţelege ceea ce se cuvine, şi cel neînvăţat, adică cel neîmpărtăşit de înţelepciune, şi care a convieţuit cu răutatea, [ambii] împreună vor pieri. Aceştia dar, nu numai de înţelepciune, ci şi de putere şi de toată averea golindu-se, vor primi sfârşitul vieţii: de la casele cele mari la morminte trimiţându-se, şi în acestea, în veac a locui sunt siliţi”.

*[†] = adică Diogene [], care şe tâlcuieşte „născut din Zeus”; se mai foloseşte şi în cazul unor nobili, conducători etc. care sunt „rânduiţi” sau „sprijiniţi” de Zeus.

42    Zice însă Marele Vasile: „Numele necinstitorului de Dumnezeu nu se scrie în cartea celor vii, nici nu se numără în adunarea celor întâi-născuţi care sunt scrişi în ceruri, ci în pământul lor rămân numirile lor, pentru că pe trecătoarea şi cea de puţină vreme locuinţa aceasta o au cinstit mai mult decât pe lăcaşurile cele veşnice”. Zice însăşi Hrisostom: „De iubeşti, omule, pomenirea veşnică, nu te îmbrăca cu numiri de zidiri [inspirate din cele zidite, din lucruri], ci ridică semne de isprăviri [= trofee; semne ale biruinţei în urma lucrării virtuţilor], care şi în viaţa aceasta îţi păzeşte ţie numele, iar în viaţa cea viitoare, nemuritoare odihnă îţi gătesc ţie; de iubeşti şi pofteşti pomenire, de fapta bună poartă grijă, că nimic nu face un nume aşa de nemuritor precum fiinţa faptei bune [Sfântul Maxim Mărturisitorul completează bine aici, zicând că fiinţa virtuţii (a faptei bune) este Hristos]”. Zice Şi Teodorit: „«De numele lor s-a lipit, zice, bogăţia lor». Dar schimbându-se stăpânii, o dată cu stăpânirea se schimbă şi numirea. Şi prin toate acestea pe noi ne învaţă cuvântul a nu ne nădăjdui întru acestea de faţă, ci a ne sili pentru cele ce vor să fie”.

* A fost pus de Dumnezeu pe pământ pentru a-l stăpâni şi păzi şi pentru a fi cinstit de acesta prin tot ceea ce el cuprinde.

