duminică, 13 mai 2018

6, 6,...6


Sf.Andrei al Cezareii in talcuirea la Apocalipsa zice ca cifra 6 reprezinta lucrarea pacatului. Adica pacatul neascultarii de Dumnezeu. Ceea ce inseamna apostazie. Lepadare de Dumnezeu sau si mai rau...dar mai rau de atat cred ca nu se poate !!! Tot el zice si ca : Iar zecile sutelor arată mărimea răutăţii .

Si parintele Mina Dobzeu pune punctul pe Y !!! si face o afirmatie frumoasa :

Numarul de “666” are un înteles simbolic, sase repetat de trei ori reprezinta o afirmare definitiva, statornica si neschimbabila a puterii ratiunii (a raului), cum întreitul “Amin” din crestinism înseamna: asa sa fie pentru totdeauna.

Sa incepem intru inceput cu evreii. Si vom termina tot cu ei , caci despre ei este vorba de fapt !!!

Eu sunt Domnul, Dumnezeu tău, ...Să nu ai alţi dumnezei în afară de Mine.

La inceput Dumnezeu l-a facut pe om imparatul lumii vazute, l-a pus sa imparateasca peste toate. Asta pana la Adam. Totusi chiar daca l-a izgonit din Rai , Dumnezeu i-a lasat omului starea de libertate. Omul in vremea aceea nu avea nici un conducator vizibil, nici un imparat , nici un conducator. Totusi avea datoria sa se inchine lui Dumnezeu. Aceasta libertate a omului a durat pana la Nimrod , primul care a furat autoritatea lui Dumnezeu si si-a arogat dreptul de a conduce oamenii, autointitulandu-se imparat/rege .

Nimrod; acesta, cel dintâi, a fost puternic pe pământ.El a fost vânător puternic în faţa Domnului Dumnezeu ; de aceea se spune: „Vânător puternic ca Nimrod în faţa Domnului Dumnezeu“.Începutul împărăţiei lui au fost Babilonul, Ereh, Acad şi Calne din ţinutul Şinear.

Si in istoria Susanei aflam ca : de vreme ce Domnul zisese că a ieşit fărădelegea din Babilon.

Mai departe, evreii prin Moise primisera Legea si stiau teoretic ce trebuie sa faca . De aceea tot poporul a zis intr-un glas : ce a zis Dumnezeu vom face. Dar nu si-au respectat cuvantul dat lui Dumnezeu. De aceea vedem imediat , la Moise, prima lor abatere, apostazie.

Văzând însă poporul că Moise întârzie să se coboare din munte, s'a adunat la Aaron şi i-a zis: „Scoală-te, tu, şi fă-ne nouă dumnezei care să meargă'naintea noastră, căci cu Moise, cu omul acela care ne-a scos din ţara Egiptului, nu ştim ce s'a întâmplat“…„Iată-i pe dumnezeii tăi, Israele, cei ce te-au scos din ţara Egiptului!“

Atunci a grăit Domnul către Moise: „Grăbeşte de te pogoară de aici, căci poporul tău, pe care l-ai scos din ţara Egiptului, s'a ticăloşit. Curând s'au abătut de la calea pe care le-ai poruncit-o, şi-au făcut un viţel turnat şi i s'au închinat şi i-au adus jertfe, zicând: – Iată-i pe dumnezeii tăi, Israele, care te-au scos din ţara Egiptului!“

Şi a zis Moise către Aaron: „Ce ţi-a făcut ţie poporul acesta, de-ai abătut asupră-i un păcat atât de mare?“ Iar Aaron i-a răspuns lui Moise: „Nu te scârbi, doamne, că ştii tu cum e poporul acesta când se porneşte. Căci ei mi-au zis: – Fă-ne nouă dumnezei care să meargă'naintea noastră, căci cu Moise, cu omul acela care ne-a scos din ţara Egiptului, nu ştim ce s'a întâmplat.

Iar a doua zi a zis Moise către popor: „Mare păcat aţi făcut! Mă voi sui eu acum la Dumnezeu, ca să mă rog pentru păcatul vostru“. Şi s'a întors Moise la Domnul şi a zis: „O, Doamne, poporul acesta a săvârşit păcat mare, făcându-şi dumnezei de aur. Şi acum, dacă vrei să le ierţi păcatul, iartă-l; iar de nu, şterge-mă pe mine din cartea Ta, pe care Tu ai scris-o!“ Zis-a Domnul către Moise: „Pe cei ce au păcătuit în faţa Mea, pe aceia îi voi şterge din cartea Mea. Tu însă du-te acum şi du poporul acesta la locul pe care ţi l-am spus. Iată, îngerul Meu va merge înaintea feţei tale. Cât despre păcatul lor, îl voi pedepsi în ziua pe care Eu o voi socoti“.

Ceea ce este de remarcat aici in primul rand este ca tot poporul s-a lepadat de Dumnezeu intr-un glas si-ntr-o clipita uitand tot ce facuse acesta prin Moise. In al doilea rand interesant este si faptul ca Dumnezeu le-a trecut lepadarea cu ochii mentionand totusi ca se va socoti cu ei intr-o anume zi numai de el stiuta. Adica a iertat dar a contabilizat o prima masiva apostazie a vechiului popor a lui Israel.

Mergem mai departe. In zilele lui Samuel proorocul. Si atunci povestea s-a repetat. Evreii dezicandu-se inca o data de Dumnezeu. Dumnezeu care imparatea asupra lor . Ce au facut evreii atunci? Nici mai mult nici mai putin decat sa ceara si ei un imparat care sa ruleze pe deasupra lor! Si asta in locul lui Dumnezeu. Asa ca sa fie si ei in randul lumii !!!


Iar bărbaţii lui Israel s'au adunat şi au venit la Samuel, în Rama. Şi i-au zis: „Iată, tu ai îmbătrânit, iar fiii tăi nu umblă pe calea ta. Aşadar, pune acum peste noi un rege care să ne judece, aşa cum e la alte neamuri“. Lucrul acesta însă era rău în ochii lui Samuel, că adică ei spuseseră: „Dă-ne un rege care să ne judece“. Şi Samuel I s'a rugat Domnului. Iar Domnul a zis către Samuel: „Ascultă glasul poporului, în orice va grăi către tine; că nu pe tine te-au lepădat, ci pe Mine M'au lepădat, pentru ca nu Eu să domnesc peste ei . Aşa cum s'au purtat ei cu Mine, prin toate faptele lor, din ziua când i-am scos din ţara Egiptului şi până'n ziua de azi, părăsindu-Mă şi slujind altor dumnezei, tot astfel se poartă şi cu tine. Acum însă ascultă de glasul lor; dar să le stai în faţă ca martor şi să le spui drepturile regelui care va domni peste ei“.

Deci la evrei nu le-a mai convenit de Dumnezeu si au cerut rege. Greseala destul de fatala pentru ei, lucru ce se va dovedi in timpul istoriei lor, caci lepadandu-se de Dumnezeu care ii pedepsea doar cand greseau in credinta, regale a putut sa isi faca de cap oricand fara sa dea socoteala nimanui de ce prostii efectua in timpul domniei. Deci au cam cazut din lac in put vorba poetului !!!

Dumnezeu stia ca evreii se vor lepada de imparatia lui asupra lor si isi vor cere rege separat. Tot prin Moise le-a prezis asta :

Când vei intra în ţara pe care Domnul, Dumnezeul tău, ţi-o dă de moştenire, când o vei lua în stăpânire şi vei locui într'însa şi vei zice: – Îmi voi pune peste mine rege, ca şi celelalte neamuri dimprejurul meu..., atunci să-ţi pui rege peste tine pe acela pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău: dintre fraţii tăi să-ţi pui rege peste tine; să nu pui peste tine rege de alt neam, că acela nu este fratele tău.

Dar Samuel i-a avertizat pe evreii de atunci ce consecinte decurg din aceasta proasta alegere a lor si i-a avertizat si in legatura cu drepturile regelui asupra lor si toate obligatiile ce decurg pentru supusi fata de rege. Evreii nu se pot plange, totusi, ca nu au fost totusi atentionati.

Iar Samuel a spus întreg cuvântul Domnului către poporul care-i cerea rege. Şi le-a zis: „Iată drepturile regelui care va domni peste voi : pe fiii voştri îi va lua şi-i va pune la carele sale şi va face din ei călăreţi şi alergători înaintea carelor lui; el şi-i va pune căpetenii peste sute şi căpetenii peste mii şi să-i secere holda şi să-i adune bucatele şi să-i meşterească uneltele de război şi uneltele carelor lui; pe fiicele voastre le va lua să-i fie mironosiţe şi bucătărese şi brutăriţe; el vă va lua ţarinile şi viile şi livezile de măslini şi le va da slugilor sale; va lua zeciuială din semănăturile voastre şi din viile voastre şi o va da eunucilor săi şi slugilor sale; vă va lua slugile şi slujnicele şi cirezile voastre cele bune şi asinii voştri şi le va dijmui pentru treburile lui; şi din turmele voastre va lua zeciuială, iar voi veţi fi slugile lui. Atunci, în ziua aceea, veţi striga din pricina regelui pe care vi l-aţi ales, dar Domnul Dumnezeu nu vă va auzi în zilele acelea, de vreme ce voi v'aţi ales un rege“. Poporul însă n'a vrut să asculte de Samuel, ci i-au zis: „Nu, ci peste noi să fie rege! Atunci vom fi şi noi ca toate neamurile; regele ne va judeca, el va merge înaintea noastră şi el va purta războaiele noastre!“ Iar Samuel a ascultat toate cuvintele poporului şi le-a grăit în auzul Domnului. Şi a zis Domnul către Samuel: „Ascultă de glasul lor şi pune-le un rege !“ Iar Samuel a zis către oamenii lui Israel: „Să plece fiecare la cetatea sa!“

Si ca sa se vada ca Dumnezeu a aprobat conducerea omeneasca asupra oamenilor Samuel l-a si uns pe Saul rege.

Atunci Samuel a luat vasul cu untdelemn şi i l-a turnat pe cap şi l-a sărutat şi i-a zis: „Iată, Domnul te-a uns pe tine domn peste poporul Său, peste Israel ; tu vei domni în poporul Domnului şi tu îl vei mântui din mâinile vrăjmaşilor lui de primprejur. Iată care-ţi va fi semnul că Domnul te-a uns să fii cârmuitor peste moştenirea Lui…

Samuel i-a poruncit întregului popor să se adune la Domnul, în Miţpa. Şi a grăit Samuel către fiii lui Israel: „Aşa grăieşte Domnul, Dumnezeul lui Israel: „Eu i-am scos din Egipt pe părinţii voştri, pe fiii lui Israel, şi v'am scăpat din mâna lui Faraon, regele Egiptului, şi din a tuturor regilor ce vă făceau necazuri. Dar voi L-aţi lepădat astăzi pe Dumnezeu, Cel ce v'a mântuit din toate relele şi necazurile voastre, şi aţi zis: Nu, ci să pui peste noi rânduiala regatului! Iar Samuel a zis către'ntregul popor: „L-aţi văzut pe acela pe care Domnul Şi l-a ales? şi că'ntre voi toţi nu-i nimeni care să-i semene?“ Atunci întreg poporul şi-a dat seama pe cine are în faţă şi a zis: „Trăiască regele !“ Samuel i-a spus întregului popor drepturile regelui şi le-a scris într'o carte pe care a pus-o apoi înaintea Domnului. Şi Samuel i-a dat drumul poporului şi s'a întors fiecare la casa lui.

Deci poporul a cerut, Dumnezeu a aprobat randuiala regala peste evreii dar acestia la un moment dat au dispretuit-o si pe aceasta in incercarea lor de a stabili adevarul lor peste Adevarul lui Dumnezeu.

Mai tineti minte cum strigau evreii in cor, tot poporul ca intr-un singur glas: nu avem alt imparat decat pe Cezar !!!

Pe de alta parte, evreii stiau ca odata avertizati de Dumnezeu ca vor fi trimisi in vreun exil , alungati din propria patrie pentru faradelegile lor constante, trebuiau sa se roage pentru aceea tara , pentru pacea ei, pentru imparat, care era lasat de Dumnezeu pentru inchinare temporara, si totusi ei uitau mereu ce trebuiau sa faca actionand exact pe dos. Si atunci se mai si mirau de ce le mergea de fapt prost in toate.

Acestea sunt cuvintele cărţii pe care Ieremia a trimis-o din Ierusalim bătrânilor robimii şi preoţilor şi profeţilor mincinoşi, epistolă către Babilon, pentru robime şi pentru tot poporul [trimisă] prin Eleasa, fiul lui Şafan, şi prin Ghemaria, fiul lui Hilchia, pe care Sedechia, regele lui Iuda, i-a trimis în Babilon la regele Babilonului: „Aşa grăit-a Domnul, Dumnezeul lui Israel, despre robimea pe care Eu am făcut-o să fie dusă departe de Ierusalim: Zidiţi case şi locuiţi-le, sădiţi grădini şi mâncaţi-le roada. Luaţi-vă femei şi naşteţi fii şi fiice; fiilor voştri luaţi-le femei, pe fetele voastre măritaţi-le şi înmuţiţi-vă şi nu vă împuţinaţi. Căutaţi pacea ţării în care Eu v'am înstrăinat şi rugaţi-vă Domnului pentru ea, fiindcă'n pacea ei va fi pacea voastră.

Si Daniel i-a raspuns lui Darius : Iar Daniel, răspunzând, i-a zis regelui: „O, rege, în veci să trăieşti! Dumnezeul meu l-a trimis pe îngerul Său şi a închis gurile leilor, iar ei nu m'au sfâşiat: că întru mine s'a aflat dreptate faţă de El. Dar nici faţă de tine, o, rege, greşală n'am făcut“.

Aici se arata cum trebuiau evreii sa se comporte sub regii care ii conduceau , chiar si cand nu erau in tara lor. Adica sa respecte monarhia si monarhul atata vreme cat se aflau in aceea tara. Respectarea se facea pana la atingerea credintei. De aceea a zis si Iisus: Da-ti Cezarului cele ale Cezarului si lui Dumnezeu cele ale lui Dumnezeu. Adica te supui imparatiilor pana la punctul in care acestea vor sa iti atinga si sa iti schimbe credinta. Atunci e momentul in care incepi sa te opui regilor, imparatilor, demokratiilor. Altfel esti obligat sa te supui in toate si sa nu faci planuri de revolutii ,de schimbari lumesti ,etc… no matter what.

Acest lucru l-au aratat si cei trei tineri din cuptorul de foc din Babilon a lui Nabucco :

Şi răspunzând Şadrac, Meşac şi Abed-Nego, i-au zis regelui Nabucodonosor: „Nu e nevoie să-ţi răspundem la aşa ceva. Căci Dumnezeul nostru, Căruia noi Îi slujim, este în ceruri şi El poate să ne scape din cuptorul ce arde cu foc şi să ne izbăvească, o, rege, din mâinile tale. Dar dacă nu, să-ţi fie cunoscut, o, rege, că noi nu vom sluji dumnezeilor tăi, şi nici nu ne vom închina la chipul pe care tu l-ai ridicat“.

Deci pana aici s-a vazut cum evreii s-au lepadat de Dumnezeu, in cunostiinta de Dumnezeu, in masa si fara nici un fel de regret. Acestea petrecandu-se in V.T. , adica intr-un fel evreii s-au lepadat de Dumnezeul nevazut al V.T. .Daca mai tineti minte episodul de pe muntele Sinai in Horeb, Moise, cele 10 porunci , muntele fumegand si vocea tunatoare a lui Dumnezeu :

Şi a fost că'n ziua a treia, încă de dimineaţă, tunete s'au făcut pe muntele Sinai, şi fulgere şi nor înnegurat şi sunet puternic de trâmbiţă; şi tot poporul din tabără a fost cuprins de spaimă. Iar Moise a scos poporul să-L întâmpine pe Dumnezeu în afara taberei; şi s'au oprit la poala muntelui. Iar muntele Sinai fumega tot, că pe el Se pogorâse Dumnezeu în foc; şi fum se înălţa ca fumul de cuptor; şi tot poporul f era prins de cutremur. Sunetul trâmbiţei se făcea din ce în ce mai tare; Moise grăia, iar Dumnezeu îi răspundea cu glas.

Şi tot poporul vedea fulgerele şi tunetele şi sunetul de trâmbiţă şi muntele fumegând: cuprins fiind de spaimă, poporul întreg se ţinea departe. Şi au zis către Moise: „Vorbeşte-ne tu, dar Dumnezeu să nu vorbească spre noi, ca nu cumva să murim“. Iar Moise le-a zis: „Îndrăzniţi, că iată de ce-a venit Dumnezeu la voi: ca să vă pună la'ncercare, ca să fie frica Lui întru voi pentru ca voi să nu păcătuiţi“. Şi a stat poporul departe, iar Moise a intrat în întunericul unde era Dumnezeu. Şi a zis Domnul către Moise: „Iată ce să-i vorbeşti casei lui Iacob şi iată ce să le vesteşti fiilor lui Israel: – Voi înşivă aţi văzut că din cer am grăit cu voi.

Iar poporul a promis ca o sa asculte si o sa faca tot ce le-a zis Dumnezeu :

Atunci tot poporul, răspunzând într'un glas, a zis: „Toate câte a zis Dumnezeu vom face şi vom fi ascultători!“ Iar cuvintele poporului le-a dus Moise la Dumnezeu.

Apoi Dumnezeu i-a ascultat atunci cand evreii au cerut speriati sa nu mai auda glasul tunator al lui Dumnezeu si le-a promis ca va trimite pe cineva ca ei de care evreii ar fi trebuit sa asculte caci urma sa le vorbeasca in numele Tatalui cel nevazut .

Iată, Eu îl trimit pe îngerul Meu înaintea feţei tale, ca să te păzească pe cale, să te ducă'n ţara pe care ţi-am gătit-o. Ia aminte asupră-ţi şi ascultă de el şi să nu-i fii necredincios; că nu te va cruţa, fiindcă numele Meu este deasupră-i.

Prooroc ca mine îţi va ridica Domnul, Dumnezeul tău, dintre fraţii tăi ; de El să ascultaţi. – Este'ntocmai ceea ce tu ai cerut în Horeb de la Domnul, Dumnezeul tău, în ziua adunării, zicând: Mai mult să nu mai auzim glasul Domnului, Dumnezeului nostru, iar focul acesta mare să nu-l mai vedem, ca să nu murim. Şi a zis Domnul către mine: Bine-au zis ce-au zis. Prooroc asemenea ţie le voi ridica dintre fraţii lor şi voi pune cuvintele Mele în gura Lui şi El le va grăi după cum Îi voi porunci Eu. Iar omul care nu va asculta de cuvântul lui, de oricâte va grăi Proorocul acela întru numele Meu, Eu sunt Cel ce-i va cere socoteală.

Prima parte a citatului este referire directa la Isus Navi, dar se stie ca acesta era doar o prefigurare, o icoana al lui Iisus Hristos. Partea a doua a citatului este clar si foarte direct punctat catre Iisus Hristos. Mesia cel asteptat al evreilor…de care nu au tinut cont deloc.

A venit Moise şi a adus la cunoştinţa poporului toate cuvintele lui Dumnezeu şi toate rânduielile. Iar poporul întreg a răspuns într'un glas: „Toate cuvintele pe care le-a grăit Domnul le vom face şi le vom asculta!“

Deci , repetandu-ma, inca o data !, pana aici a fost lepadarea, respingerea, apostazia evreilor de Dumnezeul Vechiului Testament, adica neascultarea de Vechea Lege si de cele oranduite de Dumnezeu pentru mantuirea omului, in timp…un sesar !!!

Mai departe ne mutam la Noua Lege adusa de Iisus Hristos-Dumnezeu . Care a fost asa cum a zis Isaia:

Şi chiar de va fi poporul lui Israel ca nisipul mării, doar o rămăşiţă a lui va scăpa; cuvânt ce se plineşte şi se scurtează întru dreptate; că scurt cuvânt va face Domnul, Domnul puterilor , în toată lumea.

Si a fost si asa cum a zis si Moise cand a anuntat evreii ca prooroc ca si el va ridica Dumnezeu dintre evreii, adica un om ca si ei. Dar inainte de toate era aratat ca acel prooroc va fi un nou legiuitor, plus unul care va face si ceva minuni nemaivazute. Iar asta s-a aratat prin cele spuse de proorocul Ieremia care i-a avertizat pe evrei de cele ce urmau sa vina si sa se schimbe in cadrul legii lui Moise, adica :

Iată, vin zile – zice Domnul – când voi face un nou legământ, cu casa lui Israel şi cu casa lui Iuda; nu după legământul pe care l-am făcut cu părinţii lor în ziua când i-am luat de mână ca să-i scot din ţara Egiptului; pentru că ei n'au rămas în legământul Meu, de aceea şi Eu i-am părăsit – zice Domnul. Că acesta este legământul Meu pe care-l voi face cu casa lui Israel după acele zile – zice Domnul: pune-voi legile Mele în cugetul lor şi'n inima lor le voi scrie şi le voi fi lor Dumnezeu şi ei Îmi vor fi Mie popor. Şi nu va mai învăţa fiecare pe vecinul său şi fiecare pe fratele său, zicând: «Cunoaşte-L pe Domnul!», fiindcă toţi Mă vor cunoaşte, de la cel mai mic al lor pân' la cel mai mare; că milostiv voi fi cu nedreptăţile lor, iar de păcatele lor nu-Mi voi mai aduce-aminte.

 Ca sa nu mai tremure de frica cum a fost la Horeb. Si desi Moise nu a spus explicit ca proorocul ce urma sa vina va fi chiar Dumnezeu totusi alti profeti au spus aceasta mai voalat.

Revenind la Noua Lege adusa de Hristos, nici acesteia nu i s-au supus evreii, respingandu-l pe Acesta si culminand chiar cu rastignirea Lui. Desi evreii s-au prins ca el era Mesia totusi ei l-au refuzat , dezicandu-se de El si alegandu-si drept imparat lumesc pe Cezarul de atunci. Exact la fel cum a fost pe vremea lui Samuel proorocul asa si in vremea lui Hristos. Evreii urand imparatia lui Dumnezeu si iubind libertatea aparenta a satanei au ales sa aiba si sa se supuna imparatului lumesc temporar. Dar ei, conform celor cerute de ei pe vremea cand au cerut rege pamantesc si au si primit imediat unul, aveau si conditii de indeplinit in legatura cu acesta. Adica trebuiau sa i se supuna regelui cu o gramada de lucruri. Ba mai mult, cand se aflau sub conducerea altui rege,  adica cand erau in robie trebuiau sa se supuna regelui strain si chiar sa se roage pentru acesta si imparatia lui , asta ca evreii sa aiba viata buna odata cu acela, pana cand Dumnezeu urma sa-i scoata de sub robia acelui rege la un moment dat. Care de obicei era si anuntat.

Deci evreii au ales de doua ori sa se lepede de Dumnezeu alegandu-si imparatul lumesc in detrimentul lui Dumnezeu.

Deci a ieşit Iisus afară purtând cununa de spini şi haina purpurie. Şi le-a zis Pilat: „Iată Omul!“ Când L-au văzut atunci arhiereii şi slujitorii, au strigat, zicând: „Răstigneşte-l!, răstigneşte-l!...“. Zisu-le-a Pilat: „Luaţi-l voi şi răstigniţi-l, că eu nici o vină nu găsesc în el“. Iudeii i-au răspuns: „Noi lege avem, şi după legea noastră trebuie să moară, pentru că s'a făcut pe sine fiu al lui Dumnezeu“. Deci, când a auzit Pilat acest cuvânt, mai mult s'a temut. Şi din nou a intrat în pretoriu şi i-a zis lui Iisus: „De unde eşti Tu?...“. Dar Iisus nu i-a răspuns. Atunci Pilat I-a zis: „Mie nu-mi vorbeşti? Nu ştii că putere am să te eliberez şi putere am să te răstignesc?“ Iisus a răspuns: „Asupra Mea n'ai avea nici o putere dacă nu ţi-ar fi fost dat de sus. De aceea, cel care M'a dat în mâna ta, mai mare păcat are“. Din clipa aceea, Pilat căuta să-L elibereze; dar Iudeii strigau, zicând: „Dacă-l eliberezi, nu eşti prieten al cezarului. Oricine se face pe sine împărat este împotriva cezarului“…şi le-a zis Iudeilor: „Iată, împăratul vostru!“ Atunci ei au strigat: „Ia-l!, ia-l!, răstigneşte-l!...“. Pilat le-a zis: „Pe împăratul vostru să-l răstignesc?“ Arhiereii au răspuns: „Nu avem împărat decât pe cezarul...“.

Deci evreii s-au lepadat si de Dumnezeul vazut din N.T., care era asa cum tot ei i-au cerut lui Dumnezeu prin Moise. Atunci la Horeb. Dumnezeu i-a aprobat in aceasta cerere- de fapt chiar i-a si laudat un pic pentru aceasta alegere a lor !!!-  si le-a indeplinit dorinta atunci cand timpul a sosit. Asta ar cam fi cel de al doilea sesar al celebrei triplete din Apocalipsa. Ma rog, in opinia mea !!!

Care ar putea fi cel de al treilea daca nu respingerea, lepadarea, detronarea, alungarea unsului lui Dumnezeu pe pamant? Omul caruia I se aducea o inchinare si ascultare temporara in toate aproape, pana la credinta ce era datorata lui Dumnezeu. Evreii au reusit si de data aceasta si inca cu brio. Nu au daramat ei toate monarhiile din lume , aproape? Nu sunt ei anarhistii de ieri ??? Evreii au urmat aceiasi traseu deschis prima oara de catre nea Luci- zis si Fer !!!, anarhia totala , nesupunerea fata de oricine incepand cu Dumnezeu si terminand cu conducerea omeneasca. Intradevar ei au schimbat lumea , dar in rau. Aceasta este contributia lor mondiala: scufundarea omenirii in anarhie. Cum ar putea sa se termine asta decat foarte rau? …Aproape ca au schimbat si Noua Lege a lui Hristos plus ca, deocamdata, au schimbat si vremurile de pustiire ale Ierusalimului, vremuri ce erau hotarate pana la sfarsitul vremii de catre insusi Dumnezeu, asa cum ne spune profetul Daniel.

Mai sunt ce este drept cateva monarhii, dar se observa cu ochiul liber ca sunt doar de design. Adica nu sunt factor decizional. Peste tot in lumea democratica de astazi nu regele decide ci guvernul. Si asta in numele poporului si pentru popor…ma rog, asa se zice !!! Respectati drepturile omului in numele demokratiei !!! Ha, ha, ha ce gluma jalnica daca nu ar fi destul de patetica …

Haideti sa ne reimprospatam amintirile cu zisele Apostolului Pavel :

Să nu vă amăgească nimeni în nici un chip, căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credinţă şi nu se va arăta Omul-nelegiuirii, Fiul-pierzării, Potrivnicul, cel ce se înalţă mai presus de tot ce se numeşte Dumnezeu sau e făcut pentru'nchinare, aşa ca să se aşeze el în templul lui Dumnezeu şi să se arate pe sine că este dumnezeu.

Sa recapitulam un pic ! De Dumnezeul din V.T. stiam cu totii ca era Dumnezeu. Aici nu este nici o problema. Dar problema incepe de la N.T. cand Iisus Hristos spune ca este Fiul lui Dumnezeu. Cu partea asta au avut evreii se pare o problema. Sau s-au agatat de aceste cuvinte in incercarea lor, din pacate pentru ei reusita, de a-l crucifica si scapa de Iisus auzind ca imparatia lui nu era de pe acest pamant. Si nu le aducea evreilor nici o solutie salvatoare de a se elibera de romani. Si nici nu le promitea evreilor imparatia totala a pamantului asa cum aberau ei in visele lor erotice!!! Si plus, in plus, ii mai punea si sa se pocaiasca de toate rautatile lor, ceea ce evreilor nu prea le cadea bine. De nici o culoare !!!  Dar noi, ca si crestini, si neaparat ortodocsi, stim ca Iisus Hristos este Dumnezeu si deci necesita inchinare si recunoastere ca fiind Dumnezeu. Pana aici am vrut sa arat la ce s-a referit apostolul atunci cand a zis : cel ce se înalţă mai presus de tot ce se numeşte Dumnezeu . Adica se numeste Dumnezeu si Iisus Hristos nu numai Dumnezeul din Vechea Lege. Noi ca si crestini ortodocsi cunoastem ca Dumnezeu are trei ipostasuri : Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Adica trei in unul. Evreii auzisera de prin V.T. cate ceva si de duhul de la Dumnezeu dar pesemne ca nu l-au crezut demn de a fi luat in considerare si atunci au continuat sa nu se lase de rautati si sa faca totul dupa cum ii taia capul. De aceea si Sf. Stefan, primul mucenic, le-a spus :

Voi, cei tari în cerbice şi netăiaţi împrejur la inimă şi la urechi , voi pururea Îi staţi împotrivă Duhului Sfânt ; precum părinţii voştri, aşa şi voi! Pe care dintre profeţi nu l-au prigonit părinţii voştri? Ei i-au omorât pe cei ce-au prevestit sosirea Celui-Drept, ai Cărui vânzători şi ucigaşi v'aţi făcut voi acum, voi, cei ce'n rânduială de la îngeri aţi primit legea şi n'aţi păzit-o!“

Evreii ca fiind primul popor care l-au cunoscut direct pe Dumnezeu a fost numit si fiul primul nascut, cel care a zis ca toate cele auzite de la Dumnezeu vor face, dar nu s-au tinut de promisiune, ei au devenit si primii antihristi si Impotrivnicul luat ca natie. Neamurile au ajuns la cunoasterea lui Dumnezeu mai tarziu prin credinta, prin auzul celor propovaduite de catre Apostoli si s-au numit fiul cel de al doilea nascut care nu a promis dar s-a tinut de ascultarea de Dumnezeu.

…sau e făcut pentru'nchinare , adica monarhul cu tot cu monarhie a fost aprobat si a fost facut sa fie respectat de catre oameni cu inchinare, sau respectare etc. Intelegeti ideea !

Deci potrivnicul fiind acela care nu are nici pe Tatal, nici pe Fiul si nu asculta nici de conducerea lumeasca ci vrea sa se faca totul in functie de placerea lui, asa cum doreste el indiferent de absolut oricine. Si se pare ca au reusit in toate, pana acum. Vorbesc de evrei. Restul povestirii se stie – e can-can !!! - de aceea nici nu mai insist. Sau ar trebui sa se stie !!!

PS-uri - Ca fapt divers, a povestit odata la Vatra Romaneasca un basarabean , Andrei Sofonea , ca in bibliotecile din Moscova sint consemnate in scris , dar si inregistrrari audio pe placi de gramofon ,afirmatiile lui Lenin , din timpul Revolutiei iudeo-bolsevice , ca ORICE CONTRA-REVOLUTIE INSEAMNA ANTISEMITISM …funny nu ?!!! Marx si Engels au învăţat că teoria trebuie legată de practică : „pînă acum filosofii au interpretat lumea în diferite feluri; punctul esenţial este schimbarea ei”. Schimbare prin revoluţie şi lupta de clasă, oricît de violente. Evreii cred ca au fost foarte basicati pe faptul ca Dumnezeu i-a lasat alandala prin lume, fara cap si fara coada, fara stat, imparat, imparatie, preotie, templu si restul din toate cele. Si atunci au decis sa-si ia singuri soarta in maini. Ca sa faca odata sa se schimbe si ceva pentru ei si in avantajul lor. Si s-au apucat de revolutii peste tot in lume !!! Partea proasta, pentru noi restul, este ca le-a si iesit. Bineinteles cu ingaduinta lui Dumnezeu. Si bineinteles ca tot din cauza crestinilor care erau din ce in ce mai cazuti. Mai stiti mana aceea cu cinci degete de la Constantinopole ? Ganditi-va ca intre timp au mai trecut cateva secole, de unde puii mei crestini adevarati, inca ???

Ca fapt divers, iarasi si inca o data !!!, are cineva idee de ce intrebau ucenicii lui Hristos, viitorii Apostoli, atat de gresit :

Iar ei, adunându-se, L-au întrebat, zicând: „Doamne, oare în acest timp aşeza-vei Tu la loc împărăţia lui Israel?“ Iar El le-a zis: „Nu al vostru este să ştiţi anii sau vremile pe care Tatăl întru a Sa stăpânire le-a pus.

Dar aveau totusi scuza ca erau in perioada de dinainte de Cincizecime in care coborand Duhul Sfant asupra lor nu au mai avut nevoie de explicatii ulterioare.

Deci de ce nu retinusera ucenicii ca Iisus spusese deja ca imparatia lui nu este pe acest pamant si incercau sa afle cand isi va revenii imparatia vechiului Israel pe pamant; cand vor scapa de romani si de jugul imparatiei acestora si vor putea iar a se conduce singuri printr-un oarecare rege ? Ucenicii fara sa realizeze se interesau de antihrist si imparatia acestuia de pe pamant. De aceea Hristos le-a raspuns cred ca un pic mai taios spunandu-le ca nu este treaba lor aceasta .Daca va uitati de jur imprejur veti vedea ca intrebarea ucenicilor a ajuns in mod vizibil sa fie implinita, deja, iar imparatia vechiului Israel a prins de ceva vreme contur. In toata lumea. Asa cum ne-a aratat Daniel : cornul acela care avea ochi şi o gură ce grăia lucruri mari şi a cărui înfăţişare era mai mare decât a celorlalte. Evreii conduc intradevar lumea(o imparatie cu mult mai mare decat cea de a patra fiara, imperiul roman) , direct si indirect prin cei ce si-au vandut tara si neamul si s-au pus in slujba lor pentru ceva maruntis si pentru o scurta perioada de timp…

Acest mic articolas este realizat de catre mine , dupa ceva timp de gandire si mai multa razgandire in anumite privinte(dar scris intr-o oarecare graba-stau foarte prost cu timpul liber- si fara corecturile si adaugirile necesare deci in consecinta nu este definitivat , cel putin nu inca !...deci scuze inca o data pentru inerentele greseli, de orice natura ar fi acestea !), si dupa o destul de lunga pauza ocupat, din pacate, cu altele pe meleaguri straine ce intr-adevar iti blocheaza gandirea fiind preocupat cu supravietuirea prin mult prea multa munca. Am vrut sa imi lamuresc anumite ganduri pentru mine dupa cautari zadarnice pe diferite pagini de internet, bloguri si carti reale. Nu zic ca sunt rele aceste surse de informative, dar undeva totul se blocheaza. Este nevoie un pic de mai mult si cred ca acest ajutor nu poate veni din alta parte de cat de la Dumnezeu caci intradevar de la om nu prea este ajutor si scapare. Cartile sunt ok de asemenea dar trebuie mare bagare de seama la teologii veacului al optulea, nu sunt de incredere chiar daca pot suna frumos si convingator. Cele mai bune surse sunt cartile vechi , cele cu limbaj arhaic, acelea care nu au fost umblate si schimbate de catre magari. Blogurile au ajuns de ceva vreme la o aplatizare totala , chiar sunt destul de proaste in totalitate, nici unul nu zice nimic interesant. Doar se tot repeta ca patefoanele stricate si nu mai aduc nimic nou sub soare , ba unele s-au dus rau la vale urmarind tot felul de piste false venite de pe filiera transatlantica si neo-protestanta. Eu zic ca sunt foarte daunatoare pentru cititorii neavizati si urmarind alte rele nu le mai vad pe cele de sub nasul lor.