43 Iar dumnezeiescul Isidor Pelusiotul cu dulceaţă zice acestea: „De am cerceta cu scumpătate, nu numai cu dobitoacele, ci şi cu fiarele cele neîmblânzite se primejduieşte a se asemăna, dar încă iubitorul patimilor celor de ruşine le şi covârşeşte. Şi ce este mai de mirare este că fiecare dintre fiare, unei metehne slujeşte, iar cel ce se pare a fi om, pe toate împreună grămădindu-le, se duce mai departe decât necuvântărimea [iraţionalitatea] acelora. Şi ca să nu socoteşti că sunt de covârşire [exagerate] graiurile, înseşi lucrurile cu nepărtinire să le judecăm, căci când cineva sare ca taurul, dă cu piciorul ca măgarul, nechează după femei ca armăsarul, se lăcomeşte cu pântecele ca ursul, îşi îngraşă trupul ca catârul, ţine minte rău ca cămila, se mânie ca leul, muşcă ca scorpia şi este viclean ca şarpele, pândeşte cu otrava răutăţii ca vipera, şi adună bani, şi mai vârtos face păcate ca gândacul care adună baliga. Cum va putea cineva pe acesta cu cugetare de fiară a-1 număra cu oamenii, nevăzând în el caracterele firii noastre, ci mai degrabă [caractere de] câini, capre, hidre [aşa-zişii monştrii, şerpi de apă] şi alte grozăvii, după basmele [miturile] cele din afară, fapte de fiară văzând?” [E cu putinţă să se refere aici la aceea că închinătorii de idoli îşi imaginau sau scorneau zeii pornind de la patimile dobitoceşti din sufletele lor, de aici rezultând zei cu chipuri de fiare pline de patimi aşa cum sunt descrise mai sus; o dată „înfiinţaţi”, zeii erau la rândul lor model de dobitocie pătimaşă celor ce li se închinau, atât celor ce-i scorneau, cât şi celor ce primeau de-a gata „doctrina” lor dobitocească pe care aceştia o „inspirau”, că doar bine zice David: Adânc pe adânc cheamă (Ps. 41: 9; vezi şi nota); avatarurile acestui cerc vicios infernal generat de pasiunile (sau patimile) umane continuă cu mare forţă astăzi mai mult ca oricând, când artiştii, starurile (numiţi chiar de fani sau mass-media „idoli”) etc. au caracteristici tot mai animalice, ceea ce nu face decât să satisfacă sufletul îndobitocit (sau mai degrabă naiv) al multor „admiratori”, care se doresc după o „necuvântărime” tot mai mare, în nădejdea de a scăpa de altă „necuvântărime”, care nu este alta decât birocraţia şi încercare unora de a face legea şi morala seculară să funcţioneze. Adânc pe adânc cheamă...] Iar Grigorie al Nyssei pe cinstea omului numeşte o cinste asemănătoare cu cea a îngerilor [arată că cinstea omului e la fel de vrednică, sau pe picior de egalitate, cu cea a îngerilor]. S-a alăturat însă cu dobitoacele cele fără de minte, naşterea cea dobitocească primind-o, şi aceleaşi lucrându-le, şi căutându-le, şi voindu-le ca şi ele [cf. Sfântului Grigorie şi altor Părinţi, în urma păcatului originar, omul s-a ales cu concupiscenţa, manifestată în atracţia mai mult sau mai puţin iraţională faţă de femeie, şi invers, adică faţă de ceea ce duce la împreunare şi naştere de prunci în dureri. Se crede că, în lipsa păcatului originar, omul s-ar fi înmulţit într-un mod mai duhovnicesc, printr-o împreunare plină de iubire dumnezeiască, şi nu de plăcere carnală. După Sfântul Ioan Hrisostom, Dumnezeu însuşi ar fi „înmulţit” pe oameni, aşa cum l-a creat şi pe Adam, adică din ţărână]. Zice însă şi Hrisostom: „Când vei auzi că omul s-a semănat cu cele necuvântătoare, să nu socoteşti că a zis aceasta vrând a arăta pe oamenii cei asemenea cu cele necuvântătoare, ci a voit a hotărî că şi decât acelea sunt mai răi, fiindcă decât cele necuvântătoare ne-am făcut mai răi şi mai nesimţitori, că a fi necuvântător după fire şi a rămâne întru necuvântare este lucru al firii; iar fiind cinstiţi cu cuvântarea, a cădea în nesocotinţă este vinovăţie a alegerii, dar nu numai pentru aceasta ne-am făcut mai răi decât cele necuvântătoare, ci şi către o mare necunoştinţă am alergat, şi aceasta însemnând Isaia, zicea: A cunoscut boul pe stăpânul său, şi măgarul ieslea stăpânului său, iar Israil nu M-a cunoscut pe Mine, şi poporul Meu n-a priceput (Is. 1: 3). Ce zic? Că ne-am făcut mai nesimţitori decât dobitoacele? Dar şi decât pietrele ne-am făcut, că: Ascultaţi, zice, crăpăturile şi temeliile pământului, că urmează judecata Domnului către poporul său (Mih. 6: 2). Ce faci, Proorocule? Către oameni judeci, şi temeliile pământului chemi? «Aşa, zice, că decât temeliile pământului mai nesimţitori sunt oamenii» (Cuvânt la înălţarea Domnului)”.

44 Alţii însă aşa înţeleg zicerea aceasta: „Când cei ce păcătuiau lucrau cele însuşite [specifice] dobitoacelor celor necuvântătoare nu ştiau ce fac, iar în urmă mărturisesc, căindu-se pentru că au călătorit pe o astfel de cale, atunci când nu vor avea vreme de pocăinţă, încât zicerea bine vor voi să se ia în loc de «se vor învoi şi se vor scula împreună»”. însă şi Teodorit a zis: „Vor întrebuinţa însă căinţă după durerea de aici, neluând apoi nici o dobândă din aceasta”. Şi Origen: „Mi se pare că bunul sfârşit îl însemnează pe cel al nebunului şi al celui fără de minte”.

45 Iar Grigorie al Nyssei prin moarte înţelege pe Satana: „Şi cine este păstorul acesta? Moartea adică, Diavolul, pricinuitorul morţii, aducând sufletele celor ce se amăgesc la răutatea cea mai de pe urmă, şi închizându-le în prăpăstiile iadului, că moartea păştea de la Adam până la petrecerea cea după legea lui Moise, până ce a venit adevăratul Păstor Care Şi-a pus sufletul Său pentru oi, şi aşa, împreună cu Sine înviindu-i şi scoţându-i din temniţa iadului, [şi aducându-i] în dimineaţa învierii, a dat [îngăduit] celor drepţi, adică Sfinţilor îngeri, spre a-i păstori pe ei, că la fiecare din cei credincioşi este un înger însoţitor. Deci aceşti drepţi vor stăpâni pe cei ce au ajuns dimineaţa, adică pe cei ce s-au supus Răsăritului luminii”. Iar Teodorit zice: „Aceasta mai luminat Simmah o a tâlcuit, [zicând] că s-au făcut pe ei ca nişte oi ale iadului, moartea păscându-i pe ei, că ei înşişi şi-au pricinuit muncile, şi moartea mai mult o au ales decât viaţa”.

46     Zice însă Teodorit: „Cei ce acum însă de dânşii se nedreptăţesc şi se defaimă, nu după multă vreme vor avea slava asupra lor, că, de toată buna-sporire cea de mai-nainte goliţi fiind, se vor da morţii”. Se potriveşte însă cu acestea şi pilda Domnului, care îl arată pe Lazăr în sânurile lui Avraam, iar pe trufaşul bogat muncindu-se cu amar şi facându-se rugător săracului”.

47     Iar Hrisostom înţelege zicerea când mă va apuca cum că se zice pentru cei îmbunătăţiţi, care când se iau [apucă] înviaţi de Dumnezeu întru învierea cea de obşte, atunci se vor izbăvi de iad, adică de toate muncile iadului, şi vor dobândi toată slava şi cinstea. Iar Teodorit zice că: „Acesta, ce a întrebuinţat cuvintele acestea, cere ca să nu sufere acelaşi sfârşit cu aceia, şi [pentru aceasta] zice aşa: ...va izbăvi sufletul meu, şi celelalte”.

48     Pentru aceasta a zis Marele Vasile: „însă când va muri, nu va rămâne, zice, toată podoaba aceasta; abia o îmbrăcăminte îi va rămâne acoperindu-i sluţiile sale, şi aceasta, de se va părea celor ce îl înfăşoară pe el din sluţi, că bine ar fi puţin pământ a dobândi, şi aceasta dându-i-se pentru milostivire de către cei ce îl îngroapă, pentru ruşinea firii lui celei de obşte. Deci nu fi mic la suflet pentru cele ce sunt de faţă, ci aşteaptă acea fericită şi nemărginită viaţă”. Iar Teodorit zice: „Cuvintele acestea aduc învăţătură şi sfătuire săracilor celor ce pentru mândria bogaţilor umblă zdrenţuroşi”.

*  = lit. imaginaţie; în context: alai, pompă, fast.

49     Pentru aceasta a zis Teodorit: „Viu fiind, zice, cel ce are multă bogăţie, oarecari îl fericesc, însă după ce moare, prea ticălos îl numesc”.

50      Pentru aceasta, Marele Vasile zice că: „Una ca aceasta a fost şi zicerea Diavolului - aceea pe care o aducea lui Iov spre prihănire - că nu în zadar cinsteşte Iov pe Dumnezeu, ci are plată a bunei cinstiri bogăţia şi celelalte. Pentru aceasta şi spre dovada faptei bune a bărbatului l-a golit Dumnezeu de cele ce avea, ca să se străvadă prin toate buna mulţumire a omului către Dumnezeu”. Iar Teodorit zice: „Mai arătat însă a zis Simmah: «Te vor lăuda pe Tine dacă le vei face bine». Dar adevărata laudă este aceasta: ca nu numai viu fiind, ci şi săvârşindu-se să fie de-a pururea pomenit şi mult lăudat. Iar vrednic de nişte laude ca acestea este cel ce şi-a iconomisit bogăţia sa spre al său folos, că facerea de bine cea către alţii la însuşi făcătorul de bine se întoarce”.

51      Pentru aceasta a zis Marele Vasile că: „Cei ce şi-au dat povăţuirea lor învăţătorilor celor orbi [cei ce s-au lăsat povăţuiţi de ei] s-au lipsit pe sineşi de îndulcirea luminii, şi aceasta este [înseamnă] zicerea va intra până la neamul părinţilor săi, că nu este vinovat [ = osândit, pus sub acuzare, chemat la judecată] numai cel ce are rele înţelesurile cele despre Dumnezeu, ci şi cel ce a luat de la învăţători pe vreunul din aceştia spre. această pieire, şi astfel sunt şi cei ce au moştenit răutatea strămoşilor lor, şi sunt cu anevoie deşteptaţi, pentru că s-au întărit cu obişnuirea cea veche, că se trimit aceştia întru întunericul cel mai dinafară, şi aceasta o pătimesc după dreapta judecată a lui Dumnezeu, fiindcă în viaţa aceasta lucrau cele rele şi urau lumina”.

* Referinţă neidentificată in Biblia sinodală. Ea se află în schimb în LXX [Septuaginta] şi în Biblia de la 1914, deşi tradusă inexact în aceasta din urmă.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu